menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 21 juni 2024

Japanse hulst, een gezond alternatief voor buxus!

Japanse hulst of Ilex crenata - een alternatief voor buxusOnze buxussen moeten het tegenwoordig overal ontgelden. Ze worden al jaren geteisterd door enkele agressieve schimmelaandoeningen met name: Cylindrocladium buxicoli en Volutella buxi. Voeg daar nog eens de buxusmot aan toe en we mogen ons bezighouden met een heus reddings- en bestrijdingsplan om onze buxusplanten van de ondergang te redden. Dit is natuurlijk mogelijk maar vraagt de nodige aandacht en brengt de nodige kosten en zorgen met zich mee.

Bovendien herstelt de opgelopen schade bijzonder traag en veelal slecht en moeten aangetaste planten meestal worden verwijderd en het liefst van al worden vernietigd.

Hoog tijd dus om eens een leuk alternatief aan te kaarten. Een waardige plant, een bijna look-a-like voor buxus is de Japanse hulst of Ilex crenata.

Geen paniek, de japanse hulst is ondanks wat zijn naam doet vermoeden volledig stekelloos. Het is een mooie wintergroene plant die zich uitstekend leent tot het creëren van mooie vormen en wolken in de tuin. Ook lage en hogere wintergroene hagen kunnen met deze soort worden aangeplant. De japanse hulst kent net voor de zomer een onopvallende witte bloei die in het najaar tot kleine zwarte steenvruchtjes resulteert. De bloemen en de bessen zijn respectievelijk geliefd bij vlinders en vogels.


bloei en blaadjes van Ilex crenata

Ilex crenata houdt van een goed doorlatende ietwat vochtige bodem en verkiest een goede humus- en voedselrijke tuingrond. In tegenstelling tot buxus houden zij niet van een kalk. Een andere eigenschap die afwijkt van buxus is dat de meeste soorten Japanse hulst krachtige groeiers zijn. Dit is een voordeel die gelijktijdig als nadeel kan worden gezien. En prachtige vers geschoren wolk zal sneller opnieuw uitlopers vertonen dan onze vertrouwde buxuswolken. Twee snoeibeurten per jaar zijn dan ook vereist.

Vormsnoei bij japanse hulst Ilex crenata

De japanse hulst verdraagt een goede snoei en kent een mooie compacte soms opgaande groeiwijze. Soorten zoals Ilex crenata 'Green Hedge' en Ilex crenata 'Dark Green' zijn zowel geschikt voor wolken en andere vormsnoei als voor hagen. Beide soorten zijn zowel beschikbaar met blote wortel als in pot en kunnen vanaf half oktober worden aangeplant. Ilex crenata ‘Green Hedge’ is een opgaand smal groeiende struik waarvan de jonge blaadjes geelgroen zijn. De glanzende blaadjes staan bol, zijn leerachtig en langwerpig ovaal. De 'Green Hedge' is geschikt voor hagen tot ca. 180 cm. De blaadjes van Ilex crenata 'Dark Green' zijn erg klein en lijken op buxus maar zijn donkerder van kleur. Ze groeit wel sneller, zo'n 10 cm per jaar, en laat zich gemakkelijk snoeien.

Een leuke variatie op het thema is Ilex merserveae 'Little Rascal'. Zoals alle planten van de merserveae – familie heeft ook deze compacte vorm een licht gekartelde bladrand. Dit maakt de plant uiteraard verschillend van buxus maar misschien nog zo aantrekkelijk voor de plaats in jouw tuin die je voor ogen had. Verder is deze soort een relatief trage groeier met een donkergroene tot bijna blauwe kleur. Deze vreemde eend in de bijt vraagt slechts één snoeibeurt per jaar.

Kapotte buxusplanten vervangen we voortaan...misschien niet meer door buxusplanten, ocharme voor onze pastorijwoning!

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).