menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 21 juni 2024

Neerhofdieren: Bleu du maine

‘Een vruchtbaar en tijdsbesparend karakteristiek ras dat ook de kwaliteiten van andere schapenrassen ten goede komt!’

soorten schapen houden: Bleu du maine

Leicester schaap
Leicester schaap

In de 19e eeuw was er voor het eerst sprake van dit unieke schapenras. In de provincie Maine in Frankrijk werd een middelgroot, inmiddels verdwenen, boerenschaap de Chatolais gekruist met het toen zeer populaire Leicester schaap. Natuurlijk vragen we ons nu af waar die prachtige blauwe kleur nu vandaan komt, mogelijks werd dit verkregen door de uiteindelijke inkruising van het Britse Bluefaced Leicester type. Het uiteindelijke Franse stamboek werd opgericht in 1938. Dit uitmuntend ras zal niet snel vervetten en kent weinig tot geen aflamproblemen.

Nu nog steeds is het Bleu du Maine ras een gemakkelijk schaap dat weinig tot geen hulp vraagt. Bovendien hebben de ooien een ruime melkgift en uitstekende moederkwaliteiten. In een zuivere lijn brengen zij steeds goed bespierde lammeren voort. Dankzij deze topkwaliteiten veroverde dit ras al snel enkele delen van de wereld zoals Argentinië, Engeland, Zuid-Afrika, Australië, Canada, België, Nederland, Hongarije en Ethiopië.


Bleu du maine

In Nederland werd het ras als vervanger voor de Texelaar voorgesteld en ook in Engeland werd dit ras heel populair, ook daar werd het ingekruist met andere rassen om de goede moedereigenschappen van de Bleu du Maine te combineren met de kwaliteiten van bijvoorbeeld Texelaars (Beltex) en het Franse vleesschaap Charollais. De kruising met Beltex in 2000, leidt inmiddels tot de in Engeland geprezen Millenium Blue.

Het ras heeft een typisch leisteen-blauwe kop en poten en is niet gehoornd. De kop is karakteristiek met een stel alerte ogen en uitgesproken neusvleugels en oren. Het kale, relatief kleine hoofd is gerelateerd aan de goede aflam- eigenschappen van de ooi. Naast de enthousiaste moeders heeft het Blue du Maine ras ook zeer vruchtbare en productieve rammen. Ze zijn uitermate geschikt voor het verbeteren van andere rassen bij zowel vlees als melkschapen.

Het lichaam is goed in proportie: brede schouders, een cilindrische romp en een lange rechte rug. Het rust op een fijne platte beenstructuur met harde diepe klauwen die weinig tot geen verzorging vragen. Ook naar wolproductie toe doet dit ras het lang niet slecht. De wol heeft een uniforme kwaliteit en vezellengte en is zeer zacht van structuur, 9 kg per ooi is geen uitzondering.

Als conclusie kunnen we stellen dat Bleu du Maine een veelzijdig schaap is. Het is weinig arbeidsintensief dankzij de uitstekende moederkwaliteiten en de proportionele structuur van het ras. De hoge melkproductie en goede vleeskwaliteit zijn samen met de snelle groei van de vetarme lammeren mooi meegenomen.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).