menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 19 april 2024

Bijvriendelijke planten: enkelvoudige bloemen

Bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders, kevers en tal van andere insecten leven van nectar en stuifmeel. Bloemen zijn voor hen onweerstaanbaar. Het is dan ook jammer dat wilde bloemen door de intensieve landbouw schaarser zijn geworden. Kleurrijke weilanden vol klaprozen, boterbloemen, paardenbloemen, korenbloem en kamille zijn doorgaans een minderheid. Daardoor krijgen insecten het steeds moeilijker want vanaf dat ze uit hun winterslaap komen hebben ze nectar nodig om hen te voeden. 

Bijen op zonnebloem

Zijn alle bloemen nuttig voor bijen? 

Bloemen zijn pas nuttig voor bijen als ze nectar opleveren en dat is, vreemd genoeg, niet bij alle bloemen het geval. Alleen enkelvoudige bloemen zijn bijvriendelijk. Deze bloemen hebben meeldraden en een stamper waaruit ze stuifmeel en nectar kunnen halen. Bij dubbele bloemen, zoals bepaalde Dahlia's, is dit niet het geval. Dubbele bloemen hebben enkel een sierwaarde door hun vele bloemblaadjes en bijzondere vormen maar voor bijen zijn ze verder waardeloos. Iets om rekening mee te houden bij de aanleg van een insectenvriendelijke tuin! 

Ook bloemen van 'onkruiden' zijn goede nectarbronnen. Als je er geen last van hebt, dan doe je bijen een groot plezier door deze natuurlijke planten te laten staan in je tuin. Wil je ze toch verwijderen, doe dit dan manueel of met een onkruidbrander en niet door middel van chemische bestrijdingsmiddelen. Ze vernietigen niet enkel het onkruid maar ze zijn ook giftig voor bestuivers.

Bijna een jaarrond bloemen

VuurvlinderInsecten zijn bijna het jaarrond op zoek naar nectar. Behalve tijdens hun winterslaap, maar van zodra de zon terug wat warmte geeft (ca. 10° C), komen ze opnieuw tevoorschijn en gaan ze onmiddellijk op zoek naar voedsel. De gehoornde metselbij is één van de eerste gasten, naast de aardhommel en de steenhommel. Zweefvliegen, lieveheersbeestjes, kevers, wantsen en vlinders volgen gauw als de temperaturen gunstig blijven. Er zijn dus veel verschillende bloemen nodig om ze gedurende al die maanden te voeden.

Bloembollen die we in het najaar aanplanten, zoals krokussen, blauwe druifjes, winterakoniet en sneeuwklokjes bloeien reeds in februari op het moment dat de meeste andere planten nog verscholen zitten in de grond. Bijen en hommels voeden zich met het stuifmeel van zodra ze uit hun winterslaap komen. Het kan dan nog koud zijn en bij gebrek aan voedsel hebben ze niet genoeg energie om hun vleugels op te warmen en kunnen ze bijgevolg sterven.

Heb je voldoende ruimte in de tuin, plant dan ook één of meerdere bloeiende (fruit)bomen of heesters. De prachtige bloesems van appel- en perenbomen, kersen en bessen zijn een feest voor bijen, hommels en zweefvliegen. Ook de hazelaar, wilg, linde, paardenkastanje en esdoorn zijn geschikt, alsook de heesters Hamamelis, vuilboom, geel kornoeltje en Forsythia.


Lieveheersbeestje

In de zomer is het aanbod bloemen gelukkig groter en zijn er veel meer mogelijkheden: lavendel, lupine, duizendblad, kruiden zoals oregano, dille, munt, citroenmelisse en bonenkruid; ezelsoor (ideaal voor de grote wolbij), smeerwortel, vingerhoedskruid, meidoorn, brem, kamperfoelie (ook voor nachtvlinders), kattenkruid, ooievaarsbek, verbena, perzikkruid, vlinderstruik, brem, boerenwormkruid, zonnebloemen,...

Op het einde van de zomer en in het najaar zullen de bloemen van Sedum, perzikkruid, olijfwilg, Rudbeckia, kogeldistel, herfstanemoon, herfstaster en Cosmea hen van nectar voorzien.

Heb je geen zin om een bloemenborder aan te leggen en te onderhouden? Zaai dan een bijvriendelijke weide met een speciaal samengesteld mengsel. En ook op het terras of balkon kan je jouw steentje bijdragen. Plant lavendel in potten, een viburnum struik, kruipend zenegroen en heide of leg een kruidentuin aan in een kruidentafel.

Al gauw zal je tuin barsten van het leven! De vele insecten zullen op hun beurt onze planten bestuiven. Een grote diversiteit betekent ook veel vogels in de tuin want zij zijn dol op insecten!

#5992Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon