menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 april 2024

Mieren, zie je ze ook vliegen?

Het is zomer en dat warme weer gaat gepaard met de komst van veel insecten zoals mieren. En daar horen ook gevleugelde soorten bij zoals de gevleugelde mier. Een nest in de buurt van je terras zorgt op een mooie zomerdag voor een vervelende plaag. Maar waarom kan er een deel vliegen en hoe hou je ze weg?

Wat zijn vliegende mieren en hoe kom je er vanaf

Met of zonder vleugels

In grote lijnen is er geen verschil met de gewone mier. De gevleugelde exemplaren komen uit hetzelfde nest, het zijn enkel de jonge koninginnen en mannetjes waarmee gepaard wordt die vleugels hebben. De rest van de mieren die we het vaakst zien rondlopen, zijn de harde werksters zonder vleugels.

Gevleugelde mieren zien er iets anders uit dan de werksters door hun groter voorkomen met lang en breed achterlijf. Ook tussen de koningin en de mannetjes is er een duidelijk verschil te zien. Bij de koningin zit er een knik in de antennes terwijl ze bij de mannetjes recht lopen.

De bruidsvlucht

Komen pas uit rond juli maar door zacht na- en voorjaar, zien we ze dit jaar veel vroeger. Ze zorgen voor een uniek spektakel in de lucht door in groepjes samen te zwermen. Dit heet de bruidsvlucht: de paarperiode waarbij jonge koninginnen erop uit trekken met de mannetjes om nieuwe nesten te maken. Dit is ook de reden waarom bepaalde mieren vleugels hebben.

De koninginnen zoeken naar een geschikte paarpartner in de lucht omdat ze al lopend een grotere kans hebben om mannetjes uit hetzelfde nest tegen te komen. In verschillende grote zwermen vullen de mieren dan de lucht, op zoek naar een geschikte partner.

Na de paring zijn de mannetjes zo uitgeput, dat ze sterven. De bevruchte koninginnen dalen terug naar de grond waar ze hun vleugels afbijten en een nieuwe kolonie starten. Dit doen ze omdat de vleugels ondergronds in de weg zitten en ze geen verder nut meer hebben.


Preventief bestrijden

Vliegende mieren preventief bestrijdenGevleugelde mieren vormen geen groot gevaar. Ze bijten niet maar kunnen bij een aanval op het nest mierenzuur injecteren wat zorgt voor een lichte irritatie. Wanneer de vliegende mieren het nest verlaten, worden ze op bepaalde plaatsen wel een helse plaag. Waarom ze op sommige plaatsen actiever zijn dan op andere, hangt af van de nestplaatsen die er te vinden zijn. Kleine kiertjes en gaatjes zijn bijvoorbeeld populaire plaatsen om nesten te vestigen. Met deze tips hou je ze uit jouw tuin:

  • Stop kiertjes en gaatjes dicht in en rond het terras en de tuin. Dit maakt jouw tuin minder interessant om er te nestelen.
  • Planten waar (vliegende) mieren niet dol op zijn, zijn lavendel en rozemarijn. Deze soorten doorheen je tuin planten, is dus zeker geen slecht idee.
  • Ook peper en koffie houdt de insecten weg van bepaalde plaatsen waar ze niet gewenst zijn. Kan verwerkt worden tot een olie of spray die je met 1 kopje water mengt om ze uit de nesten te verjagen.
  • Heb je kippen in de tuin? Laat ze indien mogelijk tot aan de nesten lopen. De kippen zullen met veel plezier de mieren oppikken.
  • Loopt de plaag uit de hand, dan kan je de mierenkolonie ook (ecologisch) gaan bestrijden.
#3099Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon