menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 10 december 2023

De lekkerste slakruiden uit eigen tuin

Na de winter kan ons lichaam nood hebben aan een lenteschoonmaak. Een stevige portie rauwe groenten en fruit kan ons hierbij helpen. Allerlei soorten bladgroenten, fruit, noten en kruiden kunnen op oneindig veel manieren gecombineerd worden tot iets heerlijks!  Salades barsten van voedingsstoffen die ons opnieuw energie zullen geven.

Slakruiden geven salades een frisse of pittige smaak. Veel kruiden hebben bovendien een heilzame werking en zijn goed voor onze spijvertering. 

Posteleinbladeren (Portulaca oleracea)

Postelein is een wat vergeten groente met vlezige, lange bladstengels en bovenaan kleine blaadjes. Er bestaat zowel zomer- als winterpostelein. Beiden zijn nitraatrijk en hebben een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren die invloed hebben op de cholesterolspiegel en zo het risico op hart-en vaatziekten verminderen.
De bladeren zijn het lekkerst als ze rauw worden gegegeten en hebben een scherpe, friszure smaak. Postelien kan ook gebruikt worden in soepen en bij aardappelpuree. Postelein groeit goed op zanderige grond en heeft een voorkeur voor lichtere bodemtypes. Hij houdt wel van warmte waardoor deze groente bij ons best in de kas of onder een koepel wordt gekweekt. Na het oogsten wordt hij bij voorkeur zo snel mogelijk geconsumeerd. 

Bladeren van de Paardenbloem (Taraxacum offininale)

Bladeren van de Paardenbloem (Taraxacum offininale)

Paardenbloemen worden vaak aanzien als onkruid dat men met allerlei middeltjes probeert te bestrijden. Nochtans is een veld vol paardenbloemen prachtig om zien. Er bestaan honderden soorten en ze zijn allemaal geneeskrachtig! De paardenbloem barst bovendien van de voedingsstoffen. Het is goed voor de lever en de bitterstoffen in de plant bevorderen de spijvertering en de vorming van speeksel. Verder heeft paardenbloem ook een onstekingsremmende en vochtafdrijvende werking. Het is het perfecte middel bij verschillende aandoeningen zoals jicht, acne, reuma,... Zowel de bladeren, de wortel, als de bloem zijn eetbaar. 

Koriander (Coriandrum sativum)


Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden-oosten en is heel populair in de Oosterse keuken. Alle delen van de plant zijn eetbaar, van de wortel tot de stengels, de bladeren en het zaad. Ze geven een zeer uitgesproken smaak aan het gerecht maar er zit wel een verschil in smaak tussen de zaden en de plant op zich. Let dus op dat je er niet teveel van gebruikt want het kan snel het gerecht overheersen. Koriander kan lekker zijn bij couscous, salades of om gewone rijst wat meer smaak te geven. Korianderzaad kan een bijzondere smaak geven aan allerlei visgerechten. Het is ook een kruid dat uitsekend geschikt is om ons lichaam te ontgiften. Bepaalde chemische stoffen in de plant verbinden zich aan de afvalstoffen en zware metalen in ons lichaam waarna ze via de ontlasting ons lichaam zullen verlaten. 

Zevenbad (Aegopodium podagraria)

Zevenbad (Aegopodium podagraria)

Zevenblad wordt door velen beschouwd als een woekeraar en een lastig onkruid. Het is een vaste plant die met zijn lange kruipende wortelstokken gemakkelijk zijn weg zoekt en overal in de tuin opduikt. Probeer de plant niet chemisch te verwijderen maar gebruik de blaadjes in de keuken. Rauw smaken de jonge blaadjes het best en doet de smaak denken aan peterselie. Je kan ze ook roerbakken of blancheren zoals spinazie. Voor medicinaal gebruik kan je zowel de plant als de wortels gebruiken. Zevenblad bevordert de werking van de nieren en werkt urineafdrijvend zodat afvalstoffen sneller het lichaam verlaten. Daarom kan het worden gebruikt bij nier- en blaasproblemen. 

#5298Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon