menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Kamerplant van de week: Ficus microcarpa 'Ginseng'

Oude Ficus in hartje Hong KongHou je niet van saaie planten in huis, dan is dit klein boompje misschien iets voor jou. Ficus microcarpa 'Ginseng', ook bekend als de Wurgvijg, is een plant met een interessante groeiwijze die zich in de natuur niet laat doen. Van nature is het een grote tropische boom, maar bij ons groeit ze als kamerplant in bonsaivorm.

Ginseng is Chinees voor 'wortels' en staat voor het zeer dik ontwikkeld wortelgestel dat bovengronds groeit. Microcarpa verwijst naar het kleine fruit dat de plant produceert, dat na bestuiving een centimeter groot wordt. In de woonkamer zal de ficus helaas geen vruchten dragen want daarvoor is er een specifieke wespensoort nodig die bij ons niet voorkomt en omgekeerd uitsluitend leeft in gebieden waar de plant groeit.

De ficus kan zijn leven starten op twee manieren: als gewone bosplant op de bodem of als epifyt waarbij de plant leeft op een gastheer. Dit laatste gebeurt wanneer vogels de vruchten eten en de zaden terug droppen in de omgeving. Zo kan een zaadje terechtkomen in de oksel van een boom en daar gaan groeien. Met enkel regenwater kan het jonge plantje de eerstkomende jaren overleven. Deze weinige vereisten maakt dat de plant behoort tot de invasieve soorten in de natuur. Geleidelijk aan zoeken luchtwortels een weg naar beneden, tot ze de grond raken en wortelen. De ficus groeit op termijn helemaal rond haar gastheer, waarna de plant letterlijk verstikt wordt. Gebeurt dit niet door het wurgen, dan uiteindelijk wel door het zonlicht dat de ficus afneemt. De gastheer sterft af en de luchtwortels vormen de nieuwe stam van de plant.

De ondergrond maakt voor de ficus dus weinig uit. Van nature komen ze voor langs rivieroevers, op rotswanden, in moerassen, bossen en zelfs aan de kust. Ook de schadelijke stoffen uit steden schrikt de ficus niet af. Door een hoge luchtvochtigheid ontstaan er luchtwortels. In warme gebieden zijn er dus weinig luchtwortels aan de bomen.


Verzorging

Water en voeding

In de natuur heeft Ficus 'Ginseng' weinig moeite om te groeien. Maar in de woonkamer is dat minder het geval, door de niet tropische omgeving. Geef de plant regelmatig water of hou de grond vochtig (niet te nat). De dikke wortels vormen geen opslagplaats voor water dus dient de boom geregeld water te krijgen. Doe dit in de zomer meer dan in de winter. Geef tijdens de groeiperiode wekelijks een dosis vloeibare voeding om de plant te ondersteunen.

Temperatuur

Ondanks haar tropische afkomst, stelt de plant weinig eisen aan het klimaat. Lange periode onder de 12 tot 15 graden kan de ficus niet goed verdragen maar voor maximale temperaturen zijn er geen limieten.

Standplaats

Ook aan de standplaats heeft de boom weinig eisen. Een lichtrijke plaats is altijd aangewezen, maar een plaats in de schaduw kan ook. Let erop dat wanneer je ze toch op een plek in de volle zon stelt, dat ze voldoende water krijgt. Naar luchtvochtigheid toe zorg je best voor een plaats met een hogere luchtvochtigheid. Plaatsen zoals aan de radiator kunnen voor spint zorgen. Wil je dat de plant graag luchtwortels ontwikkeld is een constante luchtvochtigheid van 100% nodig.

Verpotten

Zoals bij de meeste kamerplanten mag je de plant om de twee jaar verplanten naar een grotere pot. De ficus ontwikkelt zeer snel veel wortels waardoor de pot rap te klein wordt. Hou je de plant liever klein, snoei het teveel aan nieuwe wortels geregeld terug. Zo blijft er in de pot plaats om nieuwe aarde toe te voegen.

Ficus microcarpa 'Ginseng' verzorgen als kamerplant

Snoeien

Jonge bladeren zijn glanzend groen tot lichtjes rood aangelopen. De oudere bladeren verliezen hun glans en worden donkergroen, wat de plant minder aantrekkelijk maakt. Snoei daarom geregeld de oude takken weg om de plant in de groei te houden. Ficus leent zich ook perfect om vaak een fikse snoeibeurt te krijgen. Doe dit in het voorjaar wanneer de plant begint uit te lopen. Wens je de takken te verdikken, laat de plant dan de eerste jaren goed doorgroeien voor je hem terug snoeit.  Zo kunnen de takken ongestoord in omvang toenemen.

Vermeerderen

De ficus is makkelijk te vermeerderen uit het zaad, maar kan ook door te stekken. Kies voor geen volledig groene takken, maar neem de deels of zelfs geheel verhoute delen van liefst 15 tot 20 cm lang. Snij de tak schuin af, verwijder de onderste blaadjes en spoel de afgesneden kant onder een koude kraan totdat er geen melksap meer uitkomt. Dit sap kan schimmels veroorzaken. Let op bij aanraking, kan vlekken maken en voor irritatie zorgen.

Plaats de stek ongeveer 5 cm diep in de potgrond en houd de grond matig vochtig. Plaats een plastic zak over de plant en pot zodat de luchtvochtigheid hoog blijft. Zet het stekje daarna op een warme en lichtrijke plaats zodat het kan wortelen. De beworteling kan tot enkele maanden duren. Van zodra het stekje goed beworteld is, kan de plant verpot worden.

#5940Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon