menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 19 april 2024

Kamerplant van de week: Pilea glaucophylla

Een kamerplant hoeft niet altijd rechtop te groeien. Soms vraagt een bepaalde kamerhoek, kast of wandplank om een andere invulling en zijn hangende planten dan de ideale oplossing. Hangplanten kunnen echte eye catchers zijn in huis. Niet alleen groeien de bladeren naar beneden, ook hebben ze vaak kleine unieke blaadjes die de plant typeert. 

Pilea glaucophylla of het kanonplantje verzorgen

Onze eerste en meteen ook bijzondere hangplant die we aan jou voorstellen is Pilea glaucophylla, ook wel bekend als het Kanonplantje. Pilea Glauca is één van de bekendste soorten in de Pilea familie, naast het alom bekend Pannenkoekenplantje. De plant heeft hele kleine ronde blaadjes die blauw tot zilvergrijs verkleuren. Opvallend zijn de roodbruine stengels waarop de blaadjes groeien, die gaan hangen van zodra ze lang zijn.

De plant ziet er niet alleen charmant uit met haar warrig kapsel, ze is tevens een perfecte kamerplant omwille van haar licht luchtzuiverende functie. Omdat ze niet giftig is, hoef je het kleine kanonplantje niet af te schermen van kinderen en huisdieren. Verpot eens om de twee jaar om de groei te stimuleren.

StandplaatsKanonplantje in de woonkamer

Het kanonplantje heeft een plekje nodig in huis waar er veel licht is, maar geen direct zonlicht. Krijgt ze dit toch, dan zullen de bladeren van kleur vervagen en plaats je de plant best naar een schaduwrijk plekje. Dit maakt van Pilea glaucophylla een perfecte terrariumplant.

Door zijn tropische afkomst, houdt Pilea van een hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom regelmatig de bladeren met een plantenspuit, bij voorkeur meerdere keren per week in de zomer. Het in groep plaatsen van meerdere kamerplanten, helpt bij een hogere luchtvochtigheid. De bladeren laten vocht los dat een andere plant terug kan opnemen.

Tijdens de winter mag dit iets vaker door de lage luchtvochtigheid vanwege de verwarming. Het besproeien houdt daarnaast ook vervelende beestjes op afstand en spoelt stof weg. Bij een te lage luchtvochtigheid kleurt de bladrand bruin. 

Verzorging

Pilea vindt haar roots terug in het tropisch en subtropisch gebied van Amerika, Azië en Afrika waar het heerlijk vochtig en warm is. Om deze omgeving na te bootsen, geef je haar tijdens de zomerperiode best 2 à 3 keer per week wat water. Doe dit langs het plantenschaaltje zodat de wortels niet te lang nat staan en beginnen te rotten. Daarnaast trekt een te natte potgrond ook vervelende zwarte vliegjes aan, nl. rouwvliegjes.  In de winter gaat het kanonplantje in rust en heeft het minder water nodig. 

Naast water heeft Pilea glaucophylla ook voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Geef eenmaal per week wat voeding tijdens de groeiperiode in de zomer. In de winter is dit niet nodig door de winterrust.


Pilea glaucophylla vermeerderenStekken

Het leuke aan planten houden is dat je makkelijk kan vermeerderen eens je eentje in huis hebt. We noemen dit vermeerderen ook het stekken van een plant. Bij het kanonplantje kan stekken op twee manieren gebeuren:

  • Knip van de plant een stuk af waaraan al een paar blaadjes hangen. Verwijder onderaan het teveel aan bladeren zodat er een lange bladloze steel overblijft. Plaats de stengel in wat water en wacht tot de eerste wortels beginnen te groeien. Van zodra de wortels een paar centimeters lang zijn, kan je het plantje verplanten in de aarde. Hou de grond goed vochtig, het kanonplantje zal spoedig groot worden.
  • Bij de tweede optie slaan we de stap met het water over en planten we het afgeknipte stekje onmiddellijk in de aarde. Geef opnieuw regelmatig water en voel af en toe of de stengel al vastzit. Van zodra dit het geval is, is de wortelvorming begonnen.
#5932Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon