menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 15 juni 2024

Het is weer bloesemmaand

Daar is de lenteDe start van de bloesemmaand is een bijzonder moment van het jaar. Het is de tijd waarin de natuur ontwaakt en haar eerste kleuren toont in de vorm van heerlijk geurende bloesems. Het symboliseert nieuw leven en is dan ook een periode waar veel mensen naar uitkijken.

Bloesempracht in het voorjaar

Zodra de bloesems zich ontvouwen, begint de lente pas echt. De magnolia's en meidoorns zijn vaak de eerste bomen die in volle bloei staan. Maar al snel wedijveren fruitbomen met hun schitterende bloesems, waar vroege insecten zoals hommels gretig op afkomen. Een wandeling door bloesemrijke parken en lanen heeft bijna iets magisch.

Tijdens het voorjaar is een boom in volle bloei net zo indrukwekkend als een heel veld vol krokussen, narcissen of andere lentebloemen. En is er iets betoverenders dan de schitterende witte of roze magnoliabloesems tegen een strakblauwe lucht?

Hanami – Japans kersenbloesemfeest

Aan het einde van maart en begin april bloeien in Japan de kersenbomen (sakura). Deze explosie van kleur wordt in het hele land gevierd met het nationaal feest Hanami. Het woord betekent letterlijk "bloemen kijken" en verwijst naar de mensen die samenkomen voor massale picknicks in parken, onder de bloeiende bomen. Voor Japanners symboliseert de korte, uitbundige bloei de rijkdom en vergankelijkheid van het leven. Maar zelfs zonder deze symboliek genieten wij er hier niet minder van.

De Japanse sierkers in volle bloei

De Japanse sierkers in volle bloei

Een kerselaar voor waar?

De kerselaar is één van de bekendste laanbomen die het straatbeeld vroeg in het jaar kleuren met roze bloesems. En daar is de sierkers heel bekend voor. Er bestaan tientallen vormen van sierkersen (onder de tuinliefhebbers ook gekend als de Prunus) die in april en vaak ook in mei uitbundig bloeien met witte, lichtgele, roze, lila of zelfs paarse bloemen. Je vindt ze zowel in struikvorm als op stam, afhankelijk van wat je zelf graag ziet en de plaats waar de plant zal staan.

Een bijzonder mooie variant is de veelgeprezen treurvorm Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’  die al begin april bloeit met warmroze bloemen. Een nauw verwante soort is de bekende P. serrulata ‘Kanzan’, die wat later bloeit en zowel in struik- als stamvorm wordt gekweekt. Deze kan tot wel 10 m hoog worden, waar je best rekening mee houdt als je een kleinere tuin hebt. De elegante meerstammige parasolvorm van de kroon is voor deze soort heel typerend. Ook ‘Kanzan’ heeft een weelderige roze bloei. Een andere variant is de ‘Amanogawa’ die uitgroeit tot een slanke zuilvorm en bloeit met lichtroze bloemen die heerlijk geuren. ‘Taihaku’ wordt dan weer een flinke struik die al begin april met enorm grote, witte bloemen bloeit.


Magnolia-stisch

De magnolia is misschien wel de bekendste bloesemboom uit ons tuinlandschap. Onder de valse tulpen- of beverboom, zoals de schitterend bloeiende magnolia’s ook worden genoemd, is de Soulangeana groep zeer populair. Ze bestaan als grote struiken of kleine bomen die tot 5 à 8 m hoog kunnen worden en bloeien rond maart en april. In die periode ontstaan er aan de kale takken grote, rechtopstaande, klokvormige bloemen. Heel mooi zijn Magnolia ‘Lennei Alba’ en ‘Amabilis’ (beide wit), de kleinblijvende (3 m, warmrood) en tal van roze bloeiende soorten zoals ‘Brozzoni’ en ‘Sundew’.

Warmrood bloeiende Magnolia 'Genie'
De warmrood bloeiende Magnolia Soulangeana 'Genie'

De koning der bloesems

De judasboom, ook bekend als Cercis, is gekend om zijn betoverende bloesems en unieke bladeren. Ze komen van oorsprong uit het Middellands Zeegebied waar ze al eeuwenlang staan voor schoonheid en symboliek. De Cercis vormt een geslacht met zeven soorten bladverliezende bomen uit Europa, China en Noord-Amerika. Een van de mooiste is de Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, een prachtige, roodbladige judasboom die zacht fluweel rood is en in de loop van het seizoen groener wordt, die uiteindelijk ca. 3 m hoog wordt. In april-mei verschijnen de fraaie, roze, eetbare bloemen aan de dan nog kale takken. De bloemen hebben een lichtzure smaak maar passen goed in een frisse salade. Naast zijn esthetische waarde is de boom doorheen de geschiedenis ook bekend als medicinale plant en wordt hij vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde. Deze boom, die tevens zeer geschikt is als leiboom, trekt door zijn bijzondere kleur altijd de aandacht. Ideaal als solitair en geschikt voor iedere type tuin. Plant hem op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende grond.

Cercis canadensis 'Forest Pansy'

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ bloeit op kale takken vooraleer de rode bladeren verschijnen.

Of kies voor deze toppers

Want in april en mei zijn er nog heel wat meer soorten die zich van hun mooiste kant laten zien. Zo kan je kiezen uit:

Wist je...

... dat er een verschil is tussen kersen en krieken? Op het eerste zicht lijken ze sterk op elkaar maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen tussen beide vruchten. Over het algemeen zijn kersen groter van vorm en kleuren ze roder van kleur. Dit in tegenstelling tot de donkerrode, soms zelfs paarse tint die krieken hebben. 

Beide steenvruchten zijn eetbaar, al zijn kersen lekker zoet van smaak en zijn krieken eerder aan de zure kant. Verwerk ze daarom in een jam of likeur, want daar zijn ze wel perfect voor.


#2443Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon