menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 juni 2024

De pittige smaak van Wasabi of mierikswortel

Hou je van sushi of rauwe vis, dan ben je waarschijnlijk ook een liefhebber van wasabi. De groene substantie geeft een scherpe smaak en wordt vaak als smaakmaker in een dipsausje gebruikt. 

Wat is wasabi?

De echte wasabi wordt gemaakt uit de wasabiplant (Eutrema japonicum) maar is vrij duur en beperkt houdbaar vandaar dat de specerij bij ons moeilijk te vinden is. Enkel in Japan en in de duurdere restaurants zal men echte wasabi gebruiken. De tubes of poeder wasabi die je in de supermarkt kan kopen worden gemaakt van mierikswortel of een combinatie van mierikswortel, groene radijs, mosterd en bladgroen om de kleur en smaak na te bootsen.

De echte wasabi wordt in Japan gekweekt

De echte wasabi wordt gemaakt uit de wortelstam van de wasabi plant, heeft een opvallende groene kleur en een veel mildere smaak dan imitatie wasabi. De plant komt oorspronkelijk enkel in Japan voor en groeit in moerassige gebieden en langs rivieren. Na het raspen van de wortel, verliest hij heel snel zijn typische smaak en is zuiver en onverpakt slechts een 25 minuten houdbaar. In de diepvries of gemengd in een bereiding is het iets langer houdbaar. 

Mierikswortel als imitatie wasabi

Mierikswortels als imitatie voor echte wasabi

Voor de Westerse markt heeft men imitatie-wasabi ontwikkeld die onder de vorm van tubes pasta of poeder worden aangeboden. Ook de wasabi-nootjes zijn als borrelhapje zeer begeerd. De smaak van deze substantie is vergelijkbaar met die van wasabi maar een stuk heftiger. De pittigheid voel je onmiddellijk in je neus, zelfs bij een heel kleine hoeveelheid. De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht.

Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie. De plant is van oorsprong afkomstig uit Zuidoost-Europa tot West-Azië maar heeft zich door teelt nu verder verspreid. 

De wortel bevat heel veel vitamine C en werd door de Grieken en de Romeinen reeds gebruikt omwille van zijn medicinale kwaliteiten. Het helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, is goed voor urinewegproblemen, stimuleert de spijvertering, is ontstekingsremmend en goed voor de luchtwegen. Het is net zoals de echte wasabi een unieke groente boordevol vitaminen en mineralen en dus een natuurlijk antibioticum!

 

#5403Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon