menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 14 juni 2024

Mango, lekker zoet en sappig

Mango's oogstenMango is na de banaan bij ons de meest verkochte tropische fruitsoort. Mangobomen komen overal in de tropen in het wild voor. De mangoboom is groenblijvend en kan wel meer dan 40 meter hoog worden. De vruchten worden met een lange bamboestok geoogst als ze nog onrijp zijn om ze vervolgens naar onze contreien te verschepen. Tijdens het transport krijgen ze de tijd om te rijpen. De smaak is uiteraard niet te vergelijken met een vers rijpgeplukte mango maar niettemin blijft het een overheerlijke vrucht om van te smullen!

Herkomst

Oorspronkelijk is de mango afkomstig uit India waar ze een rol speelt in het boeddhisme en symbool staat voor de liefde. In India droeg de vrucht de naam man-kay of man-homo. De Portugezen exporteerden de vrucht en gaven het de naam “mango” zoals we die nu nog altijd kennen. Sinds het begin van de 19e eeuw wordt deze fruitsoort wereldwijd in de tropen en subtropen gekweekt.

Wat is een mango?

Een mango is een steenvrucht met een ovale vorm. Als de vrucht rijp is heeft ze een zeer aromatische geur met vruchtvlees dat heel zoet en sappig is. Afhankelijk van de variëteit en afkomst kan de kleur verschillen van geel, oranje en rood tot zelfs groen. Bewaar de mango’s altijd op kamertemperatuur en consumeer een rijpe mango binnen de paar dagen. Dan zijn ze op hun best!

mango lekker vruchtvlees


Sinds eeuwen wordt de mango naast culinaire toepassingen ook gebruikt als medicijn. Zoals de meeste groenten en fruit is ook de mango zeer gezond en heeft het geneeskrachtige eigenschappen. De rijkelijk aanwezige voedingsstoffen en anti-oxidanten zoals grote hoeveelheden vitamine A, C en D zijn goed voor het hart en preventie van bloedarmoede. Bovendien ontgift het het lichaam en je krijgt er een gezonde gladde huid van. Mangopulp wordt gebruikt bij de behandeling tegen acne omdat het de poriën reinigt.

Onrijp kan je ze bakken en eten als groente. Rijpe mango’s worden meestal gebruikt in nagerechten of als tussendoortje. Nochtans kan je de vrucht nog in heel wat andere gerechten gebruiken. De zoete smaak is heerlijk bij rijstgerechten of couscous en in combinatie met kikkererwten. Je kan er ook een saus van maken dat lekker is bij pasta of verwen jezelf eens met onderstaand gerecht en laat je verrassen door de smaak.  


Scampi’s met mangodressing

Ingrediënten:

(voor 4 personen)

 • 16 gepelde scampi’s
 • 1 rijpe mango
 • sap van 1 limoen
 • 1 bosje waterkers
 • 1 teentje knoflook
 • wat vers gesnipperde koriander
 • sesamolie
 • peper en zout

Bereiding:

Scampi’s met mangodressing

 1. Schil de mango en verwijder het vruchtvlees van de pit. Snijd de plakken in kleine stukjes. Dit kan je makkelijk met een mangosnijder
 2. Pers de limoen uit.
 3. Pureer de helft van de blokjes mango samen met het limoensap en koriander tot een gladde saus.
 4. Spoel de waterkers en verwijder de harde steeltjes.
 5. Meng de waterkers met de overige mango en verdeel over de borden.
 6. Maak met een scherp mes een insnijding in de rug van de scampi’s en verwijder zorgvuldig het darmkanaal.
 7. Pel de teentjes knoflook en pers ze uit.
 8. Verwarm wat olie in een wokpan en fruit de look zachtjes.
 9. Leg de scampi’s in de wokpan en bak ze al omscheppend een paar minuutjes tot ze mooi roze zijn. Kruid met peper en zout.
 10. Verdeel de scampi’s over de borden en overgiet met een lepel mango dressing.
 11. Werk verder af met wat versnipperde koriander en wat extra peper.
#4517Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon