menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 19 juli 2024

De aanschaf van een wormenbak

De wormenbak opbouwen

 1. wormenbak vier laden - tiger wormery

  Plaats de onderste schaal (gaasraster met opening voor de kraan) op de staander (de poten naar onder gericht). Zet 

 2. beiden vervolgens vast met de 2 bijgeleverde schroeven en moertjes. Dit doorheen de beide gaasrasters op de tegengestelde hoeken van deze opstelling.

 3. Plaats de vaste drainageschaal vervolgens in de onderste schaal zodat de openingen voor de kraan overeen komen.

 4. Monteer de kraan door ze in de openingen te duwen of te schroeven en zet ze vast met de voorziene dichtingen en de moer.

 5. De eerste compostschaal kan nu bovenop de drainageschaal.

 6. Dek de bodem van het de eerste schaal af met één laagje krantenpapier of karton.

 7. Voeg water toe aan het meegeleverde zakje grond zodat het de grond goed vochtig is maar niet druipend nat (lees: al het water moet door de grond zijn opgenomen). Voeg naar eigen wens wat extra grond, turf of bladcompost toe.

 8. Vul aan met nat karton of gescheurd krantenpapier en verspreid vervolgens over de bodem van de eerste wormenschaal.

 9. Ga op zoek naar een handvol compostwormen en plaats ze in de onderste schaal.

De opstart

Eenmaal je de compostbak hebt gemonteerd en de wormen zijn toegevoegd, volstaat het om een kleine hoeveelheid keukenafval in de werkschaal te plaasten waarna je de schaal afdekt met het deksel. Laat de bak nu een weekje rusten zodat de wormen aan hun nieuwe thuis kunnen wennen. De komende weken kan je rustig met de nodige tussenpauze een handvol keukenafval toevoegen waarvan je de hoeveelheid stelselmatig opdrijft.

Eenmaal de wormenbak met de wormen een stabiele omgeving vormt, zou deze bak het gemiddeld keukenafval van een gezin van 4 moeten kunnen verwerken.

Deze wormenbak met verschillende lades is gebaseerd op een opwaarts migratieprincipe. Als de eerste schaal vol is, plaats je de tweede schaal gewoon op de eerste waarna je de wormanbak gewoon verder opvult.

Dit gaat zo door tot alle schalen van de wormenbak zijn opgevuld. Wanneer de laatste schaal vol is, zou je in principe oogstbare compost moeten hebben in de opstartschaal.Samenstelling wormendieet

Compostwormen eten elke vorm van dood of rottend organisch materiaal. In hoofdzaak keukenafval zoals groenteschillen, brood, gekookte en ongekookte restjes, theezakjes, koffiefilters, eierschalen en huishoudpapier. Eigenlijk kan elke vorm van keukenafval aan de wormenbak worden toegevoegd. Gezien dit keukenafval doorgaans genoeg vocht bevat, is water toevoegen overbodig.

Het kan zelf aan te raden zijn om het afval eerst te laten uitlekken alvorens het aan de wormenbak toe te voegen.

Het is verrassend hoeveel vocht er zich in korte tijd in de drainageschaal kan opstapelen. Wateroverlast is zeer nefast voor het evenwicht in de wormenbak.

Als je vleesresten aan de wormenbak toevoegt, moet je opletten voor het aantrekken van vliegen. Bedek vlees – of visresten steeds met een goede laag reeds verwerkt keukenafval.

In essentie is de wormenbak ontworpen voor het verwerken van huishoudelijk keukenafval. Occasioneel is het echter niet slecht een handvol tuinafval (droge bladeren, grasresten,...) aan de bak toe te voegen als afwisseling in het wormendieet. Let op dat de grasresten geen kans krijgen om te gisten en bijgevolg te warm te worden.

De wormenbak is ook geschikt voor het verwerken van ontlasting van kleine vegetarische knaagdieren zoals konijnen of hamsters. Uitwerpselen van katten en honden (lees: vleesteters) dienen vermeden te worden.

Een niet onbelangrijk punt is de zuurtegraad van de inhoud van de wormenbak. Voeg daarom niet teveel ajuin-, prei-, of citrusresten toe aan het afval. Occasioneel kan je als tegengewicht wat kalk toevoegen. Doe dit zeker zeker wanneer je kleine katoenen draadachtige witte wormen in de compost ziet verschijnen. Dit zijn potwormen die relatief onschadelijk zijn maar ze wijzen wel op een te zure samenstelling van de compost.

Voeg preventief om de zes weken een handvol kalk toe, gemalen eierschalen zullen hetzelfde effect hebben.


Onderhoud van de wormenbak

Elke wormenbak is anders omdat er verschillende variabelen zijn zoals de voedselfrequentie, de aard van het voedsel, de vochtigheid en de standplaats van de wormenbak alsook de omgevingstemperatuur. Een wormenbak in stand houden vraagt dus een beetje ervaring, noem het kunst, maar vooral een flinke dosis gezond verstand.

Het is inderdaad zo dat een wormenbak heel weinig onderhoud vraagt maar toch is alles sterk afhankelijk van de gezondheid van de compostwormen. Deze dienen dus geregeld eens kort geinspecteerd te worden.

Ga eens om de vier weken met een kleine woelvork of een stokje door de compost en controleer de vitaliteit van de compostwormen om er zeker van te zijn dat de compostproductie op volle toeren draait. In dezelfde handeling controleer je ook meteen het vochtgehalte en de zuurtegraad van jouw compostbak.

Voeg bij twijfel genoeg versnipperd krantenpapier toe en een handvol kalk. Leeg de drainage schaal tijdig om overvloedig vocht en condens geen kans te geven.

Composteren met wormen is een eenvoudig, efficient en natuurlijk proces. Een klein beetje zorg en aandacht zorgt reeds voor een geweldig succes. Hoewel er maar weinig problemen zijn, zijn ze eenvoudig te vermijden en meestal eenvoudig te verhelpen. Onthoud dat de conditie van de wormen allesbepalend is voor de snelheid en de kwaliteit van het composteringsproces.


Oogsten uit de wormenbak

Wormenthee (vloeibare voeding)
De wormenthee is doorgaans sneller klaar dan de compost en dient dus sneller geoogst te worden. Dit kan je circa na 10 weken voor de eerste keer doen.

Toch dien je regelmatig te controleren dat de stand van het percolaat niet te hoog wordt waardoor het terug in de compostlade dringt waardoor er wateroverlast in de wormenbak ontstaat. Indien dit het geval is lossen we dit opnieuw op met krantensnippers.

Oogst het percolaat elke 14 dagen via het kraantje, deze geconcentreerde meststof kan zowel gebruikt worden voor kamer – als voor tuinplanten. Bij gebruik moet het percolaat verdund worden met water in een verhouding 1 op 10.

Deze meststof heeft een hoog kalium – en potasgehalte en een gemiddelde stikstofconcentratie. Bovendien is ze rijk aan essentiële mineralen en sporenelementen. Hou er rekening mee dat het percolaat een doordringende geur heeft, deze verdwijnt bij verdunning en toepassing.


Compost oogsten

Zoals eerder beschreven kan je de eerste schaal ongeveer oogsten wanneer de vierde schaal wordt opgestart of bijna vol is. Dit kan na onveer 6 maanden. De inhoud van de onderste schaal zou nagenoeg zwart moeten zijn. Deze tray kan nu worden geledigd zonder dat je schrik moet hebben veel wormen te verliezen. De wormen zouden zich namelijk grotendeels in de bovenliggende, gevulde schalen moeten bevinden. De onderste schaal wordt na het oogsten de bovenste schaal van de wormenbak en kan nu dus opnieuw worden opgestart.

De geoogste compost is zo rijk aan voedingsstoffen dat het kan worden gemengd met gewone teelaarde of kan gebruikt worden als toplaag voor bloempotten en bakken, het is uitermate geschikt als extra voedingslaag voor tomaten en rozen...maar ook kamerplanten zullen ervan genieten.

composteren met compostwormen

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).