menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 30 mei 2024

Tuingereedschap onderhouden: hoe en waarom?

Het tuinseizoen is voorbij, tijd om even op adem te komen en te genieten van de rustige winterdagen. We kunnen alvast dromen van het volgend voorjaar en nieuwe plannen maken voor de (moes)tuin... Maar voor we alles opbergen mogen we niet vergeten ons tuingereedschap een laatste goede onderhoudsbeurt te geven. Niet onbelangrijk als we lang van ons materiaal willen genieten en op die manier geld kunnen uitsparen. Met deze tips kan je aan de slag gaan!

Tuingereedschap onderhouden

Tuingereedschap schoonmaken

In principe moet je na elke tuinklus het gereedschap dat je hebt gebruikt schoonmaken maar dat durven we, na de noeste arbeid, wel eens vergeten. Nochtans kunnen we hiermee voorkomen dat plantenziektes, schimmels en eitjes van insecten zich verder verspreiden. Nu het tuinleven stilvalt, hebben we geen excuses meer om het niet te doen. Het volgend seizoen starten met proper en scherp materiaal zal nog zo aangenaam zijn.

Safety first! Trek voor de veiligheid en om blessures te voorkomen degelijke tuinhandschoenen aan. Handgereedschap dat in contact komt met aarde zoals spades, schoppen, harken en onkruidwieders kunnen gereinigd worden met een stevige borstel. Hiermee kan je aarde en plantenresten verwijderen, eventueel gebruikmakende van een tuinslang. Hardnekkiger en aangekoekt vuil, bijvoorbeeld kleigrond, kan je losmaken met wat zachte zeep en water. 

Vergeet ook de plantensteunen, zaaitrays en plantenbakken niet want daar kunnen zich ziektekiemen nestelen, zeker als ze reeds in contact geweest zijn met zieke planten. Verwijder alle plantenresten en reinig grondig met een zeepsopje.

Houten tools, stelen of handgrepen kunnen ingeolied worden met bijvoorbeeld lijnzaadolie om langer mee te gaan. Zo is het hout beter beschermd tegen de verschillende weerselementen.


Voorkom roest

Na het reinigen met water mag je niet vergeten het materiaal onmiddellijk droog te deppen om roestvorming te voorkomen, een gevaar dat altijd om de hoek loert. Tuingereedschap is hier namelijk zeer gevoelig aan want bij het tuinieren komt er altijd wel wat water of vocht aan te pas. Een handig hulpmiddeltje om dit te voorkomen is om de tools in te smeren met een dun laagje olie. Dat stoot water af en vormt een beschermende laag. Plantaardige olie is bovendien niet schadelijk voor het milieu.

Gereedschap met lichte roestvorming hoef je niet onmiddellijk te vervangen door nieuwe tools maar geef het wel de juiste zorgen om verdere aantasting te voorkomen. Je kan roest verwijderen met staalwol, met een staalborstel of een aantal huis tuin en keukenmiddeltjes proberen: azijn, limoen en zout, coca cola of baking soda. Laat het gereedschap een aantal uren trekken, de roest zal ontbinden waarna je het makkelijker kunt verwijderen. Vergeet daarna het laagje olie niet om te voorkomen dat er opnieuw roest ontstaat.

Tuinmachines reinigen

Grasmaaier reinigenDe grasmachine, bosmaaier en verticuteermachine hebben hun dienst opnieuw bewezen. Voor ze op stal kunnen, dienen de resten van het maaien te worden verwijderd om te voorkomen dat de messen bot worden. Check eerst als de stekker uit het stopcontact is voor je aan de klus begint. Werken de machines op batterijen? Verwijder dan de accu. Zo voorkom je dat ze beginnen te draaien terwijl je bezig bent met het reinigen van de messen. Ga omzichtig om met de machines om lakschade te vermijden. Leg de machine op haar zijkant en verwijder grasresten met een houten spatel. Reinig de messen verder met een borstel. Met een grasmaaierborstel DUO heb je maar 1 tool nodig om beide klussen te klaren. Vermijd het gebruik van water om roestvorming te voorkomen!

Kijk ook na of alle schroeven en beschermkappen nog goed vast zitten en herstel indien nodig. Vraag raad aan een vakman als je twijfelt over de werking van een machine.

Slijp je tuingereedschap

Snoeischaren en messen slijpen is een belangrijke taak maar vergeet ook de spade en de schop niet. Door veelvuldig gebruik worden ze bot en vuil waardoor je meer inspanning moet leveren bij het snoeien van planten, struiken en bomen. Met bot snoeimateriaal krijg je geen schone snede waardoor de kans groter is dat er ziektes en schimmels de plant binnen dringen, en dat willen we niet. Met een scherpe schop kan je ook makkelijker doorheen wortels en onkruid in de aarde snijden. 

Slijpen doe je na het reinigen van het gereedschap. Je kan dit laten doen door een proffesional maar met een slijpsteen of slijpstaal kan je het zelf in handen nemen. Een slijpmachine is hiervoor ook heel handig. Het tuingereedschap is klaar als alle oneffenheden weg zijn. Snoeischaren moeten voor het slijpen eerst behandeld worden met staalwol die bevochtigd is. Indien mogelijk kan je de snoeischaar uit elkaar halen. Na het slijpen mag je de schaarbladen inwrijven met wat olie. Op die manier kan je er jarenlang van genieten!

Tuingereedschap stockeren

Overwinteren

Stockeer na het onderhoud op het einde van het seizoen het tuingereedschap op een droge en vorstvrije plaats. Laat niks op de grond rusten maar hang ze op aan een gereedschapshaak. Tuinmachines die gevoelig zijn aan koude temperaturen kan je afdekken met een beschermhoes. Snoeischaren en messen die geslepen zijn kan je in een doek wikkelen en in een plastiek zak bewaren.

Ben je toch aan vervanging toe dan vind je in onze webshop de nodigde materialen voor elke klus!

Zo kan je in het volgend voorjaar, van zodra de lente ontluikt, meteen van start gaan met jouw hobby!


#5959Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon