menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 17 juni 2024

De kracht van de granaatappel

de granaatappel

De granaatappel is een lekkere vrucht die bijna het ganse jaar door verkrijgbaar is. De vrucht bestaat uit ongeveer 40% sap en is voor de rest gevuld met honderden pitjes die heerlijk zoet zijn van smaak. Hoe je de pitjes op een eenvoudige manier uit de vrucht haalt zonder van jouw keuken een puinhoop te maken, is een goede vraag.

Er worden op het internet veel werkwijzen beschreven en er zijn zelfs filmpjes over te vinden op youtube. Eén van de methodes die ik het makkelijkst vind is, om de pitjes uit de vrucht te persen. Rol de granaatappel even over het aanrecht, snijd hem doormidden en pers vervolgens voorzichtig de helften één voor één uit over een kom met de hand. Alle pitjes en het sap worden in de kom opgevangen. De nog resterende pitjes kan je makkelijk met een vork uit de vrucht halen. Verwijder de witte vliesjes want deze hebben een bittere smaak. 

Er is wat werk aan maar je wordt uiteindelijk beloond! Met de pitjes en het sap kan je heel wat kanten uit in de keuken. Je kan ze verwerken in fruitsalades, in yoghurt of platte kaas, in ijsjes,…maar ze zijn ook verrassend lekker bij quinoa, couscous en in salades. Probeer eens de combinatie met avocado, heerlijk!

Je kan er grenadine mee maken door het sap te zeven en te laten inkoken. Ingedikt granaatappelsap wordt als smaakmaker vaak gebruikt in de Arabische keuken. Je kan het sap ook gewoon opdrinken. Het is een verfrissend en een prima dorstlesser.


Oorsprong van de granaatappel

De granaatappel plant is een struik die tot zes meter hoog kan worden met doornige takken. Hij vindt zijn oorsprong in Iran en wordt al eeuwenlang gekweekt rond de Middellandse Zee. De naam laat vermoeden dat het een soort appel is, maar eigenlijk is het een bes.

de geneeskracht van granaatappelOmwille van de vele zaadjes was de vrucht bij onze voorouders het symbool van vruchtbaarheid. De Egyptenaren dachten zelfs dat het sap hen onsterfelijk maakte. De Latijnse benaming is Punica granatum, waarbij Granatum afgeleid is van granum wat korrel betekent. Als je de vele zaadjes ziet aan de binnenkant dan snap je wel hoe ze bij die naam komen. 

Tegenwoordig wordt de vrucht vooral uit Spanje, Turkije en Iran geëxporteerd. De vruchten moeten rijp geoogst worden. Eens geplukt rijpen ze namelijk niet meer na. Er bestaan wereldwijd wel zo’n 300 verschillende soorten. Ze verschillen in kleur van donkerrood tot oranjebruin en in grootte. De smaak kan ook variëren tussen zoet tot zuur. Ook op het terras staat deze plant heel mooi.

Geneeskracht

De granaatappel kent vele voordelen voor onze gezondheid. De vrucht bevat flavonoïden die een ontstekingsremmende werking hebben. Het is ook een cholesterolverlager en het verlaagt de bloeddruk waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
Hij bevat ook heel wat vitamine C (maar liefst 30% van de aanbevolen hoeveelheid per dag), A en E en ook vezels, kalium en foliumzuur. De granaatappel zorgt bovendien voor de verjonging van lichamelijke cellen en heeft een positief effect op de huid.

#5604Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon