menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 15 juni 2024

Heerlijke groenten op de barbecue

Tijdens de zomer wordt er heel wat gebarbecued, gezellig samen met vrienden en familie. Bij de meesten gaat barbecueën samen met grote porties vlees, heerlijke scampibrochettes of een stukje zalm in een papillotte. Meestal worden er wat koude groenten bij geserveerd zoals sla, wat plakjes tomaat, een schijfje komkommer en wat geraspte wortelen met een assortiment aan sausjes om het geheel te pimpen.

Een traditionele barbecue kan best lekker zijn maar het kan ook veel meer zijn dan een lap vlees en wat koude groenten... Verras je gasten met onze niet te versmaden barbecuetips:

Een gevarieerde barbecue

Handige tips ter voorbereiding:

  • Bestrijk jouw rooster met olie om te voorkomen dat de groenten aan het rooster blijven kleven.
  • Mandjes met een lange, scharnierende handgreep zijn handig om groenten te garen. Vet ze ook goed in.
  • Kleine, kwetsbare groenten kan je best op een stukje aluminiumfolie leggen om te voorkomen dat de groenten op de kolen vallen.
  • Houten satéstokjes zijn handig om groenten bij elkaar te houden. Week de stokjes vooraf een 15 tal minuten in water om te voorkomen dat ze aanbranden. 
  • Voor wortelen en ander hardere groenten kan je best metalen spies gebruiken. Die geleiden de warmte beter en zorgen voor een snellere garing.
  • Je kan ook gewoon een ovenschaal gebruiken op de barbecue. Vet de schaal in met wat olijfolie.
  • Rooster groenten voor het vlees of de vis want ze krijgen een rijkere smaak als ze wat afgekoeld zijn.
  • Rooster de groenten niet op een te hevige gloed, leg ze bij voorkeur aan de zijkant.

Alternatieve barbecue

De lijst met recepten is eindeloos. en gebruik vooral veel kruiden. Ze geven een extra smaak aan je gerecht en verspreiden een heerlijk aroma. Groenten die lekker zijn op de barbecue: asperges, tomaten, kerstomaten, maïs, champignons, prei, wortelen, venkel, aubergines, courgette, paprika, witloof, ajuin, knoflook,… Ook witloof is gegrild verrassend lekker. De stronkjes krijgen een licht gekarameliseerde smaak. Snijd het witloof overlangs doormidden en strijk het in met olie waarin je wat suiker mengt. Leg de helften op een niet te hevig vuur gedurende 5 minuten aan elke zijde. Leg de stronkjes op een bord en kruid ze met wat peper en zout.

Je kan ook brood met wat knoflookboter roosteren op de barbecue of gratineer eens verse tomaten met wat geraspte kaas. Halloumi is een lekkere vleesvervanger die zich geweldig laat grillen, en heerlijk is in combinatie met groenten op de barbecue.

Serveer als dessert stukjes meloen, ananas of halve perziken die je kort grilt op de barbecue. Je kan het fruit vooraf marineren met vanille, rum of wat suikersiroop. Werk af met wat verse munt en vanille ijs.

Jonge groentjes met kruidenkaas

Wat heb je nodig:

  • Gegrilde groenten op de barbecueJonge groenten naar keuze: wortelen, venkel, prei, champignons, ui, paprika, courgette, tomaten, komkommer,…
  • Olijfolie, extra vierge
  • 250 gram ricotta kaas of andere roomkaas
  • 125 gram witte yoghurt
  • 1 eetlepel citroen
  • 1 teentje knoflook
  • Een mengeling aan verse tuinkruiden: basilicum, peterselie, dragon, oregano, bieslook,...
  • Zout en peper

Bereiding:

  • Maak de groentjes schoon.
  • Blancheer de groenten heel kort in kokend water.
  • Laat de groentjes uitlekken en bestrijk ze daarna met olijfolie. Leg ze op de zijkant van de barbecuerooster en gaar ze ongeveer 5 à 10 minuten.
  • Maak intussen de kruidenkaas door de roomkaas en de yoghurt te mengen.
  • Hak de kruiden fijn en meng ze samen met het citroensap en het uitgeperst teentje knoflook onder de roomkaas.
  • Kruid met peper en zout.
  • Dien het dipsausje koud op samen met de warme groentjes van de BBQ.

Ontdek hier ons volledig assortiment BBQ's en accessoires.

#4830Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon