menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 27 mei 2024

Pittige pepers: soorten en vormen

Een pittige maaltijd, zo ééntje waarvan het zweet je uitbreekt... daar moet je van houden. Voor sommige mensen is zwarte peper al een marteling terwijl anderen er een compititie van maken om een maaltijd zo pikant mogelijk te maken. Een uitstekend ingrediënt om dat te doen is uiteraard de peper. De scherpte van een peper wordt bepaald aan de hand van de concentratie capsaïcine en dit op de schaal van Scoville. Scoville eenheden worden uitgedrukt in SHU. Een gemakkelijk voorbeeld door iedereen gekend is tabasco met een pittigheid van 5.000 SHU. De Jalapeño peper heeft er 6.000 maar die pittigheid kan wel oplopen tot meer dan twee miljoen Scoville-eenheden. Hieronder maar even enkele van de scherpste pepers ter wereld, allen speciaal geselecteerde cultivars.

Heet tot 577.000 SHU

Als je de Jalapeños al op het randje van te heet vindt dan waag je je beter niet aan de Rocoto (Capsicum pubescens). Deze peper komt oorspronkelijk uit de Andes in Peru waar hij ook wel Manzano wordt genoemd. Dit betekent appel en dat is meteen ook de vorm van deze 5 cm lange en ronde peper. Rocoto heeft unieke zwarte zaden en heeft een scherpte van 175.000 SHU. De plant zelf heeft harige bladeren.

Pepers link: Capsicum chinense, rechts: Capsicum pubescens

Eén van de meest bekende chilipepers ter wereld is de oranje Habanero (Capsicum chinense). Extreem heet en populair in Mexico, Zuid-Amerika en de Caribbean. Ben je een pittig gerecht gewoon dan smaak je zowel pruim, tomaat en appel doorheen de scherpte van deze peper. Een tropische smaakmaker dus maar wel gemiddeld 40 maal heter dan Jalapeños, 250.000 SHU. En als dat nog niet genoeg is dan kan je de Red Savina Habanero even proberen. 1 gram van deze 577.000 SHU – hete peper zou genoeg zijn voor 500 kilogram pittige saus. Het is een gerimpelde peper met een zeer goede opbrengst. Een heet pareltje is de Habanero Congo Black of Chocolate. Deze bruinrode peper heeft een unieke gerookte smaak en wordt vaak gebruikt in barbecue sauzen en marinades. De scherpte van deze must-have loopt op tot 425.000 SHU. Bij alle Habanero – soorten wordt er aangeraden om zowel bij de oogst als bij de verwerking handschoenen te dragen.

We wijken even af van de Habanero's om het over Scotch Bonnet (Capsicum chinense) te hebben. Deze soort is vooral te vinden op Jamaica en heeft de leuke bijnamen Bahamian, Bahama Mama en Jamaican Hot. Hij wijkt licht af van de Habanero's met een unieke zoete smaak die gebruikt wordt voor het kruiden van vlees in de typische Jamaicaanse jerk bereidingen. In competitie met de Habanero, circa 325.000 SHU.


Nog heter...

Trinidad 7 Pod (Capsicum chinense)Extreem heet, zeldzaam en oorspronkelijk uit Trinidad is de Trinidad 7 Pod (Capsicum chinense). Eén peper zou genoeg zijn om zeven stoofpotten van voldoende scherpte te voorzien. Dit kan ook niet anders let een SHU – waarde die oploopt tot 1.000.000.

Ook Naga Jolokia, ook Bhut Jolokia is voor velen de heetste peper ter wereld. Een synoniem als Ghost pepper of bijvoeglijke naamworden als 'nucleair' zijn absoluut van toepassing. Deze peper komt 125 keer scherper dan Jalapeños uit het noordoosten van India. Eén druppel van het extract heeft één miljoen druppels water nodig om de scherpte weg te halen. De Scoville units variëren van 800.000 tot 1.001.300 SHU.

Heetst

Carolina Reaper,In Engeland maken ze er de laatste decennia een sport van om de heeste peper ter wereld te kweken. Infinity was zo'n resultaat die welgeteld twee weken op nummer één stond met een recordwaarde van 1.257.468 SHU. Infinity werd dus snel van de troon gestoten door de nog hetere Naga Viper, een nieuwe cultivar uit de Engelse prestigestrijd met een recordwaarde van 1.382.118 SHU. Naga Viper stond bekend als onstabiele hybride en produceert dus geen exacte nakomelingen.

Uiteraard zijn records er om te verbreken en komen we zo bij de twee heetste pepers ter wereld. Naga Viper werd zo'n vijf jaar geleden onttroond door Trinidad Moruga Scorpion die als eerste hybride de kaap van 2.000.000 SHU bereikt. Een bereiding met deze peper vraagt gasmaskers en veiligheidpakken en gevoelloze handen zijn vaak het gevolg van het contact met deze superhete vruchten. And last but not least...de winnaar en nog steeds op nummer één Carolina Reaper, de aller pittigste met een éénmalige topper van 2.200.000 SHU. Voor de volledigheid nog even meegeven dat deze peper een fruitige smaak heeft.

Verwerken op eigen risico, veel succes!

Terug naar boven icoon