Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_van_de_week:_calathea_orbifolia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 oktober 2021

Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Calathea orbifolia

Deze week is het de beurt aan de Calathea orbifolia. Maar wat maakt deze kamerplant zo bijzonder om hem nu in de kijker te zetten? Calathea's zijn tropische planten met een grote diversiteit aan tekeningen en kleuren. De Calathea orbifolia heeft grote bladeren met opvallende witte nerven aan de bovenkant en een grote variatie aan groene tinten. De onderzijde van het blad is bijna effen groen. Dit maakt hem tot een echte eyecatcher die een tropische look geeft aan je huiskamer. En net zoals wij onze ogen sluiten bij het slapengaan, sluit deze plant haar bladeren als het donker wordt. Beweeglijke bladeren, hoe cool is dat! Van zodra de zon weer opkomt, ontluikt hij opnieuw zijn oogverblindende schoonheid...

De roots van deze unieke kamerplant liggen in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika waar constant een hoge luchtvochtigheid heerst. Hij groeit er als onderbeplanting van grote planten en bomen. De plaatselijke bevolking gebruikt de stevige bladeren bij het koken, onder andere om verse vis in te verpakken. 

De prachtige bladeren van Calathea orbifolia

Niet de makkelijkste plant

Door de specifieke leefomstandigheden in zijn moederland, is het niet de makkelijkste plant om mooi en gezond te houden. Het is een uitdaging om hem dezelfde specifieke zorgen te geven maar doe je het goed dan zal de plant je belonen met zijn pracht. 

De belangrijkste factor is de standplaats. De plant heeft een hekel aan direct zonlicht. Het doet zijn kleuren vervagen en bij teveel zonlicht zullen de bladeren bruin worden en afsterven. Te weinig licht remt dan weer zijn groei. Kies dus een plek aan een raam op het noorden of het oosten met enkel zonlicht in de vroege ochtenduurtjes en voor de rest van de dag veel indirect licht. Zorg ook voor een tochtvrije plaats want ook daar is hij gevoelig aan! 

Voor huisdieren en kinderen vormt de plant geen gevaar want hij is absoluut niet giftig. Je kan de plant dus met een gerust hart in huis halen. Daarnaast is hij, dankzij zijn brede bladeren die tot wel 30 cm breed kunnen worden, bij de beste om de lucht in de huiskamer te zuiveren. Hij haalt schadelijke deeltjes uit de lucht en beloont je met een stevige dosis verse zuurstof.


De leidraad tot een gezonde plant

  • Calathea orbifolie samen met DieffenbachiaStandplaats: het is een schaduwplant die enkel goed gedijt op een plaats met indirect licht. Verandert de tekening en de kleur van het blad, dan is het een teken dat de plant liever op een andere plaats zou willen staan. Kies doordacht een juiste plek zodat je de plant niet steeds hoeft te verplaatsen. Hij houdt immers van stabiliteit.
  • Waterbehoefte: de regel voor deze plant: niet te weinig maar ook niet teveel. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt maar overdrijf ook niet met water geven. De juist frequentie van begieten hangt af van de grootte van de plant en de standplaats. Steek je vinger in de potgrond en geef slechts water als de bovenste paar centimeter droog aanvoelen. Geef liever 2 keer in de week een kleinere hoeveelheid dan 1 x in de week veel. Bladeren die krullen of gaan hangen zijn ook een teken dat de plant dorst heeft. Gele bladeren en bladeren die afvallen zijn meestal een teken van te natte voeten. 
  • Luchtvochtigheid: in de tropen waar de plant vandaan komt is het behoorlijk vochtig. Besprenkel de bladeren regelmatig met een plantenspuit. Krijgen de bladeren bruine randen dan is de luchtvochtigheid in de kamer niet optimaal. Plaats de plant zeker niet in de buurt van de verwarming.
  • Temperatuur: deze mag niet te laag zijn met een minimum van 15° C. Een kamertemperatuur rond 20° C is ideaal.
  • Potgrond: voorkom dat de wortels kunnen rotten en zorg voor een luchtige potgrond. Gebruik hydrokorrels in de pot of meng de aarde met kokosvezels. Ze houden het water vast terwijl de grond toch luchtig blijft. Plant hem in een pot met afwateringsgaten zodat het overtollige water kan wegvloeien. De plant groeit niet zo snel waardoor hij best wel een tijdje in zijn pot kan blijven staan. Elke 2 jaar verpotten is voldoende.
  • Verwijder dode en beschadigde bladeren door ze zo dicht mogelijk bij de basis weg te knippen.

Waar kan je een Calathea kopen?

Naast heel wat andere unieke spullen, kan je deze toffe plant eenvoudig bestellen in onze webshop. We werken momenteel ook aan een nieuw assortiment dat je weldra zult kunnen ontdekken... Er zijn dus nog heel wat leuke kamerplanten op komst!


#5943

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies