Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/fruitbomen_insecten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Fruitbomen en insecten - Nu beschermen, straks genieten

Sappige peren, frisse appels, zomerse perziken, zoete kersen … Wil je deze zomer genieten van fruit uit eigen tuin, dan is het nu hét moment om je fruitbomen te beschermen tegen insecten. Zo voorkom je dat larven schade aanrichten aan je vruchten en je fruit vroegtijdig rot. Speel op zeker, volg onze tips op en geniet over een paar maanden van de heerlijkste fruitsmoothies!

Fruitbomen en insecten - Nu beschermen, straks genieten

Insecten zoals vliegjes, motten en maden zijn gasten die je liever niét verwelkomt op je fruit. Het is dan ook belangrijk om je fruitbomen nu alvast te beschermen tegen vliegen die hun eitjes leggen op de bladeren van je fruitbomen. Deze eitjes ontwikkelen zich in een later stadium tot larven en kunnen zich manifesteren als echte vijanden van je fruit. Ze bijten gaten in het fruit waardoor het kan rotten. 

In de feromoonval gelokt

Om het risico op aantasting van je fruit te beperken, moet je proactief zijn! Bijvoorbeeld door Naturen feromoonvallen te plaatsen in de directe omgeving van je fruitbomen. Dit zijn biologische insectenvallen die een speciale geur afscheiden die onweerstaanbaar is voor mannetjes. Die vliegen eropaf, maar blijven plakken aan de lijmlaag. Zo blijven de vrouwtjes onbevrucht en kunnen ze ook geen eitjes leggen. Ongeveer 6 weken later vervang je best je insectenval om de volgende generatie insecten in de val te kunnen lokken.

Verklaar je fruitboom (niet) vogelvrij

Zodra de vruchten groeien, bescherm je je fruitbomen best ook tegen vogels. Deze beestjes zijn net als jij dol op kleurrijk fruit. Om ze op een afstandje te houden, kan je netten hangen over je bomen of een kooi van netten maken met stokken, die je vindt in je eigen tuin.

Leg ze in de watten

Voed je fruitbomen op regelmatige basis. Naturen meststof voor fruit maakt je vruchten extra sterk en weerbaar. Deze meststoffen kan je strooien bij het aanplanten van je bomen en 1 à 2 x tijdens de teelt. Het resultaat? Gezondere en stevigere planten en meer smaakvolle vruchten

Wees voorbereid

Weer de insecten uit je fruitbomen en geniet straks van gezond, sappig en heerlijk zoet fruit uit eigen moestuin. Fleurige fruitsalades, fluweelzachte fruitsmoothies, tongstrelende fruittaarten of ander verantwoord lekkers: deze zomer ga jij genieten! 

#5339I love my garden

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be

Terug naar boven icoon