Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_voordelen_van_een_groene_gevel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 13 augustus 2022

De voordelen van een groene gevel

Een groene gevel

Onze leefomgeving wordt meer en meer ingepalmd door betonnen en stenen structuren. Groene plekjes worden steeds schaarser en dat heeft een grote impact, niet alleen op het klimaat maar ook op ons. Het beïnvloedt onze gemoedstoestand en ons fysiek welzijn.

Wandelen in de natuur brengt rust in onze geest en zorgt voor afleiding. In het bos kunnen we even wegvluchten van de dagelijkse rush. Want niet iedereen woont in een huis met een grote tuin. In steden wonen mensen vaak in een klein appartement of rijhuis zonder tuin of met enkel een koer of terras. Voor hen is de nood aan groen en open ruimte het grootst.

Een groene stad

Stedelijke gebieden vragen om een slimme inrichting waarbij de integratie van groen ontzettend belangrijk is. Groen regelt de temperatuur die in steden doorgaans hoger ligt en zorgt voor de afvoer van hemelwater. Enkel in onverharde oppervlaktes kan het regenwater vlot de grond indringen en gaat het niet verloren in de riolering.

Een groene gevelVerticale tuinen en groene gevels bieden een uitstekende oplossing voor kleine oppervlakten en zijn ideaal om onze steden opnieuw leven in te blazen! Klimplanten tegen de gevel zijn een goed alternatief wanneer er ruimte voor andere beplanting ontbreekt. Klimplanten isoleren gevels, ze vangen fijn stof op, zuiveren de vervuilde stadslucht en zijn de ideale woon- en schuilplaats voor vogels en insecten. Zo hebben ook dieren een grotere kans op overleven in de stad. En niet onbelangrijk: ze verfraaien de stadsomgeving! Heb je een kleine, beklemmende tuin omringd door hoge muren dan kan groen aan de gevel een ruimer gevoel creëren en de tuin visueel groter laten lijken. Ook langs een lagere tuinmuur of tuinschutting kunnen klimplanten voor extra groen zorgen en de biodiversiteit verhogen.


Geschikte klimplanten

Bepaalde klimplanten hechten zich vanzelf vast aan de muur, andere soorten hebben een klimhulp nodig om hun weg te vinden langs de gevel. Deze laatste hebben het voordeel dat je meer controle hebt en dat je zelf kan bepalen welke delen van de gevel je laat begroeien en welke niet.

Wilde wingerdZelfhechtende soorten: zijn planten zoals klimop die zich met hechtwortels aan de muur vast maakt en wilde wingerd die gebruik maakt van zuignapjes. Andere soorten zijn klimhortensia en Amerikaanse trompetbloem. In het begin kunnen ze wat hulp gebruiken maar eens op weg, zullen ze van zelf langs de gevel groeien. Deze planten zijn ideaal om een hoge, blinde muur te laten begroeien maar vragen vrij veel onderhoud en laten sporen na op de gevel als je ze ooit verwijdert.

Slingerplanten: deze planten draaien met de stengel rond een steun en hebben dus een goede basis nodig. Je kan gebruik maken van bijvoorbeeld een staalbouwnet, verticale en/of horizontale spankabels of andere klimhulpprofielen. Onder deze categorie vinden we onder andere de inheemse wilde kamperfoelie die ’s nachts een overheerlijke geur afgeeft en nachtvlinders lokt maar ook winterjasmijn, diverse Clematis soorten, hop en passiebloem. Clematis, jasmijn en kamperfoelie groeien traag en zijn onderhoudsvriendelijker.

Blauwe regen groeit met een goede steun tot wel 15 meter hoog. Een volwassen plant heeft stevige, houtachtige stengels en kan best wel zwaar zijn. Door zijn enorme groeikracht vraagt de plant en zijn draagstructuur vrij veel onderhoud. Blauwe regen moet 2 maal per jaar gesnoeid worden. Zijn prachtige blauwe bloemtrossen kunnen tot wel 30 cm lang worden en verspreiden een heerlijke geur!

Blauwe regen tegen de gevel

Rozen klimmen niet van nature maar kunnen met behulp van een rek of kabels wel een mooie bekleding van de gevel vormen. Je moet ze zelf de hoogte in leiden en regelmatig vast binden aan een klimsteun.

Bij de keuze van een klimplant is de standplaats ook niet onbelangrijk. Klimplanten zijn vaak bosplanten en houden dus eerder van een beschutte omgeving in halfschaduw. Heb je een zonnige gevel kies dan voor planten zoals klimrozen en passiebloem. Kiwibes, bramen, frambozen of een druivelaar hebben dan weer het voordeel dat ze eetbare vruchten opleveren. Deze laatste maakt gebruik van bladranken om zich vast te hechten aan een klimhulp.

Het aanplanten

Voor je met de aanplant begint, kan je best even informeren bij jouw gemeente. Soms moet je een vergunning aanvragen en meestal zijn er bepaalde richtlijnen waar je rekening moet mee houden als je een klimplant langs jouw gevel wilt laten groeien.

Bekijk het volledig assortiment klimplanten in onze webshop en geef jouw gevel een groene boost!

#5817Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon