menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 september 2023

Mulchen en mulchmaaien


 mulchmaaier gazon mulchen

Mulchen is een manier om ervoor te zorgen dat de grond niet te snel uitdroogt. Vooral in de zomer is zon en wind een van de belangrijkste factoren dat ervoor zorgt dat de grond uitdroogt. Mulchmaaien zorgt ervoor dat het gemaaide gras tussen het gras zelf wordt verspreid. Op die manier is de bodem bedekt en de ondergrond zal minder snel uitdrogen.
Een mulchmaaier maait het gras, maar zal het daarna in hele fijne deeltjes versnipperen. Daarna worden die kleine deeltjes terug naar de grasmat geblazen en gelijkmatig verdeelt tussen het gras. Op die manier voorkomt men een vervilting en ook schimmels zullen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen.
De snippers zullen vervolgens composteren, waardoor de grasmat direct goede voedingsstoffen meekrijgt.


Voordelen van mulchmaaien

  • Een eerste grote voordeel van het mulchmaaien is dat de grond afgedekt wordt van de uitdrogende zon en wind, daardoor worden de wortels van het gazon koeler gehouden en wordt het vocht beter behouden in de bodem.
  • Een tweede voordeel is dat het versnipperde maaisel ook direct kan gebruikt worden als natuurlijke voedingsstoffen voor het gazon.
  • Een derde voordeel is dat je niet naar het groenpark moet om je gras weg te voeren.

Er zijn wel bepaalde zaken waar rekening mee moet gehouden worden wanneer je wil mulchmaaien. Het gazon mag niet te hoog gegroeid zijn. Er wordt gesteld dat bij mulchmaaien de maximale graslengte 8 cm kan zijn. Om een goede maaibeurt te krijgen mag er slechts 3 cm afgetopt worden. Eveneens mag het niet geregend hebben, nat gras zal eerder aan elkaar beginnen kleven en niet goed versnipperd worden. 
Door het mulchmaaien lever je compost aan voor het gazon. Extra voedingsstoffen betekent ook een betere groeikracht, en dus zal dit willen zeggen dat je ook vaker het gras moet maaien. Minimaal 1 keer per week mulchen is aangeraden, en in het groeiseizoen wordt dit zeker 2 maal per week.

droog gras, ideaal om bloemen en planten te mulchen


Mulch met houtsnippers

De grasmaaier verkleint makkelijk haagscheersel en fijn snoeihout. Maar bij meer uit de kluten gewassen snoeihout is een hakselaar handig.  Tegenwoordig zijn er heel wat stille en niet al te dure toestellen op de markt met verschillende snijmechanismen.  Hou rekening met de soort en de hoeveelheid snoeiafval dat u meestal moet verwerken.  Maar u kunt natuurlijk ook een hakselaar huren.  Met versnipperd snoeihout kunt u compost maken, mulchen, tuinpadjes bedekken, …

Houtsnippers als mulch

Mulchen kan ook met andere materialen dan gras en direct tussen de grasmat.
Grasmaaisel kan ook tussen de vaste planten gebruikt worden, rond bloemen en zelf in de groentetuin.  Deze behandeling kan enkele keren herhaald worden in het groeiseizoen. Op die manier ben je ook direct vanaf van de hopen grasmaaisel die ofwel weggevoerd worden ofwel op de composthoop gegooid worden. Niet dat een composthoop minder goed is, maar bij grotere gazons is het altijd interessant om de toevoer van vers gras te beperken. Wanneer je dit maaisel dan tussen planten en bloemen kan strooien “verlicht” je de toevoer aan de composthoop.
Ook bladeren en versnipperd hout zijn ideale mulchlagen tussen bloemen of planten. Wanneer je afgevallen bladeren gebruikt wordt het wel aangeraden om daarboven nog een laagje houtsnippers te strooien. De wind kan immers de bladeren meevoeren.

Fijnere mulch om bloemen en planten te mulchen

#2825
Terug naar boven icoon