menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 21 juli 2024

Groen rondom de woning: 7 voordelen

Vergroening van het straatbeeld

Steden hebben een grote aantrekkingskracht op mensen. Wereldwijd leeft inmiddels meer dan de helft van de bevolking in steden en dit aantal zal alleen maar toenemen. Tijd voor meer natuur in de stad! Een veranderend klimaat zorgt ervoor dat het steeds heter zal worden in de stad met meer piekbuien. Daarmee krijgt groen een nog belangrijkere rol. Willen we onze metropolen leefbaar houden, dan zullen we moeten vergroenen: tijd voor het maken van milieuvriendelijke keuzes in ons leefpatroon.

Groen speelt een belangrijke rol in het leefklimaat van de stad. Behalve dat een omgeving met veel planten, struiken en bomen prettiger is om in te wonen en het vogels, insecten en andere dieren een leefomgeving geeft, helpt groen bij het opvangen van hoosbuien. Ook is groen onmisbaar in het beperken van geluidsoverlast en zorgt het voor verkoeling.

In de stad is het vaak warmer dan op het platteland of in het park. Op een gemiddelde zomerse dag kan het temperatuursverschil wel tot 6 à 8 graden oplopen. Vooral op stenige plekken met weinig groen. Dit fenomeen wordt ook wel het stedelijke hitte-eilandeffect genoemd. Gebouwen en asfalt nemen warmte beter op en houden die langer vast. De combinatie van hitte (gevoelstemperatuur) en luchtverontreiniging (fijnstof), kan tot gezondheidsrisico’s leiden. Vooral ouderen, zwangere vrouwen en mensen met astmatische problemen kunnen last krijgen van hittestress.

Groen kan een belangrijke rol spelen in het koeler maken van de stad en het voorkomen van wateroverlast door extreme regenval. Bomen, struiken en planten hebben door verdamping via hun bladeren een verkoelende werking. Een boom heeft op een zonnige dag een koelvermogen van 20 tot 30 kW, wat overeenkomt met dat van zo’n 10 airco’s. Verder kan groen op de daken de temperatuur van een huis verlagen met 3 tot 4 graden. Bomen geven bovendien schaduw; onder een boom kan het op een hete dag wel 10 tot 15 graden koeler zijn. Daarnaast absorbeert groen weinig warmte in tegenstelling tot een verhard oppervlak.


7 voordelen van groen rondom woningen:

  1. Vlonderpad door stedelijk groenGroen neemt water op. Tijdens extreme regenval wordt daarmee het rioolstelsel minder belast.
  2. Groen verlaagt de concentratie fijnstof. Planten en bomen filteren als het ware fijnstof uit de lucht en zetten CO² om in zuurstof.
  3. Groen heeft het vermogen om verontreinigende stoffen uit de lucht en bodem op te nemen: hoe groter het groene gebied, hoe meer dat een rol kan gaan spelen.
  4. Groen verhoogt de biodiversiteit; het bevordert de leefomgeving van vogels, insecten, vlinders en andere dieren.
  5. Groen werkt als een geluidsbarrière. Het absorbeert geluid en zorgt dus voor meer omgevingsrust, zowel binnen in huis als daarbuiten.
  6. Groen vermindert stress, biedt ontspanning en is goed voor de gezondheid en het welzijn van de mens; klachten als geïrriteerde ogen, hoofdpijn, droge keel en vermoeidheid nemen af.
  7. Groene gevels en daken zorgen voor isolatie tijdens koude en verkoeling tijdens hete zomers. Dit scheelt op je energierekening!

Meer weten over greening the city en andere tips om jouw balkon tot leven te brengen?
Lees er alles over in "BALKON - Groen, sfeervol en duurzaam" van Lotte Coers


Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).