menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 21 juli 2024

Heerlijke tomaten zaai je zelf!

Eigen gekweekte tomaten oogsten

Niks is zo lekker als zelfgekweekte tomaten in een fris slaatje! Als je deze zomer van deze heerlijke vruchten wilt smullen, start je best in maart met het voorzaaien van tomaten. Maar geen nood als je nog niet begonnen bent, want ook in april kan je nog tomaten zaaien. 

Omdat jonge tomatenplantjes alleen ontkiemen bij zachte temperaturen, is het nog te vroeg om ze buiten in volle grond te zaaien. Begin met voorzaaien in een tuinkas of gewoon binnenshuis, waar je een minimumtemperatuur van 20° C kunt garanderen. De zaailingen mogen pas naar buiten na de IJsheiligen (15 mei), als de kans op vorst is geweken.

Hoe tomaten zaaien?

Jonge zaailingen van tomatenplantenOm een succesvolle tomatenoogst te behalen, is het essentieel om de jonge plantjes vanaf het begin goed te verzorgen. Hoewel de planten niet veel eisen, kunnen ze door de juiste aanpak sterker ontwikkelen en gezondere vruchten opleveren.

 • Allereerst moet je kiezen welke tomaten je graag wilt houden. Hou je van kleine snoeptomaatjes, een sappige vleestomaat of pak je liever uit met een uniek tomatenras? Er zijn zoveel keuzes en smaken te vinden in onze webshop, dat je zeker jouw gading zult vinden. Er zijn ook biologische zaden te verkrijgen.
 • Plant de zaadjes in kleine kweekpotten of zaaitrays, gevuld met zaai- of stekgrond. Deze grondsoort is voor de zaailingen belangrijk omwille van de goede doorlaatbaarheid en fijne structuur, waardoor het water bij het sproeien vlot weg kan en geen wortelrot ontstaat. Ook bij het verspenen is de grondkeuze belangrijk. Perliet wordt aangeraden in een goede zaai- en stekgrond. Dit licht en porierijk product heeft de vorm van witte, luchtige bolletjes waarlangs het water zich een weg baant.
 • Het zaaien in potjes is niet alleen makkelijk, het zorgt tevens voor een mooi overzicht over alle zaailingen. Zorg bij het vullen dat de aarde tot 1 cm onder de bovenkant van de kweekpotjes komt en bevochtig goed met een plantenspuit.
 • Maak in de aarde gaatjes met een potlood van 0,5 cm diep en houd een tussenafstand aan van 2-3 cm tussen de zaadjes. Door voldoende ruimte te creëren, kunnen de zaailingen beter uitgroeien tot sterke, volwaardige planten. Doe de zaden in de gaatjes en druk aan. Plant er niet te veel, drie tot vijf plantjes per soort is voldoende. Dek als laatste de potjes af met een huishoudfolie of doorschijnend deksel en plaats ze op een niet te warme plaats in huis. Eens er in de aarde groene stipjes verschijnen, mag het folie er terug af.

Tomaten verspenen

Tomaten oogstenVan zodra de eerste echte blaadjes tevoorschijn komen, zijn ze klaar om verpot te worden naar een grotere pot. Deze handeling noemen we het verspenen van de plantjes. Verspenen geeft de tomatenplant een groeistoot ter voorbereiding om naar buiten te gaan. Meestal doe je dit 10 dagen na het zaaien. Gebruik enkel de sterke planten, geen misvormde of gefileerde zaailingen. Dit zijn zaailingen waarbij de stengel lang en broos is doordat ze te dicht op elkaar stonden en genoodzaakt waren om zonlicht te zoeken. De stengel is zodanig verzwakt waardoor de kans op een goede ontwikkeling klein is. De juiste standplaats met voldoende zonlicht is bij het zaaiproces dus heel belangrijk.

 • Kies bij het verspenen voor een pot met een diameter van ongeveer 9 cm. Dit geeft de plant voldoende ruimte om de wortels te laten ontwikkelen. Vul de pot op met gewone potgrond die het water goed vasthoudt en voldoende meststoffen bevat voor de groei van de tomaten. Deze samenstelling wordt op de zak van de potgrond uitgedrukt in een formule van N+P+K (12+8+18) waarbij de N staat voor stikstof (zorgt voor de groei van de plant), de P voor fosfor (zorgt voor een goede bloem- en vruchtzetting alsook voor de goede wortelvorming) en K voor kalium (verhoogt de stevigheid van de plant.)
 • Maak opnieuw gaatjes in de aarde met een potlood tot een diepte van 3 tot 5 cm. Plant één plant per pot om voldoende groeiruimte te garanderen.
 • Haal de zaailing uit de pot met een keukenvork of verspeenset en neem het plantje bij de blaadjes vast, niet bij de steel want dan kan het breken. Plant ze op een diepte waarbij het eerste blaadje nog net boven de grond zit. Druk aan en besproei met water.
 • Zorg voor een temperatuur van meer dan 15° C, zolang ze niet groter zijn dan 15 cm. Eens ze deze hoogte bereikt hebben en er geen nachtvorst meer is, zijn ze klaar om naar buiten te gaan.
 • Groeien de planten te snel, rem ze dan af door ze op een koudere plaats te houden waarbij de temperatuur schommelt rond 18°C.
 • Belangrijk bij de overgang van binnen naar buiten, is het afharden van de tomatenplant. Bij dit proces wordt de plant gewoon gemaakt aan de frissere buitentemperatuur door ze een week voordien in een koudere binnenruimte te zetten. Gebruik hiervoor een ruimte van 15-18°C en verminder het water geven. Afharden vermindert de temperatuurschok en zorgt er tevens voor dat het korte, stevige planten worden die beter bestand zijn tegen plagen en ziekten.
 • Bescherm jouw tomatenplanten in volle grond door ze af te dekken voor het felle zonlicht. Ook het tijdig voorzien van de nodige voedingsstoffen mag niet vergeten worden. Dit zorgt voor grote vruchten met veel smaak.
 • Gebruik tomatenspiralen, tomatenkoorden en tomatenclips om de tomatenplanten te leiden in de tuinkas.

Wanneer je jouw tomatenplanten goed hebt verzorgd en voldoende aandacht hebt gegeven, kun je deze zomer zeker en vast genieten van heerlijke, sappige en smaakvolle tomaten. Combineer verschillende soorten tomaten voor een lekkere zomerse salademix. Weet je nog niet welke soorten je wilt planten? Bekijk dan ons assortiment tomatenzaden. Je zult er ongetwijfeld een ras vinden die bij jouw smaak past.

Van bloem tot tomaat


#5856Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).