Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lantana_camara_als_kuipplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 januari 2021

Lantana camara: wisselbloem, bourbontje of verkleurbloem met exotische bloemen

Lantana camara

Een exotisch ogende kuipplant die zeer geliefd is bij de vlinders die de bloemen massaal bezoeken. De uit India afkomstige Lantana is een warmteminnende en vorstgevoelige plant. Aan de struik komen diepgroene bladeren die in tegenover elkaar staande paren staan. De Nederlandse naam verkleurbloem heeft de plant te danken aan de kleurverschillen die ontstaan bij het verbloeien van de prachtige bloemschermen. Hierbij verkleuren de bloemen van binnen naar buiten toe.


 

Latijnse naam : Lantana camara
Nederlandse naam : wisselbloem, bourbontje, verkleurbloem
Familie : ijzerhardachtigen (Verbenaceae)

Bloeikleur : geel, oranje, roze, wit
Bloeimaand : mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Bladkleur : Groen
Hoogte : 40 - 100 cm
Wintergroen : Bladverliezend
Winterhardheid : Niet winterhard
Standplaats : Zon, Halfschaduw. Lantana doet het zeer goed op een warme, windluwe en zonnige standplaats.
Soort gewas : Heester
Speciale kenmerken : Bijen aantrekken, vlinders aantrekken
Habitat : Normale bodem

Geef deze kuipplant die in de volle zon staat voldoende water zodat de potkluit niet uit kan drogen. Doe in de potgrond wat waterkristallen zodat de er een grotere waterbuffer voorzien is. Zorg wel voor afwateringsgaten zodat het overtollige water uit de pot kan weg vloeien. Doe wekelijks in het gietwater wat vloeibare mest of steek in de kuip aan het begin van het groeiseizoen een gecoate meststofpil die meerdere maanden mest afgeeft bij het gieten.
Na de bloei verschijnen er donkere bessen aan de struik. Deze kun je beter verwijderen zodat alle energie naar nieuwe bloemvorming kan gaan.
Lange takken die uit het model van de struik groeien mag je gerust weg snoeien, zodat de vorm kan worden behouden. Je kunt de planten ook snoeien als ze voor jouw smaak of veranda, serre te groot geworden zijn. De dikste takken mag je dan tot de helft terug snoeien. Doe dit bij voorkeur in het vroege voorjaar als je de nieuwe bladknopjes ziet verschijnen.


Na de bloei verschijnen er donkere bessen.

Overwinteren van Lantana's:
Deze kuipplanten zullen probleemloos binnen in huis koel overwinteren bij ongeveer 7°C. Geef matig water zodat de potkluit niet kan uitdrogen. Aanvankelijk blijven de bladeren nog aan de planten, maar vanaf januari beginnen ze massaal af te vallen en lijkt het erop dat de Lantana's afsterven. Een plant met weinig of geen bladeren verdampt in deze rustperiode zo goed als geen water meer en het is dan ook aangewezen zeer weinig water te geven. Vanaf maart mag je de kale Lantana wat warmer plaatsen en je zal spoedig nieuwe bladknoppen zien verschijnen. Vanaf het moment dat alle vorstgevaar is geweken mogen deze kuipplanten naar buiten het terras of balkon op. Je kunt ze ook met kuip en al in de plantenborder inplanten. In het voorjaar kun je de planten regelmatig toppen om een sterk vertakte en compacte struik te bekomen. De getopte scheuten kun je ineens gebruiken als kruidachtige stek.

Vermeerderen van Lantana camara:

 • stekken:
  in het voorjaar jonge scheuten van ongeveer 7 cm lang nemen en bij 15 a 20°C laten inwortelen in zaai- en stekgrond
 • zaaien:
  in februari kun je zaden bij een temperatuur van 15 a 20°C zaaien. De zaden uit de gevormde bessen zijn goed kiemkrachtig.

Ongedierte en ziektes:

 • Lantana's zijn in de lente en de zomer vooral gevoelig voor witte vliegjes.
  Witte vliegjes: 2 mm klein wit vliegje dat aan de onderkant van de bladeren zit, evenals de eitjes en de larven. Bij aanraking van de plant vliegen ze massaal op. Witte vliegen scheiden net als bladluizen honingdauw af, hetgeen roetdauw (zwarte schimmel) kan veroorzaken.
 • Indien de potkluit te droog is in het voorjaar heb je kans op spint.


Lantana wordt ook vaak op stam gekweekt.

Andere cultivars van wisselbloemen:
Lantana camara 'Chelsea': oranje/rood
Lantana camara 'Snowflake': wit
Lantana camara 'Drap d'Or': geel
Lantana camara 'Radiation': Oranje/roze; kan een serieus grote struik worden.

Lantana camara - Wisselbloem, Bourbontje

WEETJES:

 • In delen van Amerika verspreidt de wisselbloem zich via de zaden in de bessen heel snel. Het is er zelfs een irritant onkruid en dat voornamelijk voor de veeboeren. De planten zaaien zich daar uit in de graasweides. De nog niet rijpe en groene bessen zien er smakelijk uit voor het vee, maar ze zijn zeer giftig.
 • De stengels staan vol met kleine brandhaartjes die bij aanraking met de huid voor op een zonnige dag brandwonden kunnen veroorzaken vergelijkbaar met reuzenberenklauw.
 • In de natuur zijn er soorten die serieus kunnen woekeren door wortelopslag die massaal grote oppervlaktes weet te overdekken.
 • Gecultiveerde soorten hebben geen worteluitlopers en zullen niet woekeren.
#1579

Auteur: Kurt Vossaert