menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Bloemkoolweetjes & heerlijke couscous van bloemkool

Bloemkool wordt in de keuken vaak plat gekookt en zodanig overgoten met saus dat de eigenlijke smaak van de groente niet meer te herkennen is. Persoonlijk hou ik liever van rauwe bloemkool, verwerkt in een salade. Ongekookt bevat bloemkool de meeste voedingsstoffen, en dat zijn er heel wat.

weetjes over bloemkool

Goed tegen allerlei kwaaltjes

Van broccoli weet men dat het supergezond is maar ook in bloemkool komen tal van vitaminen, mineralen en antioxidanten voor die goed zijn voor ons lichaam. Kook je de kool te lang dan neemt de hoeveelheid voedingsstoffen voor een groot deel af, en dat is zonde.  De vitaminen worden dan voor een deel met het kookwater weggegoten.
Bloemkool behoort tot de groenten met het hoogste percentage calcium, wat goed is voor onze botten. Wat veel mensen niet weten is dat de grootste hoeveelheid mineralen niet in de witte bloempjes zit maar in de groene bladeren. Gooi de bladeren dus niet weg maar verwerk ze in een salade.

Bloemkool bevat anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen en kan ontstekingen tegen gaan, het is goed voor de spijsvertering en helpt onder andere bij diabetes type 2. Kook de kool niet langer dan 5 minuten om ten volle van deze heilzame stoffen te kunnen genieten of gebruik ze rauw in de keuken.


Bijzondere soorten

Bloemkolen hebben een dikke stengel die zich verder vertakt naar vele kleine bloemen of roosjes. De meest bekende soort is de witte bloemkool. Een leuke variant is de paarse bloemkool die zijn mooie kleur jammer genoeg verliest tijdens het kookproces. De kleur kan je echter behouden door de kool te stomen.  

Romanesco of groene torentjesbloemkoolRomanesco of groene torentjesbloemkool heeft een geelgroene kleur en is door zijn vorm een heel decoratieve groente. In de zestiende eeuw werd deze soort ‘broccoli van Rome’ genoemd, vandaar nu de naam ‘Romanesco’.
Gele bloemkool kan je zelf maken door tijdens de bereiding van witte bloemkool kurkuma en/of kerrie toe te voegen.

Bloemkool bewaren
In de koelkast blijft bloemkool een 6 à 8 tal dagen goed. Zonder koeling is dit slechts een 2 à 3 tal dagen. Laat ook voldoende blad rond de bloemkool want zo blijft ze langer goed.   

Couscous van bloemkool

Couscous van bloemkool

Lust je geen bloemkool dan kan dit gerecht je misschien overtuigen.

Wat heb je nodig?

  • ½ witte bloemkool
  • 100 gram diepvriesdoperwten
  • ½ komkommer
  • 2 tomaten
  • ½  appel (jonagold)
  • een aantal walnoten
  • olijfolie
  • verse kruiden: bladpeterselie, munt
  • gedroogde kruiden: peper en zout, gemberpoeder, kaneel, kurkuma
  • avocado olie

Hoe maak je het klaar?

  1. Verdeel de bloemkool in roosjes en spoel ze. Vermaal de roosjes in een hakmolen tot ze op couscous lijken. Maal ze niet te fijn want dan krijg je bloemkoolpuree.
  2. Doe de erwtjes in een pan met water en kook ze gaar in een 5 tal minuten.
  3. Bak de bloemkool gedurende een 2 tal minuten in een pan met wat olijfolie. Voeg er de stukjes walnoot en wat kurkuma aan toe.  
  4. Verwijder het vel van de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe hetzelfde met de komkommer en de appel.
  5. Meng alles in een grote kom samen met wat peterselie en munt. Kruid verder met peper en zout, kaneel en gemberpoeder.
  6. Overgiet de couscous met wat avocado olie en meng alles goed door elkaar.
#4924Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon