menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 mei 2024

Tuinleven in januari

merel in de tuin - tuinvogels winterTuinvogels

Zelfs in de winter zijn nestkastjes belangrijk voor de tuinvogels. Ze worden gebruikt als schuilplaats en zijn essentieel voor het behouden van de vetreserve tijdens de koude nachten. Op heldere dagen beginnen merels en lijsters al om hun territorium te zingen. Kool- en pimpelmezen kiezen nu al een nestkast om in de lente te bewonen!

Zoogdieren

Eekhoorns zijn verzamelaars en gaan nu op zoek naar tal van lekkers om in hun voorraadplaatsen op te slaan. Voorzie ze dus van het nodige voeder en probeer ze weg te houden van vogelvoederplaatsen. Plaats eens een wildcamera om te zien wat er zoal in jouw tuin gebeurt als je afwezig bent.

Bijen

Reinig solitaire bijenkasten en vervang de legbuisjes indien nodig. Op een warme dag kom je nog wel eens een bij of hommel tegen, gelukkig zijn er nu enkele winterbloeiers die van nectar voorzien zoals de helleborus en Viburnumim bodnantense, ook op de winterjasmijn tref je ze aan. Heb je deze planten niet? Denk er dan eens over na ze aan te schaffen.

Andere insecten gedroogde stengels paardenbloem

Laat afgestorven vaste planten en bloemhoofden staan zodat insecten in de gedroogde bloemen en stengels kunnen overwinteren. Een vroege vlinder kan op warme dagen, voorzie eventueel suikerwater om ze te voeden.

Amfibieën

Kikkers, padden en salamanders, je kan ze sporadisch tegenkomen bij het opruimen van de tuin. Probeer ze gerust te laten zodat ze niet te veel energie verliezen in de koude wintermaanden.

Leg eventueel extra schuilplaatsen aan of bouw een composthoop!

Terug naar boven icoon