Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/struik_klimop_ziek

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 23 juni 2021

Hedera / klimop olievlekkenziekte of vetvlekkenziekte tast de bladeren aan met bruine vlekken

In onze moderne tuinaanleg wordt meer en meer beroep gedaan op Hedera (klimop), dit komt vooral door zijn grote verscheidenheid in gebruik, zowel als bodembedekker, draadbegroeiing als afschermhaag, taludbegroeiing, zelfs in het bloemschikken is ze een belangrijk attribuut, men plant ze aan in groep of solitair, de vele kleuren en soorten helpen ons hierbij om tot een mooi resultaat te komen. Hoewel men kan denken dat klimop een sterke plant is, tegen veel bestand, wordt deze soms belaagd door een vrij onbekende bacterieziekte namelijk olie- of vetvlekkenziekte (Xanthomonas hederae).
 

Algemeenheden
De olie- of vetvlekkenziekte is een bacterie die de klimop aantast die –zoals de naam ons laat vermoeden - olievlekachtige beschadigingen veroorzaakt. De ziekte slaat vooral toe bij de bodembedekkende klimopsoorten die vaker nat staan en het minst bij omhoog groeiende planten (drogen vlugger op). Vandaar dat men meer en meer vragen stelt bij het aanplanten van klimop als bodembedekker in de tuinaanlegsector.

Schadebeeld
Een typische aanduiding van aantasting met de bacterieziekte is het te voorschijn komen van kleine tot grote bladvlekken, dit zowel boven- als onderaan het blad. Op vochtige bladeren zijn ‘de olievlekken’ duidelijk waar te nemen. Ziek en gezond bladweefsel vloeien in elkaar over en bij zware aantasting rot de bladschijf en tast zo ook de jonge scheuten aan.
In het ergste geval kunnen er zelfs grote gaten zonder bladeren in de klimopperken voorkomen. De ziekte is gans het jaar latent aanwezig, maar de uiterlijke kenmerken van de ziekte zijn het meest uitgesproken vanaf mei tot in het najaar. Hogere temperaturen en hoge luchtvochtigheid zijn dan een bondgenoot van de bacterie.

Verspreiding
Door het regenwater kan de bacterie overgebracht worden op gezonde bladeren, ook door de zuigschade die de spintmijt aanricht kan de bacterie toeslaan via die wondjes.

Bestrijding
In principe bestaat er geen echt afdoend bestrijdingsmiddel en hier luidt des te meer de boodschap: beter voorkomen dan genezen. Bij de kwekers worden fungiciden op basis van koper vooral preventief gebruikt.

Gevoelige soorten
Hedera helix (gewone klimop), Hedera “Goldheart”, Woerner, Kolibri,....

Minder aan de bacterie onderhevige soort
Hedera arborescens (struikhedera) is vrij goed bestand tegen de ziekte!


Tips:

 1. Vertrek steeds met gezond plantmateriaal en controleer bij aankoop de planten op eventuele aantasting.
   
 2. Neem nooit stekken van aangetaste moederplanten. Stekken van omhoog groeiende Hedera zijn het veiligst (staan vaker droog)
   
 3. Aantasting kan men voorkomen door bestrijding van de spintmijt met acaricide (anti-spinmiddel)
   
 4. Tracht een evenwichtige en gelijke verhouding stikstof-potasbemesting te krijgen.
   
 5. Verwijder aangetaste bladeren om de verspreiding van de bacterie via het giet- of regenwater tegen te gaan.
#313

Auteur: Wilfried Van Hecke