menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Tuinleven in augustus

Augustus is de laatste volle zomermaand waarin er nog heel wat tuinleven te ontdekken is. Met de aanhoudende droogte en het te kort aan verkoelend water, kunnen onze tuinvrienden wel wat hulp gebruiken. Zorg voor meer biodiversiteit in jouw tuin met onze tips!

Tuinvogels

Vogelbad in de tuin

Een goed bereikbaar vogelbad op een mooie hoogte geeft verschillende tuinvogels de kans om een heerlijk ochtendbad te nemen. Huismussen, verschillende mezen en zelf de immer verlegen heggemus laten zich maar al te graag verleiden tot een verfrissing in de zomermaanden. Uiteraard profiteren ze meteen ook van de beschikbaarheid van vers drinkwater.

Op sommige planten, zowel sierplanten als moestuingewassen, kan je de zaadhoofden laten staan tot ze rijpen. Dit is een geweldige voedselbron voor de vogels. Ik denk aan zonnebloemhoofden voor de mezen en vinken en de zaadhoofden van sierdistels voor de prachtige putter of distelvink.

Sta even stil bij de jaarlijkse massale samenkomst van de zwaluwen, zij maken zich stilaan op voor de lange trektocht richting Afrika.

Zoogdieren

Ga er even tussenuit bij valavond of in de vroege ochtend en geniet van de voorbijscherende vleermuizen, ga op zoek naar woelmuizen of geniet van een occasioneel passerende vos. Woon je in de juiste streek dan maak je misschien ook kans op jonge dassen. De das kan worden waargenomen in heel Vlaanderen, het vaakst in verschillende zuidelijke delen van Limburg. 

Bij zonsopgang zie je de laatste jonge hazen voor het ontbijt bij hun moeders. Hazen worden in tegenstelling tot wilde konijnen onmiddellijk zelfstandig geboren en zijn dus nestverlaters.

zoogdieren in je tuin in augustusOok onze egelvrienden zijn het meest actief in de ochtend of de avond en genieten van het gevallen fruit, vers drinkwater en de slakken in onze tuin. Maak doorgangen en egelpoortjes in jouw tuingrens zodat ze de straat niet op moeten om andere tuinen te bereiken. Plaats eventueel schaaltjes met egelvoeder op goed bereikbare, beschutte plaatsen.

Voorzie egelburchten en vleermuizenkasten en probeer eens een wildcamera om te zien wat er 's nachts zoal door jouw tuin passeert.


Bijen

Behangersbijen (Megachile), een solitaire bijensoort, zijn nog steeds actief op zoek naar solitaire bijenkasten, installeer ze dus en biedt voldoende beschikbare buisjes aan.

Door het gazon, of sommige delen ervan, 's zomers wat langer te laten, bescherm je het tegen droogte en geef je insecten zoals bijen de kans om te schuilen tegen de hitte. Ook bloeiende kruiden in het lange gazon zijn uiteraard een enorme meerwaarde voor tal van deze bestuivers.

Andere insecten

De vlinderstruik of buddleja kan heel lang doorbloeien als je de koppen of uitgebloeide takken blijft insnoeien. Dit is de sierheester bij uitstek voor het observeren van dag- en nachtvlinders, bijen, hommels, zweefvliegen en hoornaars
Verzamel zaadhoofden van wilde bloemen en kruiden om jouw tuin volgend voorjaar opnieuw van een mooi assortiment te voorzien.
Lok nu nog steeds gaasvliegen en lieveheersbeestjes met de daarvoor unieke kasten, zij helpen jou bij de bestrijding van bladluizen.

Amfibieën

amfibieën in je tuinIn de late zomer verlaten vele amfibieën, zowel jong als oud, het water. Hun leven op het land komt nu weer op gang en dat maakt ze kwetsbaar. Voorzie dus voldoende schuilplaatsen voor deze nuttige en interessante tuingasten. Zowel salamanders, padden als kikkers houden ervan te schuilen onder stenen of vochtig hout. 

Hou het waterpeil in jouw tuinvijver steeds op de goede hoogte, in de zomermaanden verdampt er heel wat. Zorg dus voor vers regenwater en op die manier ook voor extra zuurstof.


Terug naar boven icoon