menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 mei 2024

Najaarsonderhoud: zo komt je gazon de winter door

Jouw gazon verdient het hele jaar door de beste zorgen, maar een goed najaarsonderhoud is essentieel om het zonder problemen doorheen de winter te loodsen. Hier ontdek je hoe je jouw grasmat stralend groen en heerlijk zacht kunt houden, of weer kunt herstellen.

Bladeren op gazon

Waarom een najaarsonderhoud?

In de herfst vallen de bladeren van de bomen en die kunnen een gevaar vormen voor het gazon. Als het grasveld bedolven raakt onder een dik bladerdek, krijgt het onvoldoende zuurstof en volgen later in het najaar gele en bruine plekken.

In de winter krijgt het grasveld het nog harder te verduren. Het is onderhevig aan extreme weersomstandigheden: wisselende temperaturen, periodes van vorst, koude noorderwind, hevige regen, hagel en misschien wel sneeuwval. Door temperaturen onder nul, kunnen er ijskristallen ontstaan in de cellen van het gras waardoor het weefsel beschadigd kan raken. Bij droog en koud weer wordt er water aan de planten onttrokken wat niet genoeg kan aangevuld worden als de grond bevroren is. Zo lijdt de grasmat aan droogteschade.


Wat kunnen we doen?

Verwen je gazon dit najaar met de juiste zorg, zodat het moeiteloos de winter kan trotseren. Maar wat moet je precies doen en wanneer? Wij staan klaar met handige tips om je op weg te helpen.

  • Stimuleer de wortelgroei door het gazon te verticuteren. Dat proces maakt de grond los en verwijdert de viltlaag die gevormd wordt door gemaaide grasresten, mossen en onkruid. Hierdoor verstikt het gras, kan het niet goed meer wortelen en bereiken regenwater en voedingsstoffen de wortels niet meer of onvoldoende. Door het gras te verticuteren ontstaan smalle sleuven zodat lucht, water en voedingsstoffen opnieuw de bodem kunnen indringen. Heb je nog niet geverticuteerd in het voorjaar, doe het dan nu in september. Het gazon beluchten kan je ook doen met gazonbeluchtingssandalen. Dat is ook nog eens goed voor de conditie!
  • Ruim afgevallen bladeren op. Het gazon krijgt onder het bladerdek te weinig licht en het is tevens een broeihaard voor schimmels. Verzamel de bladeren met een hark of een bladblazer. Fijngesnipperde bladeren kan je verwerken als compost of als mulchlaag in de border. Heel wat insecten zullen deze laag maar al te graag gebruiken als schuilplaats in de winter.
  • Najaarsmeststof gazonIn de herfst zal het gras minder snel groeien. Je hoeft dus niet meer zo intensief te maaien zoals in de afgelopen maanden. Het gazon maaien doe je tot de temperatuur onder 15° C zakt. Laat bij de laatste maaibeurt het gras wat langer (maai tot 5 à 6 cm ipv 3 à 4 cm).
  • Zorg voor een goede bemesting het hele jaar door. Doe dit in het voorjaar, in de zomer en een laatste keer rond september zodat het gazon de voedingsstoffen nog goed kan opnemen en nog voldoende kan aansterken. Gebruik een langzaamwerkende meststof rijk aan kalium, magnesium en ijzer. Dat bevordert de winterhardheid. DCM heeft hiervoor een speciale najaarsmeststof ontwikkeld die alle nodige stoffen bevat.
  • Controleer in het najaar ook de PH waarde. Als deze onder 6,5 ligt dan heeft het gras kalk nodig. Magnesium- of zeewierkalk zijn goede opties om de grond vruchtbaar te houden en voorkomt de groei van mos. Kalken doe je best vanaf oktober, na de herfstbemesting. Denk er aan dat er tussen het bemesten en het strooien van kalk op zijn minst een periode van 3 weken moet liggen.
  • Kale plekken in het gazon kunnen door verschillende oorzaken ontstaan: spelende kinderen, intensief belopen, langdurige droogte,… Ze kunnen ook ontstaan na het verticuteren of het verwijderen van onkruid. Bijzaaien kan dan noodzakelijk zijn. Om het graszaad te laten ontkiemen is een minimale bodemtemperatuur nodig van 10°C. September is hiervoor de ideale maand. Het weer is dan nog gunstig zodat de groene sprietjes nog voldoende tijd hebben om te groeien voor koning winter terug in het land is.
  • Steek graskanten af met een kantensteker voor en strakke belijning.
#5937Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon