Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/genezende_bomen_deel_2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Genezende bomen deel 2

Eikenbast tegen ontstekingen en droge huid

Eikenbast tegen ontstekingenDe eik kan meer dan 1000 jaar oud worden en een hoogte van ca. 40 m bereiken. In de oertijd diende hij mens en dier als voedingsbron. Bij de Indogermanen stond de eik als onweer boom in verband met de god Donar. Bij de Grieken is de eik de heilige boom van Jupiter. De Keltische druïden sneden vooral maretakken die op eiken groeiden. Onze voorouders geloofden dat boomelfen de eik bewoonden.

Sinds eeuwen zijn delen van de eik door hun looistof (tannine) een bekend huismiddelen bij allerlei kwalen zoals diarree, eczeem, witte vloed, angina en mondslijmvliesontsteking, aambeien en spataderen. Tannine bindt vloeistoffen en neemt gifstoffen op van ontstoken weefsel.

De geneeskrachtige looistoffen zitten vooral in de bast van jonge twijgen. Een aftreksel maak je door een handvol eikenbast in 1 l water te laten trekken. Het zou helpen bij huidproblemen. Bij droge huid en neurodermitis kunnen koude compressen jeuk verminderen. Kleine ontstekingshaarden en zwellingen verdwijnen. Bij zweetvoeten helpt een voetenbad met eikenaftreksel. Je moet het dan wel 3 keer per week 15 minuten lang doen.

Linde tegen verkoudheid

Linde tegen verkoudheidEr zijn twee lindesoorten. De zomerlinde en de winterlinde die twee weken later bloeit. De winterlinde heeft kleinere hartvormige bladeren en bloeit rijker dan de zomerlinde. Vaak hebben liederen, gedichten, sagen en legenden de linde als thema. In een Duits handboek over bijgeloof wordt beschreven dat linden vaak plekken waren waar heksen bijeen kwamen om te dansen. Duitsland en Nederland zijn veel plaatsen naar linden benoemd.

In Germaanse tijden was de linde aan Freya gewijd. Zij had genezende betekenis voor mens en dier. De Indianen gebruikten het hout van de linde tegen verbrandingen. Wie geen problemen met alcoholconsumptie wil krijgen, moet een stuk lindebast bij zich dragen.

Vooral de bloemen hebben geneeskracht. Vier dagen nadat de bloemen open zijn gegaan, moeten zij geoogst worden, samen met de perkamentachtige vleugeltjes. In de bloemen zitten stoffen als flavonoïde (anti-oxidant, beschermt het DNA), looistof (ontstekingremmend) en etherische oliën.

Thee van lindebloesem stimuleert het zweten, verzacht hoestprikkel, is rustgevend, urinedrijvend en krampremmend. Hij verzacht maagklachten en duizeligheid en bevordert de bloedcirculatie. Lindebloesemthee en lindehoning hebben een zuiverende werking op het lichaam. Heet gedronken, gezoet met honing, werkt hij zweetdrijvend en slijmoplossend. 

Berk tegen artritis

De geneeskracht van de berk zit vooral in de bast. De werkende stoffen beïnvloeden de waterhuishouding van het menselijke lichaam en zijn geschikt als voorjaarskuur. Het door inkerven van de bast gewonnen berkensap stimuleert de activiteit van de nieren waardoor gifstoffen afgevoerd worden. Berkenblad zit in vele blaas-en nierthee’s. Massage van de hoofdhuid met berkensap zou tegen roos helpen.Theemengsels met berkenblad worden ook gebruikt bij reuma en artritis. Thee van berkenbladeren zijn niet te gebruiken bij oedeem, hart-en nierkwalen.

Tegen cariës zou xylit helpen, een kunstmatige zoetstof die men uit berkenhout wint.

Grove Den (Pijnboom) tegen verkoudheid

Grove Den (Pijnboom) De geneeskracht van naaldbomen is al lang bekend en werd in de volksgeneeskunde gebruikt voor de behandeling van allerlei soorten verkoudheid. Het inhaleren van een heet aftreksel van dennenspruiten of dennenolie verlicht bronchitis en het ophoesten van slijm. ( Niet geschikt voor mensen met bronchiaal astma en kinkhoest!)

Uiterlijk toegepast kun je vermoeide benen inwrijven met dennenolie. Spieren worden daardoor beter doorbloedt. Bij jicht, spier-en gewrichtsaandoeningen wordt dennenzalf gebruikt om zijn pijnstillende werking.

Producten uit naalden en kegels helpen bij alle ontstekingen van de longen, werken ontsmettend, helpen bij onregelmatige menstruatie, braken, constipatie, leverproblemen, maagzweren, misselijkheid, depressies, slapeloosheid, nerveuze spanningen en stress.

Jeneverbes tegen ziektekiemen

Toen de pest in Europa woedde, rookte men de woningen uit met jeneverbestwijgen en gaf men de zieken jeneverbesdrankjes, in de hoop dat het hen zou genezen. Tegenwoordig wordt jeneverbes weer toegepast om zijn kiemdodende werking en de sterking van het immuunsysteem.

Enkele druppeltjes etherische jeneverbesolie in een aromalamp reinigen de lucht van ziektekiemen en verminderen het risico van infecties. Dus, wanneer iemand van het gezin of een bezoeker(ster) verkouden is, reinig je de kamerlucht met jeneverbesolie. Enkele druppels in heet water, waarvan je de damp inhaleert, helpen bij bronchitis en verkoudheid. Bij reumapijn, spit en ischiasklachten worden vaak inwrijvingen toegepast.

Thee van gedroogde, geplette jeneverbessen werken bloedreinigend, ontwaterend en worden aanbevolen voor de behandeling van reuma, jicht en artrose.

Jeneverbesproducten mogen niet langer dan 4 weken toegepast worden, omdat zij de nieren te sterk zouden kunnen prikkelen. Bij zwangerschap deze thee liever niet drinken of inhaleren.

Jeneverbessen bij vlees of in zuurkool geven een pittig aroma, stimuleren de eetlust en spijsvertering.

Ginkgo tegen vergeetachtigheid

Ginkgo tegen vergeetachtigheidGinkgo wordt tegenwoordig als belangrijke geneeskrachtige boom op plantages verbouwd. De bladeren worden gebruikt om er een geconcentreerd extract van te vervaardigen. Deze wordt ingezet bij storingen van het geheugen, het denkvermogen, moeheid, concentratieproblemen en duizeligheid, wat vaak bij oudere mensen voorkomt. Bij regelmatige inname van een ginkgoproduct voelen mensen zich helderder en alerter.

De stoffen in deze oeroude boom verbeteren de vloeibaarheid van het bloed. Het klontert niet meer zo gauw. Daardoor bereikt meer zuurstof de hersenen. De werkende stoffen, flavanoïde en terpenoïde, zorgen er ook voor, dat de zenuwcellen meer energie ter beschikking hebben.

Deze boom helpt mensen om gezond oud te worden.

Wierook tegen ontstekingen

De geur van wierook wordt sinds de 5e eeuw ingezet bij religieuze ceremoniën en rituelen in de katholieke kerk. Wat is wierook eigenlijk?

Het wordt geproduceerd uit de bast van een kleine, struikachtige boom ( Boswellia sacra) die in de bossen aan de Rode Zee vooral in Arabië en Somalië groeit. Wanneer men de bast insnijdt, vloeit er een gomachtige hars uit, die in de lucht hard wordt. Hij wordt afgeschaafd en verhandeld.

Bij sommige volkeren is wierookhars heilig. Hij werd via de zogenaamde ‘wierookstraat’, een oude handelsroute tussen Egypte en India getransporteerd en was vooral in koningshuizen zeer gevraagd.

Wierook was niet alleen een geurstof maar ook een geneesmiddel. In de Indiase Ayurveda-geneeskunde werd hij al sinds eeuwen gebruikt. Ook in oude Europese kruidenboeken wordt wierook genoemd. Hij werd vooral toegepast bij reuma.

In onze tijd ontdekte de Duitse onderzoeker Hermann Ammon dat de werkende stoffen (boswelliazuren) in wierook ontstekingsprocessen remmen.

Intussen zijn er medicamenten op de markt waar wierook in verwerkt is. Zij zouden vooral helpen bij ontstekingen van de darm (Morbus Crohn).

De appel als genezend huismiddel

De appel als genezend huismiddelDe mensen weten al lang dat het eten van appels het immuunsysteem sterkt. In de volksgeneeskunde hebben daarom appels altijd een belangrijke rol gespeeld.

Leed men onder koorts, tering of kiespijn, ging men onder een appelboom staan en smeekte hem de ziekte of pijn weg te nemen.

Had men last van wratten, dan legde men beide delen van een doorgesneden appel op de wrat. Daarna voegde men de twee helften weer bij elkaar en begroef hem in de aarde. Was hij kort daarna gerot, dan waren ook de wratten verdwenen. Schaafde men de appel van boven naar onderen, kreeg men diarree, schaafde men hem omgekeerd, dan moest men overgeven. Om een aan alcohol verslaafde te genezen, gaf men hem een appel te eten die door een stervende vastgehouden was.

Een ander huismiddel was appelmost. Deze zou helpen om vet af te breken. Hij zou zelfs kankerveroorzakende stoffen in gerookte etenswaren neutraliseren.

De Duitse dichter Friedrich Schiller bewaarde steeds een rottende appel in zijn bureaula, omdat de geur hem tot hoge literaire prestaties inspireerde.

Gekookte appels kunnen gegeten worden tegen obstipatie of als bloedreinigingsmiddel.

Volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek houdt het eten van appels mensen tot op hoge leeftijd gezond. Als bewijs noemt men Napoleon, Bismarck en Churchill, die grote hoeveelheden appels aten en een hoge leeftijd bereikten

Iep helpt problemen op te lossen

 De Grieken gebruikten iepenbast en –bladeren om hun samentrekkende werking. Hildegard van Bingen beschrijft de iep als middel tegen jicht. Volgens haar zou diegene die in water met iepenbladeren baadt, bevrijd worden van boze gedachten en vrolijk het bad ontstijgen.

Een aftreksel van iepenbloemen zou helpen bij mensen die niet met beide benen op de grond staan, zweverig zijn. Onder een iep vertoeven, zou kunnen helpen om schijnbaar onoplosbare problemen van een andere kant te bekijken. Een schrijfbureau van iepenhout is een waardevol meubel. Wie hier denkt en schrijft, zal in zich de grote rijkdom aan mogelijkheden ontdekken.

#3794

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl