menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 23 juni 2024

Bodemverbeteraar of potgrond: het verschil

Er ontstaat wel eens verwarring tussen potgrond en bodemverbeteraar. In welk geval gebruik je nu potgrond en wanneer moet je bodemverbeteraar toepassen? Of is er geen verschil en kan je beiden door elkaar gebruiken? 

Het verschil tussen potgrond en bodemverbeteraar

Potgrond

Bloembakken vul je met potgrondBeiden hebben voedende eigenschappen voor de bodem en voor de planten maar we kunnen al meteen stellen dat ze niet door elkaar kunnen en mogen gebruikt worden. Er is wel degelijk een verschil!

Want ze hebben een totaal andere samenstelling en structuur. Eigenlijk is het eenvoudig: potgrond wordt, zoals het woord zelf zegt, gebruikt om potten op het terras te vullen en mag je puur gebruiken. De grond heeft een luchtige structuur en is ideaal voor de gezondheid van je kuipplanten. Veen zorgt ervoor dat het water voldoende wordt vastgehouden maar het overtollige water toch makkelijk kan wegvloeien.

Voor elke toepassing en plant vind je een aangepaste samenstelling.

Lees hier meer over de verschillende soorten potgrond.

Bodemverbeteraar

Bodemverbeteraar gebruik je in volle grond bij het aanplanten van bomen, struiken,...

Bodemverbeteraar daarentegen kan je niet puur toepassen en mag je ook niet gebruiken om bloempotten, kuipen of kweekbakken te vullen. Je kan het aanzien als een verrijking van bestaande tuinaarde om voor een optimale verhouding tussen lucht en vocht te zorgen.

Het is een mengsel dat de structuur van de bodem verbetert en nieuwe aanplant een boost geeft, een goede start aan het begin van het plantseizoen. Het is een sterke basis, rijk aan natuurlijke grondstoffen die de grond in de tuin opnieuw luchtig maakt en humusrijk zodat regenwater beter de grond kan doordringen. Het wordt gemengd in de grond voor het aanplanten van onder andere bomen, hagen, struiken maar ook bij de aanleg van een nieuwe bloemenborder of gazon. Het stimuleert het bodemleven en de inworteling van planten. 

Net zoals potgrond zijn er ook vele soorten bodemverbeteraars te vinden in de handel. Afhankelijk van de grondsoort en de planten een specifieke samenstelling maar ook de pH-waarde en de structuur verschilt. Na een pH-meting van je bodem weet je precies wat jouw grond nodig heeft. 


Wat is een bodemactivator?

Een bodemactivator is ideaal voor intensief betreden gronden en uitgeputte bodems in de tuinkas of -serre. De micro-organismen doen de bodem herleven, voorkomen bodemmoeheid en geven de grond een boost van vruchtbaarheid. Het product mag ook gebruikt worden in de biotuin!

Naast bodemverbeteraar voor groenten en fruit kan je natuurlijk ook zelfgemaakte compost in de grond verwerken. Het is een goedkoper alternatief om de grond te voeden en wordt vaak toegepast in de moestuin.

Bodemactivator brengt een uitgeputte grond terug tot leven.

Vind de juiste bodemverbeteraar voor jouw (moes)tuin in onze webshop.

#5991Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).