menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 juni 2024

Tuinleven in juni

nestkast met vogelTuinvogels

Juni is de maand waarin de eerste en misschien zelf al de tweede reeks jonge vogels het leven in de tuin ontdekken! Ze verlaten de nestkasten en trotseren het leven buiten tussen allerlei soortgenoten. Ook in dit seizoen mag je de tuinvogels voederen, zij het aangepast. Voeder gevarieerd en vermijd vetrijke voeding en volle pindanoten. Wissel af met meelwormen en vlokreeftjes en geniet van het tuinleven.

Doorvoederen zorgt voor meer biodiversiteit in jouw tuin en dit gedurende het volledige jaar. Naast voeding is uiteraard drinkwater van levensbelang. Ververs het regelmatig en zorg ook voor een vogelbad. 

Nestkasten kunnen na het uitvliegen van ronde twee worden gereinigd en ook de voedertafel kunnen we tussendoor eens van een grondige poetsbeurt voorzien. Hou het ook rond de voedertafel net, zo vermijd je dat ratten en muizen de buurt onveilig maken! Kijk eens in de lucht en probeer de verschillende zwaluwen van elkaar te onderscheiden.

Zoogdieren

Plaats egelvoeder in schaaltjes in combinatie met vers drinkwater. De jongen worden geboren en de egels kunnen dus een extra portie energie gebruiken. Stimuleer de aanwezigheid van vleermuizen in de tuin, zij verorberen duizenden insecten. Je kan hun aanwezigheid stimuleren door het ophangen van vleermuizenkasten.

Hou de ratten in de gaten, zij profiteren als vanouds van alles mee!

 

Bijen

Zomerbloeiers zoals lavendel zijn nu in topvorm en dat hebben de bijen geweten. De honingbijen zwermen uit en ook de solitaire bijen zijn heel actief. Stimuleer deze solitaire dieren door het plaatsen van bijenhotels.

Probeer eens op te lijsten hoeveel soorten bijen en hommels je kan onderscheiden in jouw tuin. Een interessante studie om te kijken waar of hoe je het volgend jaar beter kan doen!

Anders insecten

Het is de tijd van de libellen en de waterjuffers! Trek ze aan in jouw tuin door het integreren van een klein of groot waterelement. Ze hebben niet veel nodig om hun eieren af te zetten en zich op die manier voort te planten in de tuin.

Insecten aantrekken en bestrijden

Gebruik zo weinig mogelijk insecticiden voor de bestrijding van plaagdieren. Indien nodig doe het dan 's avonds wanneer de nuttige insecten minder actief zijn. Probeer alternatieven als brandnetelgier en bruine zeepspray. Stimuleer de aanwezigheid van mezensoorten voor het bestrijden van plaagdieren!


Amfibieën

Probeer slakken op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. Zij zijn namelijk één van de favoriete snacks van kikkers en padden. Maak jouw vijver aantrekkelijker voor amfibieën met houtblokken en verschillende stenen.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).