menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 29 februari 2024

Hoe maak je een feestelijke herfsttaart?

Feestelijke herfsttaart
Eén van de leukste bloemschikperioden is het najaar met zijn lange en knusse avonden. Het hoogtepunt is voor velen het kerstfeest en het gezellig tafelen met het gezin of met vrienden tijdens kerst en nieuw. Hoe we dit jaar deze dagen zullen doorbrengen staat nog niet vast maar we kunnen het daarom binnenshuis wel sfeervol maken ook al vieren we de feestdagen in een iets intiemere kring.

De feestelijke herfsttaart is alvast de perfecte tafeldecoratie. Je kan een grote diversiteit aan schikkingen maken en de combinaties zijn onbeperkt. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van dennenappels, allerlei noten en bessen, vilt, linten, kaarsen, kerstballen,…

Benodigd materiaal:

Bloemschikken met herfstmateriaalNiet vegetatief materiaal:

Vegetatief materiaal:

 • sierappels, eventueel gewaxt
 • herfstmateriaal: dennenappels, allerlei besjes en noten, bolsters, tamme kastanjes, chiloni naturel, elzenpropjes,….
 • plataanbollen
 • gedroogd platmos
 • zeegras
 • groot blad van Amerikaanse eik, plataan of tamme kastanje.
 • bloemen: hypericum, rozen,….

Schikking van rozen en Hypericum met sierappels

Werkwijze:

 1. Bekleef de buitenrand van de piepschuimtaart en een deel van de bovenzijde met het handgeschept papier. Lijm het vast met gebruik van een lijmpistool.
 2. Rol de bladeren van bijvoorbeeld Amerikaanse eik één voor één op. Maak de blaadjes vast aan de taart met sierwikkeldraad en plaats ze dicht tegen elkaar de hele taart rond.
 3. Maak aan de bovenzijde van het piepschuim openingen waar de bloembuisjes in passen. Bedek de rest van de bovenzijde met het gedroogd mos.
 4. Snijd smalle repen vilt en rol ze op. Steek de toefjes vast met een kram volgens een schikking naar keuze. In het voorbeeld zijn er 10 toefjes vilt verwerkt rond de bloembuisjes.
 5. Werk verder af met de herfstmaterialen die je hebt, zoals dennenappels, elzenpropjes, plataanvruchten, noten, bolsters, chiloni en sierappels tot de volledige bovenkant van de taart bedekt is.
 6. Vul de bloembuisjes met water. Snijd de bloemen af op de juiste lengte en steek ze in de bloembuisjes.
 7. Werk af met wat zeegras rond de bloemen.

Ben je nog op zoek naar bloemschikmateriaal? Neem dan een kijkje in onze webshop onder de rubriek bloemschikken en creatief.

#4542Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon