Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gember_als_wondermiddel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 29 maart 2020

Gember als wondermiddel

De gemberplant is een tropische plant met een rietachtige stengel met witte bloemen. De wortel van de plant is een vertakte dikke wortelstok die horizontaal groeit en geel is van binnen. Uit deze wortel wordt gember gewonnen.

De geur van gember is aromatisch en het heeft een zeer uitgesproken smaak. Dit specerij is heerlijk in heel wat gerechten, smoothies en sappen. Als je het combineert met vlees wordt het vlees malser omdat het een eiwitsplitsend enzym bevat.
Gember wordt ook al gedurende duizenden jaren in Azië gebruikt omwille van zijn geneeskrachtige werking. Het is een bron van magnesium, kalium, vitamine B6 en krachtige antioxidanten.

Het is een wondermiddel tegen alledaagse kwalen zoals misselijkheid, pijnlijke gewrichten en spieren en problemen met de luchtwegen. Maar het heeft ook de kracht om de bijwerkingen van chemotherapie zoals misselijkheid en braken met de helft te verminderen. Ook bij zwangerschapsmisselijkheid heeft het effect van gember zich bewezen.

Maar ook als je niets mankeert is gember zeer gezond. Gebruik daarom regelmatig gember in uw keuken. U kan dit kopen in de meeste supermarkten maar u kan ook zelf gember kweken. De plant houdt van veel warmte. Kweek de plant dus best in huis. U kan nu beginnen met de gember te planten en als je de plant goed warm houdt, zal deze het zeker goed doen.

  • Koop een stuk gember in de supermarkt. Let op dat de wortel een aantal vingervertakkingen met knopen heeft. Uit de knopen groeien de nieuwe scheuten.
  • Kies een warme schaduwrijke plek uit in huis om de gember te planten. Hij kan niet tegen vorst en direct zonlicht.
  • Kies een pot die minimaal dubbel zo groot is als de gemberwortel. Daar de wortel horizontaal groeit kies je best een lange platte bak.
  • Plant de gember in de pot met de knopen naar boven gericht. Bedek de wortel met een dun laagje aarde.
  • Bemest de plant regelmatig.
  • Geef de plant elke dag water. De aarde moet vochtig blijven tot de plant blaadjes krijgt.

Een verrassend lekkere combinatie met gember:

Aardappelsoep met kokosmelk

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook
  • ca. 3 cm gember
  • 500 gr. aardappelen geschild
  • 2 dl kokosmelk
  • 8 dl water
  • sap van ½ citroen of limoen
  • olijfolie
  • Kruiden: cayennepeper, indische kruiden, peper, 2 blokjes groentebouillon
  • Vijzel, wok, mixer

Bereidingswijze:

  1. Meng in een vijzel de knoflook, geraspte gember en alle kruiden (peper, cayennepeper, Indische kruiden) samen met een gedeelte van het citroensap.
  2. Zet een wok op het vuur. Fruit in wat olijfolie de kruiden al roerend gedurende een paar minuten. Pas op dat de kruiden niet verbranden.
  3. Voeg de stukjes aardappel toe, de kokosmelk, het water en een bouillonblokje.
  4. Voeg naar smaak eventueel nog wat citroensap en wat extra Indische kruiden toe. Roer alles goed door elkaar, doe een deksel op de wok en laat de stukjes aardappel op een laag vuur gaar worden.
  5. Giet de inhoud van de wok vervolgens in een kom en mix de soep. Breng verder op smaak met nog een bouillonblokje en warm indien nodig nog even op.

Tip:
Deze soep is heel lekker om te serveren als maaltijdsoep maar ook als aperitiefhapje!
De soep kan ook verder worden gecombineerd met andere groenten zoals waterkers, kervel, courgette, venkel, …

#4296

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies