menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 juni 2024

Bestel nu pootgoed voor het nieuwe moestuinseizoen

Heerlijk toch, die gedachte dat het nieuwe moestuinseizoen niet zo veraf meer is. Over een paar maanden kunnen we weer volop genieten van onze tuin en lekker met onze handen in de aarde wroeten. Het maakt een mens gelukkig!

Februari is de maand om ons voor te bereiden, grootse plannen te smeden en zaden en pootgoed te bestellen zodat we alles op tijd in huis hebben en niets missen. Populaire variëteiten of zeldzame rassen kunnen snel uitverkocht raken, dus wacht niet te lang.

opstart moestuin plantgoed

Wat is pootgoed?

Pootgoed zijn speciaal gekweekte, kleine knollen die niet bedoeld zijn voor consumptie maar om te planten. In de handel vind je onder andere pootgoed aardappelen, knoflook, uien en sjalotten. De teelt van pootgoed is een vak apart waarbij het belangrijk is dat de knollen goed kiemen en vrij zijn van ziekten. De teelt gebeurt in streken met koele zomers zoals Noord-Nederland en Noord-Frankrijk. Daar is het klimaat om pootgoed te telen optimaal. Zowel op het veld als na de oogst gebeurt een grondige selectie om de beste kwaliteit te kunnen garanderen.

Wat is het verschil met plantgoed?

Onder plantgoed verstaan we de op voorhand geteelde groenteplantjes zoals de tomaten- of slaplantjes die je kunt aankopen in de handel. Je start dan niet van pootgoed of zaad maar onmiddellijk met planten.

Pootaardappelen

Pootaardappelen plantgoedAardappelen telen doe je niet door te zaaien maar door pootaardappelen te planten. Dus ook voor de beginnende moestuinierder geen moeilijke opdracht. Poten kan je zelfs in een kweekzak of in een kuip op het terras. Het enige voorbereidende werk dat je moet doen is het voorkiemen maar ook dat vraagt niet veel kennis, alleen maar wat tijd. Je kan gewone consumptieaardappelen laten kiemen en ze planten maar de opbrengst zal veel lager liggen en de kans op ziekten is groter.

Je koopt dus best pootaardappelen van een bepaald ras en laat deze vervolgens voorkiemen. Vanaf februari kan je starten. Dat kan makkelijk in eierdozen of in een open houten kistje. Plaats de eierdoosjes of de kist op een lichte en koele plaats en wacht tot de kiemen uit de slapende ogen beginnen uit te lopen. Dat zijn de groeipunten waaruit de plant ontstaat. Het proces duurt ongeveer een viertal weken.

Pootaardappelen vind je in verschillende soorten maar ook in verschillende maten. De meest gangbare maten zitten tussen 28 en 45 mm doorsnede. De maat wordt aangeduid bij elke variëteit. Vanaf half maart tot begin april mag je de vroege rassen planten. De halfvroege rassen kunnen tot eind april geplant worden en de latere variëteiten vanaf begin april tot half mei. Bij de latere soorten zitten de beste bewaaraardappelen en deze hebben ook een grotere opbrengst maar zijn gevoeliger voor bepaalde ziekten.

Als de grond in maart nog te koud en te nat is, kan je de aardappelen planten in emmers, zakken of in een grote bloempot die je nog even binnen houdt in de serre of tuinberging. Vanaf april, als het wat warmer is, kunnen de zakken naar buiten op voorwaarde dat ze niet te nat worden. 

Variëteiten:

Heel vroege rassen

Maat

Wanneer oogsten

Première28/35 mmna 70 à 90 dagen
Annabelle28/32 mmna 70 à 90 dagen
Eersteling28/40 mmna 70 à 90 dagen
Berber28/35 mmna 70 à 90 dagen

Vroege rassen Monalisa28/35 mmna 90 à 110 dagen
Vitabella28/35 mmna 90 à 110 dagen

Halfvroege rassenLucera28/35 mmna 110 à 130 dagen
Charlotte32/35 mmna 110 à 130 dagen
Bintje28/35 mmna 110 à 130 dagen
Ratte 25/32 mmna 110 à 130 dagen
Toronto28/35 mmna 110 à 130 dagen
Vincenta28/35 mmna 110 à 130 dagen
Désirée28/35 mmna 110 à 130 dagen

Pootuien en sjalotten

Pootuien plantgoedUien en sjalotten kan je zaaien of poten. Het voordeel van poten is dat je sneller resultaat hebt en dat de uien groter worden. Als je start met plantgoed kan ook werkelijk iedereen ze kweken. 

De pootuien en -sjalotten plant je in een geul van een 5 tal cm diep en 7 à 10 cm uit elkaar voor uien, en 15 cm voor sjalotten. Laat telkens 30 cm tussen de rijen. Plaats de uien of sjalotten in de geul met het puntje naar boven en dek af met aarde. Het puntje van de knol moet zeker nog boven steken. Na een 3-tal maanden kunnen de eerste uien en sjalotten geoogst worden.

Heb je geen moestuin, dan kan je ook uien kweken in een pot of kweekzak


Knoflook poten

Knoflook kweken pootgoedKnoflook is supergezond en geeft een extra smaaksensatie aan heel wat gerechten. Look mag dus in geen enkele moestuin ontbreken.

Knoflook kan je planten vanaf september tot in april. Maak de teentjes los van de knol en plant ze in de grond op een diepte van 9 cm met een tussenafstand van 15 cm en 25 cm tussen de rijen. Plant de teentjes met de vlakke kant naar beneden. Geef enkel water als de grond erg droog is. Plant de look op een zonnige plaats want hoe meer zon, hoe groter de opbrengst.

Ook hier geldt dat je look in een pot of een emmer kan planten als je niet over een moestuin beschikt.

#5827Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).