Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kolen_het_beste_zit_binnenin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 27 juli 2021

Kolen: het beste zit binnenin

Kolen hebben geen al te beste reputatie: ze smaken flets en je kan er weinig mee aanvangen. Jammer, want kolen verdienen beter. Het zijn onmisbare ingrediënten in een veelvoud aan winterse stoofgerechten en ze kunnen bijzonder goed helpen om de feestkilootjes te counteren want ze bevatten nauwelijks calorieën.

Alle kolen, groot en klein

kolen in de keukenRode kool, savooikool (ofte groene kool), witte kool, spruitjes. De familie kool is vandaag zeer uitgebreid, maar toch stammen alle kolen, van de grootste tot de kleinste, van dezelfde oerkool af. In gebieden waar de grond schraal en het klimaat bar was, wist de familie kool zich uitstekend staande te houden en te groeien als ... inderdaad, kool.

De kolen hebben met elkaar gemeen dat ze een 'bladbol' vormen. De bladeren sluiten zich rond een kern en zorgen er zo voor dat het hart van de bol de meest kille weersomstandigheden kan weerstaan. Kool kan dan ook zelfs hartje winter vers van het veld geoogst worden

Behalve op het vlak van veel en lekker scoren kolen ook hoog op de gezondsheidsladder. Alle kolen zijn rijk aan vitamine-C en dus een welgekomen boost in winterse dagen. Naast een resem andere vitamines en mineralen  als magnesium, calcium en fosfor bevatten kolen ook glucosinolaten, een stofje dat een positieve invloed heeft op huid, haar en nagels. Kolen verdienen dus zeker de titel van 'beauty-food'.

spruitenDe jongste spruit

Spruitjes zijn ondanks hun miniformaat 'echte' kolen. Ze groeien in de okselholten van een rechtopstaande koolplant. Spruitjes werden voor het eerst geteeld in 1821 in de omgeving van Brussel, vandaar de naam 'choux de Bruxelles'.  Het zijn pure vitaminebommetjes: vier stuks bevatten evenveel vitamine C als een robuuste sinaasappel.  

Winterhard
Sterker nog. Spruitjes worden lekkerder als 'de vorst er is over geweest'. Ze worden dan ietsje zoeter omdat een deel van het zetmeel zich heeft omgezet in suiker. Hetzelfde geldt ook voor diepvriesspruitjes.

Kopen en bewaren
Spruitjes moeten bij aankoop donkergroen zijn en stevig aanvoelen. Na aankoop kunnen ze in een papieren zak ongeveer een week in de koelkast bewaren. Verwijder voor gebruik de buitenste blaadjes tot er een mooi frisgroen bolletje overblijft.

Onze tip:  De bereidingstijd van spruitjes kan verkort worden door de onderkant van de spruit in te kerven.

Lekker frivool: savooi

savooiSavooi of groene kool is zowat in alles de tegenhanger van spruitjes. De bladeren krullen frivool en de nuances van groen doen verlangen naar de lente. Het is een van de oudste leden van de koolfamilie en al eeuwen een belangrijke voedingsbron van de mens.

Goed in vorm
Een verse savooikool moet donkergroene buitenbladeren hebben en lichter groen hart. De buitenbladeren staan altijd losser en waaieren uit. Het binnenste moet stevig en compact zijn.

Keuken
Savooi smaakt heerlijk gestoofd of gevuld met pittig gehakt. Het is een van de onontbeerlijke ingrediënten in een goede hutsepot en je kan er heerlijke winterse soep mee maken.

Onze tip:  Goed ingepakt in plasticfolie kan savooi zonder smaakverlies minstens een week in de koelkast bewaren.

Rode en witte zwaargewichten

rode en witte kolenLove them or hate them! Om duistere reden zijn er veel mensen, ook chefs, die niet van rode kool houden, er zelfs ronduit een hekel aan hebben. Toch is deze zwaargewicht onder de groenten - net als zijn witte broertje - een winterse topper. Mooi meegenomen is dat zowel rood als wit budgetvriendelijke groenten zijn waarbij je veel krijgt voor weinig geld.

Overvloed
Rode en witte kolen zijn zware jongens en dat mag je letterlijk nemen. Vers bewaren ze makkelijk een tweetal weken op voorwaarde dat ze op een donkere en koele plaats liggen. Rode kool maak je schoon door de buitenste bladeren te verwijderen. Daarna kan je de kool in vier snijden en in plasticfolie gewikkeld in de koelkast bewaren. Een andere methode om het teveel aan rode kool te bewaren, is de kool half klaarmaken - eventueel in een snelkoker - en invriezen.

Keuken
Traditioneel wordt rode kool gestoofd met stukjes appel om de groente wat zoeter te laten smaken. Minder klassieke is de rode kool zeer fijn snijden en marineren in een vinaigrette van frambozenazijn en notenolie.

Onze tip: het snijden van witte of rode kool is een lastige klus. Gebruik steeds een groot  en stevig groentemes en zorg ervoor dat de snijplank niet kan verschuiven door er een vochtige handdoek onder te leggen.

#4187