menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 23 februari 2024

Bewust omgaan met vlees

World Vegetarian Day

Misschien ben je nog niet bekend met deze dag, maar op 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag. Met deze dag vragen tal van organisaties aandacht te schenken aan vegetarisch eten en wat dit doet op de wereld en ons welzijn. Het doel is niet om iedereen 100% veggie te maken maar wel om bewuster en duurzamer om te gaan met wat we eten. Want het beïnvloedt niet alleen onze gezondheid, maar ook die van onze planeet.

Ons huidig eetpatroon wordt gekenmerkt door een overconsumptie, maar onze planeet is echter eindig. En daar laat de wereld al geregeld merken dat we iets moeten doen aan onze manier van leven. Meer mensen begrijpen dat er iets moet gebeuren en er ontstaat een collectief gevoel van verantwoordelijkheid. 

Waarom vaker vegetarisch eten

Betere gezondheid

De laatste jaren is onze levensstijl er niet bepaald op vooruit gegaan. We eten vaker veel vlees en andere dierlijke producten, maar minder groenten en fruit. Niet zo vreemd als je kijkt hoe onze oude voedingsdriehoek eruit zag, waar groenten en fruit maar een klein deeltje in beslag namen. De huidige piramide zorgde voor een nieuwe kijk op onze consumptie, maar het toepassen komt nog niet altijd aan de orde. Het vlees, dat nu helemaal onderaan staat, wordt naar goede gewoonte nog steeds massaal geconsumeerd terwijl groenten maar een kleine portie van ons bord innemen en fruit vaak vergeten. Een grondige aanpak van onze eetwijze is de komende jaren dus van cruciaal belang.

Voedingsdriehoek - Vlaams Instituut Gezond Leven

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven


Minder luchtvervuiling

Dierlijke landbouw is voor 18% verantwoordelijk van de uitstoot van broeikasgassen en wordt wereldwijd gezien als één van de oorzaken voor biodiversiteitsverlies. Anders gezien is dit meer dan de uitstoot van alle transportmiddelen samen. Het gaat hier dan voornamelijk om de productie en consumptie van vlees en zuivel, waarbij er heel veel schadelijke methaangassen vrijkomen door de dieren en er grote stukken grond moeten ontbost worden voor de veeteelt en de planten die de dieren eten.

Dalend waterverbruik

Voor de productie van 1 kilo rundsvlees, wordt er meer dan 20.000 liter water verbruikt. Jaarlijks komt dit op een 34 à 76 triljoen liter water dat nodig is, enkel en alleen voor dierlijk landbouw. Dit komt overeen met 20 tot 33% van het volledig drinkbaar waterverbruik over de hele wereld. In jaren waar zomers extreem heet en droog zijn zoals 2018, wordt het meteen duidelijk hoe kostbaar en schaars het water is. Een dag met ons land geen vlees eten, zou ons gemiddeld 28 miljard water besparen. Er spaarzaam mee omgaan, ook op grote schaal, wordt op termijn geen keuze meer maar een verplichting, willen we onszelf en de wereld redden. 


Red het regenwoud

Hoe meer vlees we consumeren, hoe meer vee er nodig is, hoe meer bossen er worden gekapt om vee te laten grazen. Wanneer we dit in cijfers uitdrukken, heeft een veganist jaarlijks 650 m² nodig om voedsel te produceren, een vegetariër 2 ha en een vleeseter maar liefst 12 ha. En dit is nog maar per persoon gerekend, wetende dat het grootste deel van de wereldbevolking bestaat uit vleeseters. Om te blijven voldoen aan de noden van vleeseters, wordt er elke seconde 4.000 m² bossen gekapt. Blijven we zo doorgaan, dan bestaat er binnen de kortste keren geen bos meer wat voor wereldwijde problemen gaat zorgen op diverse vlakken.

Helemaal veganist worden?

Moeten we vlees en vis volledig opgeven om de wereld te redden? Het zou de natuur drastisch veranderen maar helemaal overgaan naar veganist hoeft ook niet. Als we met z'n allen beginnen bewuster omgaan met wat we eten, maken we al een groot verschil. Begin wekelijks met één of twee vegetarische dagen en kies vaker een veganistisch alternatief. De mogelijkheden zijn oneindig en zelfs verrassend lekker. Want het is niet alleen maar sla en konijnenvoer zoals velen vaak denken. Doe ideeën op en ga experimenteren. Je zal er ongetwijfeld van versteld staan hoe heerlijk een maaltijd zonder vlees en vis wel niet kan zijn!

Vegetarische hamburgers


#5945Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon