menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 30 mei 2024

Top 5 mooie zomerbloeiers

Een zomer vol zon, waterplezier en ... mooie zomerbloeiers! Want niks is zo aangenaam om in te vertoeven dan een tuin in volle bloei. Kies je graag veel soorten door elkaar of hou je het liever binnen een bepaalde sfeer? We zetten alvast 5 tuintrends voor je op een rijtje met elk onze favorietste zomerbloeier. Hoe verzorg je ze en hoe werk je de tuin verder af, je leest het hier.

De wilde tuin met steenraket

1. Go wild!

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we de laatste jaren het contact met de natuur verliezen. Grote stukken bos verdwijnen, steden breiden uit en dieren zoeken noodgedwongen hun baan door het verharde rijk. Maar stilaan vergroend het straatbeeld op veel plaatsen en ook jouw tuin kan een stukje groene oase worden. Terug naar de natuur met spontaan groeiende vegetatie waar de tuinbewoners blij met zijn. Voeg hier en daar een extra mooi exemplaar toe met een unieke bloeiwijze of kleurschakering. Denk maar aan Helianthus salicifolius en Echinacea purpurea 'Magnus'. Maar eentje in het bijzonder is Erysimum 'Bowles Mauve'.

Verzorging

Deze Erysimum of Steenraket heeft haar naam niet gestolen. Het is een kortlevende rotsplant die van april tot september in bloei staat met lilaroze bloemen. In de winter houdt ze jouw tuin wintergroen met grijsgroene lancetvormige bladeren maar bij te strenge winters kan ze extra bescherming goed gebruiken. Door haar afkomst, groeit ze graag op droge, arme gronden in de volle zon. Het is daarnaast een zeer goede kustplant door haar zeewind tolerantie en als dit alles nog niet voldoende was, heeft ze verder ook geen speciale zorgen nodig. Een makkelijke plant, mits de juiste groeiomstandigheden!

Maak je tuin helemaal wild en combineer met natuurlijke materialen en verschillende kleuren. Kies voor houten bloembakken en tuinmeubels

Mediteraanse zomerbloeier: Bougainvillea

2. La dolce vita

Bij een mediterrane tuin denk je ongetwijfeld aan lavendel, citrusvruchten en kruiden als basilicum. Het zijn planten die geen te strenge vorst verdragen en daarom best in potten worden geplant. Potten in terracotta uiteraard! Maar een zuiderse tuin heeft nog veel meer mooie kleuren en geuren. Denk maar aan de bekende olijfboom, de kleurrijke Nerium oleander én een leuke klimplant die niet mag ontbreken: de Bougainvillea.

Verzorging

Vrolijk langs een warme muur, baant ze zich een weg omhoog maar ook als hangplant naar beneden is ze zeer geschikt. Bougainvillea bloeit de hele zomer door in felle roze kleuren, dit in combinatie met pasteltinten is de klimplant een mooie eyecatcher. Zorg dagelijks voor water zodat de bloemen niet verwelken. Bemest regelmatig bij voor een krachtige groei. Na de bloei mag de plant flink worden teruggesnoeid. Dit stimuleert een nieuwe ontwikkeling. Voor de eerste nachtvorst mag de plant terug naar binnen. 

Combineer met een vuurschaal en gezellige BBQ.


trompetklimmer (Campsis radicans)3. Jardín exotic

Hou je van tropische vakanties en wil je hier het hele jaar door van genieten? Dan haal je de tropen gewoon naar jouw tuin! De basis wordt gevormd door grote bladplanten zoals de bananenboom (Musa basjoo), palmboom en Yucca's (Palmlelies). Aangevuld met een scala aan planten met kleurrijke bloeiwijzen en zoete vruchten, is het een warme tuin in heel wat opzichten. Heb je een kleine tuin waar het volume van bladplanten te veel plaats inneemt, kies dan voor exotische klimplanten zoals clematis en Akebia quinata. Of ga voor de vurig rode trompetklimmer (Campsis radicans). De trompet wat!?

Verzorging

De trompetklimmer dankt haar naam aan haar trompetvormige bloemen die langzaamaan omhoog klimmen langs een muur of vrijstaande struik/boom. Naast het donkergroen van het blad, contrasterende rode bloemen goed. Heb je de plant reeds staan, dan zal je merken dat de bloemen nog even uitblijven. Pas in augustus tot laat in het najaar kan je van haar pracht genieten en daar zullen ook heel wat insecten gebruik van maken. Campsis radicans houdt van veel zon tijdens de zomer en warme voetjes in de winter. Bij de uitloop van jonge plantjes en takken, leid je ze best voor. Wordt de plant te groot, dan kan een snoeibeurt zeker geen kwaad. Het is een fleurige plant die naast rood ook verkrijgbaar is in geel en oranje. 

het Zeeuws knoopje4. Strandtuin

Woon je aan de kust, dan weet je dat de juiste tuinplanten kiezen niet altijd evident is. Langs de zee krijgt je tuin te maken met veel wind, zout, een droge bodem en schurend rondvliegend zand. Het beeld van enkel zand en weinig planten is hierdoor snel gemaakt. Desondanks deze soms vervelende omstandigheden, doen veel planten het hier extreem goed en zorgen ze mits de nodige verzorgingsmaatregelen voor een sprankelende, bloeiende tuin. Planten in een strandtuin kunnen goed tegen lange periodes van droogte en zijn over het algemeen ook sterker. Voornamelijk zien we verschillende soorten siergrassen zoals Callistemon citrinus (rode lampenpoetser) maar ook vaste planten en eenjarigen doen het hier goed. En eentje hiervan is Astrantia major, het Zeeuws knoopje.

Verzorging

Het Zeeuws knoopje is één van onze favorietjes en dat ze ook bij tuinliefhebbers populair is, is zeker. Deze tuinplant wordt vaak toegepast in vaste plantenborders en dankzij haar vele varianten, is het kleurenpalet eindeloos. Van oorsprong komt de plant uit de Alpen, dus aan haar standplaats stelt ze niet veel eisen. Van mei tot juli bloeit ze met ijle schermbloemen waar insecten graag voor afslaan. Plaats ze in groepjes van 7 à 9 planten en vul de ruimte errond op met andere vaste planten of siergrassen. Veel onderhoud heeft de plant niet nodig. Planten maar en geniet van haar fleurige aanwezigheid!

Urban zomerbloeier: Alcea rosea5. Urban flowers

Heb je een zonnige stadstuin of wil je jouw straatbeeld een beetje heropwaarderen met groen? Dan blijft de stokroos het heel goed doen. De plant is een tweejarige zaailing die groeit op lange stelen groen, waaruit kleurrijke bloemtrossen groeien vanaf juni. In het najaar zaait de plant zich uit en bloeit ze het jaar daarop terug uit in soms heel andere kleuren. Veel oppervlakte hebben ze niet nodig. Met een rijtje tegels langs de woning te verwijderen, heb je meer of voldoende plaats. Alleen in de hoogte pakken ze behoorlijk wat ruimte in. Heb je dus een oude of lelijke stadsmuur om weg te steken? Laat de plant dan hierlangs groeien. Zo vat de stokroos ook minder wind en breekt de steel niet af.

Verzorging

De verzorging van stokrozen is vrij simpel. Een warme lichtrijke plaats in de volle zon en geregeld wat water bij droog weer. Meer heeft ze niet nodig. Maar ook een plekje in de halfschaduw is mogelijk. Controleer de plant dan regelmatig op schimmels en vervang indien nodig. Want te veel vocht op de bladeren kan roest veroorzaken die moeilijk te bestrijden is. Verwijder alle aangetaste delen om verdere verspreiding tegen te gaan. Een onderlinge plantafstand van 50 centimeter kan de schimmel tot het minimum beperken. Verder laat je de plant haar gang gaan, ook in de herfst.

#3798Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon