Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/spinazie_extra_aandacht_maar_extra_lekker

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 januari 2022

Spinazie extra aandacht maar extra lekker.

Bij spinazie kan ik niet anders dan aan het tekenfilmfiguurtje uit mijn jeugd denken, Popeye the Sailorman. Als geen ander liet dit ijzersterke voorbeeld ons als kind spinazie eten.

Verschillende rassen spinazie

Deze veelzijdige groente met tal van varianten kan nagenoeg het gehele jaar door worden gezaaid en geoogst. Afhankelijk van de zaaiperiode gebruiken we scherpzadige of rondzadige rassen. Rassen met scherpe zaden zijn snelle groeiers en worden gebruikt voor de vroege teelt en 's winters gezaaid. Ze hebben een spits stekelachtig blad. Een mooi voorbeeld is het standaardras Breedblad scherpzaad. Rassen met typische ronde zaden noemen we zomerspinazie, deze bladgroente heeft dan weer mooie afgeronde bladeren en wordt vanaf de lentemaanden tot de herfst gezaaid en geoogst, hier zijn er sterke verschillen wat betreft de groeisnelheid. Dit is een belangrijke factor die steeds samengaat met de gekozen zaaiperiode.

Uiteindelijk komen we aan bij de 'Winterreuzen', het meest gekende ras voor de winterteelt. In de winter zaaien betekent heel vroeg oogsten en dit kan soms al in februari gezien de milde winters die we de laatste jaren kennen. Zaaien in de tweede helft van september zorgt voor een goed ontwikkeld gewas in de winter en voor een mooie vroege oogst. Indien je later zaait valt het steeds af te wachten wanneer de eerste winterprik valt en de groei stilvalt. In volle grond zaaien we uiterlijk tot half oktober, nadien gaan we over tot de serre- of kasteelt.

Structuur

Deze eenjarige plant wordt zo'n 30 cm hoog en vormt een penwortel die heel diep in de grond kan groeien. Door de snelle groeiwijze en de aanwezige penwortel wordt spinazie steeds gezaaid waar het geoogst zal worden, er wordt dus bijna nooit vooraf gezaaid. Deze bladgroente wordt dicht gezaaid in rijen en er wordt weinig tot niet gedund om zachte malse blaadjes te verkrijgen.
De bodemeisen van spinazie zijn niet van de poes. Spinazie vraagt een luchtige bodemstructuur die enig vocht vasthoudt maar zeker niet kletsnat is. Ook een te zure bodem is uit den boze. Bemesting is noodzakelijk al moeten we voorzichtig zijn met het toedienen van hoge stikstofgehaltes in verband met de nitraatopslag van deze plant. Nitraten zijn nadelig voor onze gezondheid dus gebruiken we eerder kalium en magnesium meststoffen. Een andere 'ongezonde' stof in spinazie is oxaalzuur, dit verdwijnt echter bijna volledig met het kookvocht bij de bereiding.
Een goede hoeveelheid vooraf ingewerkte compost is een optimale voorbereiding van een spinazie zaaibed. Voldoende water is een must voor een goede opbrengst van deze bijzondere bladgroente.

Telen van spinazie

De lente- en najaarsteelt van verschillende spinazierassen is de meest interessante en kent het minst problemen qua ziektegevoeligheid. De zomerteelt is lastiger gezien spinazie snel de neiging heeft tot doorschieten in droge periodes, 's zomers is het in ieder geval aan te raden spinazie te zaaien op een plekje dat van halfschaduw geniet. Door het snelle opschieten van spinazie is deze bladgroente ook minder aan te raden voor de teelt in potten. Er zijn ook rassen die minder schietgevoelig zijn en dus beter geschikt voor de zomerteelt maar veelal wordt aangeraden om hier over te gaan op het kweken van Nieuw-Zeelandse spinazie. Het is geen familie van de spinazie die wij kennen maar houdt van warmte en kent dezelfde bereidingswijze al smaakt dit blad iets zoeter. Je oogst het de ganse zomer door tot aan de eerste vorst.

Heb je in augustus gezaaid dan krijgt de herfstteelt stilaan vorm en zien we dat we opnieuw met succes spinazie kunnen telen. Door de hoge luchtvochtigheid en de nog relatief hoge temperaturen moeten we hier echter opletten voor valse meeldauw, Wolf. Ook hier bestaan er opnieuw resistente rassen, F1-hybriden. Ook deze maand kan je nog zaaien, de oogst loopt door tot in november, spinazie is namelijk weinig vorstgevoelig.

Dit op het eerste zicht gemakkelijk te kweken gewas vraagt toch wat meer zorgen en aandacht en al kan de teelt dan hier en daar wat tegenvallen, we blijven het toch proberen om te genieten van de zachte smaak en structuur op onze borden, zowel rauw als gekookt zorgt deze groente steeds voor lekkere combinaties met pasta, in quiches, op pizza of bij visgerechten in onze keuken, mocht de teelt dan toch tegenvallen of mocht je twijfels hebben zaai dan ook snijbiet of warmoes, tuinmelde en boomspinazie. Allen lekkere stoofgroente met veel minder problemen en min of meer waardige vervangers.

#5195

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p