menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 juni 2024

Meimaand...moestuinmaand!

Traditioneel nemen we deze maand afscheid van de ijsheiligen! Theoretisch dus geen nachtvorst meer na de vijftiende dag van de meimaand wat dus wil zeggen dat alles naar buiten mag en moet. Maar in de praktijk moeten we zeker nog rekening houden met de koude nachten en houden we de nodige bescherming nog eventjes bij de hand. 


In deze speciale tuinmaand kan alles nog: of je plant de gehele groentetuin deze maand vol met alles wat reeds vooraf is gezaaid of je neemt een late start en begint deze maand gewoon...rustig van nul.


Moestuinieren met het ganse gezin

Ziekten, plagen, onkruiden en nachtvorst

...het blijft hoe dan ook superspannend in de moestuin! Warmer wordende dagen en vooral nachten zorgen ervoor dat alle planten nu een snellere groei kennen en uiteraard zijn de koplopers, of wat had je gedacht, de onkruiden! Hier spreken we van on-kruiden want ze verstikken onze groenteplantjes en stelen voedingsstoffen en water naar hartenlust!


Moestuin in meiOnbewerkte delen van de moestuin kunnen worden afgedekt met karton, gronddoek of mulch om het onkruid tegen te houden. Tussen de reeds aangeplante groenten of de gezaaide rijen houden we rekening met een dagelijkse routineklus: wieden of waar mogelijk schoffelen. Na het wieden of schoffelen is een dunne laag gazonmaaisel een uitstekende onkruidremmer. Bovendien houdt het de grond vochtig en warm en is het een goede oplossing voor het recycleren van tuinafval. Opgepast, zo'n mulchlaag is ook wel de ideale schuilplaats voor plaagdieren zoals slakken dus ook dit houden we toch maar even in de gaten.


Van slakken gesproken; allerhande jonge plantjes zijn een delicatesse voor deze slijmerige tuingasten. Je bent ze beter 'te snel' af door bijvoorbeeld biologische slakkenkorrels rond je kwetsbare plantgoed uit te strooien. Doe dit met mondjesmaat zonder te overdrijven, voorkom dat de korrels hun kracht verliezen door de regen. Plaats ze onder een schuine dakpan of tuintegel zodat hun werking optimaal blijft. Ook slakkenvangpotten met bier van hoge gisting doen wonderen, al weet ik dat vele tuinmannen en vrouwen dat lekkere biertje zelf wel eens lusten.


Biologische aaltjes of nematoden zijn in opmars en kunnen succesvol tegen slakken en tegen ander ongedierte zoals bijvoorbeeld emelten worden ingezet. Verder maken we het tuingasten zoals kikkers en padden, tuinvogels en egels zo aangenaam mogelijk zodat zij ons enthousiast meehelpen in de strijd tegen het slakkenleger.


Een warm en vochtige meimaand staat zowel voor succes als voor gevaar in de moestuin. Ook plaagdieren genieten namelijk van deze ideale omstandigheden om onze pogingen tot een succesvolle kweek teniet te doen. Van zodra we luizenplagen opmerken kunnen we gaan bestrijden en dit uiteraard het best met een biologisch bestrijdingsmiddel op basis van pyrethrum of van koolzaadolie. Ook brandnetelthee is hier een aanrader alsook een azijn/zeepmengsel waar bladluizen de pest aan hebben.

Tegen bacteriën en schimmels kunnen wel onze planten vooraf gaan wapenen door ze sterker te maken. Dit wil zeggen; voldoende plantenvoeding en een behandeling met gesteentemeel zoals basalt- of lavameel. Deze poeders, die verstoven worden, bevatten kiezelzuur en sporenelementen die water aan het blad onttrekken en de zuurtegraad verhogen. Hierdoor krijgen we geharde planten waar bacteriën en schimmels hun 'tanden' stuk op bijten.
Je verstuift het meel het best op min of meer vochtige planten en dit gelijkmatig met een poederverstuiver, let hierbij wel op voor de bloemen zodat die zeker nog bereikbaar zijn voor hommels en bijen.


Sterke zaailingen

Intussen zijn we ook actief aan het dunnen zodat de sterkste zaailingen nu licht en lucht en ook voldoende ruimte Zaailingen uitplanten krijgen om mooi uit te groeien. Een ervaren moestuinier zal hier niet zo veel werk aan hebben, die heeft in het voorjaar met mate gezaaid! De zaailingen van de meeste groenten zijn een lekkernij in de keuken tussen een sandwich of een boterham. Gooi ze dus niet weg, spoel ze en probeer ze even uit! Na het dunnen duwen we de overgebleven zaailingen nog even stevig aan en en geven we ze water zodat eventueel losgekomen plantjes zich opnieuw kunnen vastzetten zonder al te veel te verschieten van alle ruimte die ze nu plots hebben.

Tegen het einde van deze maand staat alles buiten: pompoenen, tomaten, komkommers, courgetten, aubergines en boontjes,... of heb je nu nog helemaal niets? Het is nog niet te laat om te beginnen! Koop alvast plantjes in de plaats van nu nog te beginnen zaaien, dat bespaart je een kleine maand! Naast planten, dunnen en zaaien is mei natuurlijk ook een oogstmaand. De eerste tuinkruiden, spinazie, jonge slablaadjes en uiteraard asperges worden deze maand al geoogst. Ook de laatste wintergroente zoals broccoli en bloemkool verdwijnen nu om plaats te maken voor jong geweld!

Varieer in de moestuin; plant en zaai verschillende variëteiten zodat het een leerrijke reis wordt met vallen en opstaan. Lees de planten om ziekten en plagen voor te zijn en leer met 'onkruiden' om te gaan. Probeer na de vorst ook eens wat bijzondere soorten zoals sojabonen, linzen of quinoa en combineer al jouw groenten uiteraard met bloemen die nuttige insecten en bestuivers naar jouw tuin zullen lokken. Ze maken de groentetuin compleet, zorgen voor kleur en zijn in vele gevallen eetbaar!

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).