Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bodembedekkers_voor_schaduw

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 11 augustus 2022

Bodembedekkers voor schaduw

Bij het aanleggen van de tuin worden planten gekozen volgens de plaats waar ze komen en de hoeveelheid zonlicht ze krijgen. Onder grote bomen en achter muren zijn er schaduwpartijen die vaak zeer weinig zonlicht krijgen. Wanneer u kiest om bodembedekkers te planten zijn er enkele soorten die hiervoor goed in aanmerking komen.
Hieronder enkele voorbeelden van schaduwminnende bodembedekkers:

Vinca minor - Kleine maagdenpalm

Vinca minor - Kleine maagdenpalmVinca omvat een geslacht van verschillende groenblijvende vaste planten en halfheesters. Op de lange, ranke stengels staan tegenoverstaande, enkelvoudige bladeren. De meeste Vinca's lenen zich tot geschikte wintergroene bodembedekkers, alhoewel sommige wel vervelende woekerneigingen kunnen hebben.

Maagdenpalm doet het op bijna elke tuingrond zolang die maar niet te droog is. Ze gedijen eveneens zowel in de schaduw, halfschaduw als in de volle zon. Hoe meer ze in de zon staan, hoe meer bloei je mag verwachten.

De maagdenpalm is te vermeerderen door het nemen van kruidachtige zomerstek maar het kan veel eenvoudiger door de planten te splitsen of te scheuren.

Als de planten te slordig worden mag je deze drastisch inkorten met de snoeischaar of bij grotere oppervlaktes met bosmaaier of grasmaaier in de hoogste maaistand.

Asarum europaeum - Mansoor, Hazelwortel

Asarum europaeum - Mansoor, HazelwortelAsarum behoort tot de Aristolochiaceae - Pijpbloemfamilie zoals ook Aristolochia durior (pijpbloem).
Het is een mooie wintergroene bodembedekker voor op een schaduwrijke standplaats. De meestal hartvormige, donkergroene bladeren verspreiden zich vrij snel uit over de bodem. De bruinpaarse bloemetjes verschuilen zich onder de bladeren waardoor de bloeiperiode van mei - juni ongemerkt verloopt.

De mansoren verkiezen een vochtige standplaats op een goed waterdoorlaatbare ondergrond.
Vermeerderen kan het makkelijkst door de plantkluiten op te splitsen, maar het is eveneens mogelijk de planten te zaaien.

De dikke glanzende bladeren staan een beetje opgericht. Hoewel de mansoor ook bloeit is het mooiste aan deze plant toch nog steeds de bladeren.


Tellima grandiflora - Mijterloof

Tellima grandiflora - MijterloofEen bladplant verkleurend van groen naar purperrood met ijle geelgroene bloempjes op lange stelen bloeiend in mei en juni.
Ze worden 40cm hoog, het blad 20cm.

Stellen geen eisen aan de grond maar een jaarlijkse gift van mest en humus doet hun veel deugd.
Goede bodembedekker en komen tot hun recht in grotere groepen zelfs in diepe schaduw.
Wel hebben ze een lichte winterdekking nodig zoals een mulchlaag.

Tellima grandiflora 'Forest Frost' heeft een groenzilver blad en verdraagt meer zon

Goed te combineren met Geranium phaeum, Euphorbia griffitthii.

Hedera helix - Klimop

Hedera helix - KlimopHedera of de klimop, leent zich perfect voor het aanleggen van een altijd groen tapijt. Een voordeel is dat klimop als bodembedekker vrijwel geen onkruid toelaat, als de bodem dichtgegroeid is.

Dat effect versnellen kan met 'anti-worteldoek', een geweven doek van zwarte kunststof, die wel water maar geen onkruid door laat. Te koop in elk groter tuincentrum. De grond spitten en egaliseren, dan het doek op de grond leggen. Met een mes sneetjes maken waar de planten moeten komen. De snee niet te groot maken, dan krijgt onkruid geen kans. Klimop planten door het doek heen.
Veel goedkoper en ook erg geschikt is zwarte landbouwplastic.

Nadeel is wel dat dit geen water doorlaat. Dat laat zich oplossen door het plastic af te dekken met een dunne laag houtsnippers, schors of grind. Ook anti-worteldoek afdekken oogt een stuk natuurlijker.

Vaste plantafstanden zijn er niet voor klimop. Een goede middenweg voor deze snelle groeier is drie tot vier planten per vierkante meter.

In zijn jeugd is de klimop bodembedekkend of klimmend. Jaren later, in de volwassen fase wordt klimop struikvormig en bloeit de plant. na de bloei verschijnen er bessen. Het gelobde blad verandert van ruitvormig naar ovaal. De bloeiende takken hebben geen hechtwortels en klimmen dus niet meer.

#4844Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon