Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/partnerplanten_soorten_en_weetjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 8 augustus 2022

Partnerplanten: meer dan nuttig

Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar in jouw tuin zijn heel wat planten hard aan het werk om andere planten te helpen. Ze behoeden hen voor aanvallen van insecten, en zorgen voor meer bloemen en vruchten. De meest succesvolle? Goudsbloem, Oost-Indische kers en Tagetes.

insecten weren door geurende planten

Zaai verwarring

Een plant met een sterke geur vormt bijna altijd een goede buur. Ze verdoezelen de aantrekkelijke geur van de andere plant, zodat insecten in de war geraken, en hun doel voorbijvliegen. Het meest bekende duo is uien tussen wortelen: de uien zouden de wortelvlieg in de war brengen. Dat is maar ten dele waar, zo bleek uit doorgedreven testen in Engeland. Je wortelen onder insectengaas zaaien, is het enige écht afdoende middel. (Eenjarig) bonenkruid helpt wel. Zaai of plant het tussen je tuinbonen, tegen de zwarte bonenluizen. Tabak (Nicotiana tabacum, de échte, niet de siertabak) beschermt kolen tegen koolwitjes, waardoor ze geen last krijgen van vraatzuchtige rupsen. De tabak groeit hoog boven de kolen uit en spreidt z’n geur flink in het rond, waardoor koolwitjes in de war geraken. Het is zeker mooier dan een net over je kolen, maar je hebt er wel wat plaats voor nodig. In een kleine moestuin kun je je beter behelpen met hysop of artemisia; 1 plant per m² zou al volstaan.


Topduo’s

Wil je je asperges tegen de aspergekever beschermen, zet er dan tomaten naast. Na de asperge-oogst mogen je tomaten gerust over hun buurplanten hangen. Wittevlieg in de serre? Plant Tagetes. En zet er ook wat in potten, die je omhoog hangt, om de toppen van de tomaten en komkommers tegen de wittevlieg te beschermen. Welke cultivar of soort je neemt, maakt niet uit. Last van mieren op en rond het terras? Plant munt, of leg bosjes munt op de drukst bezochte plekken, en de mieren zullen hun biezen pakken. Maar planten zorgen er ook soms voor dat ze samen een betere opbrengst halen dan wanneer je ze apart zou planten. Zoals basilicum tussen aubergines en pepers. Of de combinatie van komkommers met klimbonen; laat ze aan dezelfde staak klimmen en ze brengen beide meer op. Andere spelen voor plantendokter. Zet duizendblad (Achillea millefolium) naast een kwakkelende plant, en ze helpt er verzwakte planten weer bovenop.

Planten die insecten weghouden uit de moestuin

Lokaas

Sommige planten offeren zich zelfs helemaal op voor anderen. Ze lokken de insecten en beschermen zo andere planten. Het meest bekende lokgewas is Oost-Indische kers, die massaal (zwarte) bladluizen aantrekt, en in de serre de wittevlieg. Of plant wat basilicum in potten en zet ze in de serre; de wittevlieg komt eerst daar op af, voor ze aan de tomaten begint. Zet de potten om de 2 dagen buiten, uit de buurt van de serre; de wittevlieg sterft buiten de warme serreomgeving snel af. Wil je minder bladluizen in de tuin? Plant dan bloemen die zweefvliegen aantrekken, de grootste vijand van de bladluis. Goudsbloem trekt door haar intense kleur én de hoeveelheid pollen zweefvliegen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes aan, die daarna hun eitjes droppen tussen de bladluiskolonies in de buurt. Hun larven voeden zich dan royaal met de luizen. Ook doorlevende venkel is zo’n plant die een pak nuttige dieren aantrekt. Wil je vroege tomaten en courgettes in de serre, dan moet je de bestuivers, die dan nog niet zo talrijk aanwezig zijn, een handje helpen. Plant siersalies zoals Salvia algeriensis en S. fruticosa in de serre, daar komen de hommels al heel vroeg op af.

En dan heb je natuurlijk nog de giftige wortels van Tagetes. Ze doden aaltjes (plant er dus gerust wat tussen de aardappelen), maar wist je ook dat ze onkruid tegenhouden?

Tagetes minuta ‘vergiftigt’ met haar wortels winde, kweekgras en zevenblad, zonder dat het een negatief effect heeft op de sierplanten in de buurt. Meer dan het proberen waard.

#5184Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon