Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/combinatieteelt_vs_monocultuur

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 3 oktober 2022

Polycultuur zorgt voor een gezondere tuin!

Verschillende planten combineren brengt zowel in de sier- als in de groentetuin behoorlijk wat voordelen. Dit vooral als je er in slaagt om een geheel van complementaire planten de creëren waarbij de ene plant zijn voordeel haalt uit de andere en vice versa. Een moeilijke evenwichtsoefening maar een leuke uitdaging die voor een mooi resultaat zorgt en een enorme biodiversiteit met zich meebrengt.

Veelal zijn de combinaties gebaseerd op de aantrekkingskracht of net de afstoting van plaagdieren die bepaalde planten veroorzaken. Geur is hierbij een belangrijke factor die mooi kan aangetoond worden aan de hand van de alomgekende lage afrikaantjes (Tagetes patula). De zogenaamde 'stinkertjes' verspreiden een stof via hun wortels waardoor aaltjes worden geweerd. Deze planten kunnen wonderen verrichten in een rozenperk, ze zullen de parasiterende aaltjes weghouden van bij de rozenwortels. Ook in de groentetuin hebben gewassen zoals aardappelen, tomaten en aubergines baat bij de aanwezigheid van Tagetes patula. Ook de sterke geur van de bloemen overheerst de geur van andere gewassen zodat plaagdieren ze niet meer herkennen.

Combinatieteelt met Oost-Indische kers of Tagetes

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is één van de toppers in de combinatieteelt. Ze zullen bepaalde predatoren aantrekken waardoor de groentetuin min of meer gespaard blijft van bladluizen, ook de bladluizen zelf worden door dit gewas aangetrokken en dus weggelokt bij onze groenten. Bovendien is het een aantrekkelijke kruip - of klimplant waarvan zowel de bloem, het blad als de zaden eetbaar zijn. En als extraatje ziet de plant er geweldig uit met zijn ronde bladeren en de helder gekleurde bloemen. Tropaeolum combineert uitstekend met: aardappelen, courgetes, prei en radijsjes. Ook komkommerkruid is zo'n geweldige burenplant die goed combineert, aantrekkelijk en eetbaar is.

Je kan ook verschillende groentegewassen combineren om tot goede oogstresultaten te komen. Zo zijn wortelen en ajuinen geschikte buren in de moestuin. De geur van de uien zal de wortelvlieg misleiden terwijl de aanwezigheid van de wortelen het hoofd van de uienvlieg in de war zal brengen zodat beide gewassen uiteindelijk worden gespaard. Dit wordt ook wel eens omschreven met de term tussenteelt waarbij de wortelen tussenin de rijen van de ajuinen worden gezaaid. Ook bieslook en hyssop hebben met hun specifieke geur een gunstig effect op de teelt van wortelen.

Er is ook een functionele manier om gewassen te gaan combineren. Klimmende erwten en bonen doen het uitstekend wanneer zonnebloemen, aardpeer of zoete maïs als steunstokken dienen en bodembedekkende planten zoals pompoenen en alweer Oost - Indische kers zorgen ervoor dat de bodem koel en vochtig blijft en ondersteunen op die manier vochtminnende planten. Bij een combinatie van maïs, bonen en pompoenen spreekt men al sinds jaar en dag van 'de drie zuster' - techniek. Deze techniek komt echter niet altijd tot zijn recht in ons klimaat.

Verder kan je er met bepaalde combinaties voor zorgen dat meer bestuivers en andere nuttige insecten de weg naar jouw tuin - hoe klein dan ook - of moestuin vinden. Met groenbemesters zoals bijenvoer (Phacelia), wikke (Vivia) of verschillende klaversoorten lok je insecten en verbeter je de bodemkwaliteit! Een andere uitbundige bloeier en dus ideaal voor het lokken van nuttige insecten is Limnanthes douglasii  of de geelwitte moerasbloem. 

Combinatieteelt gaat dus over het vormen van barrières in de groente - of siertuin waardoor plaagdieren hun favoriete planten moeilijk terug vinden of zelfs niet kunnen bereiken. In sommige gevallen wordt de enen plant zelf voor de andere opgeofferd. We moeten dus terug naar een mengelmoes van planten en gewassen zodat we plagen en ziekten op een natuurlijke wijzen terug dringen, meer biodiversiteit in onze tuinen creëren en een betere en vooral gezondere moestuinopbrengst hebben. 

Terug naar boven icoon