Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/appelen_kiezen__soorten_appelen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 30 juni 2022

Appelen eten van de late zomer tot de lente!

De grote appeloogst komt eraan, of is reeds begonnen! Er zijn vele soorten appelen en vaak weet je niet goed welke appel eerst te kiezen...Er zijn zomerappelen, winter- of bewaarappelen en herfstappelen. En bovendien heb je nog eens de keuze tussen eet- en stoofappelen.

Het verschil

Een zomerappel wordt vroeg geoogst en is minder geschikt voor commerciële doeleinden omdat deze rassen minder goed bewaren. Je vindt ze vooral in boomgaarden van hobbytelers en je plukt ze en eet of verwerkt ze bijna onmiddellijk. Het zijn kwetsbaardere soorten die je vanaf eind juli kan oogsten en degusteren! Een lekkere soort is bijvoorbeeld Delbard Estivale.

De bewaarappelen zijn nagenoeg alle soorten die je in de supermarkt aantreft gezien, de naam zegt hetzelf, ze bewaren goed! Ze worden geoogst in september - oktober, het zijn de bekende Jonagold, Kanzi, Jonagored, Golden Delicious, etc.

Herfstappelen zoals de Elstar, de nummer 1 van Nederland, worden ergens tussenin geoogst en bewaren relatief goed waardoor ook zij geschikt zijn voor commerciële doeleinden.

Eet- en/of stoofappelen

soorten appels - appels etenEen van de bekendste en meest succesvolle appelen van Europa is ongetwijfeld de Jonagold. Een leuke -wist je dat- is echter dat dit ras tot stand kwam in New York (US of A) alwaar een Golden Dilicious succesvol met een Jonathan werd gekruist. Het resultaat kennen wij allemaal: een stevige zoete appel met een felrode blos op een goudgroene achtergrond, grootgebracht in Limburg. Ze worden in september - oktober geoogst dus een Jonagold die je in pakweg in augustus koopt is net geen jaar oud. Het spreekt voor zicht dat je ze beter in de periode na het oogst koopt, dit in verband met jouw ecologische voetafdruk en uiteraard met de smaak van de appelen. 

Dit geldt ook voor de kleinere neef van de Jonagold, de Jonagored met rodere schil.

De bekende Boskoop is net na de oogst een uitstekende stoofappel met stevig en zuur vruchtvlees. Als de appel enige tijd heeft gerust, wordt hij zoeter en dus een uitstekende eetappel. Een appel voor dubbel gebruik en bovendien boordevol vitamine C, vruchtzuren en suikers.

Kanzi is het zoetzure resultaat van een kruising tussen Gala en Breaburn. Hij wordt geoogst in september - oktber en is de dessertappel bij uitstek.

Elstar en Cox zijn dan weer ideale handappelen die op zijn best zijn wanneer ze snel na de oogst worden geconsumeerd. Vooral bij Cox is dit van belang omdat die nadien snel melig wordt. Beide rassen zijn middelgroot en hebben een geelrode kleur.

Mensen die meer van groene appelen houden, houden uiteraard van de late Granny Smith die in ons land minder wordt aangeplant. We kennen het nogal zure en stevige vruchtvlees allemaal. Voor wie een boompje weet staan, geniet ervan, ze zijn op eind oktober heerlijk...zo vers van de boom.

Een uitstekende variant, zij het gekruist met de zomerappel Delbard Estivale is de Greenstar. Een zure dresseerappel waarvan het vruchtvlees niet verkleurt, ideaal voor in maaltijd- en fruitsalades. Dit ras behoudt zijn knapperige textuur lang en wordt geoogst in de tiende maand.

soorten appels - golden delicious

Golden Delicious is goed voor gebak, fruitsalades en uit het vuistje. Het ras wordt groen geoogst in september oktober en verkleurt later naar goudgeel. De smaak evolueert van zuur naar zoet naarmate de appel ouder wordt.

Belgica is de herfstversie van de bekende Jonagold maar dan een echte herfstappel die ca. drie weken vroeger wordt geoogst. Het is een appel met eeuwenoude roots die absuluut degelijk concurreert met de moderne soorten.

verschillende appelen - appelsoorten kiezen

Tot slot vermeld ik de Rubens, een helderrode winterappel voor de echte liefhebbers. Zowel smaak en beet bewaren lang en zijn respectievelijk friszoet en krokant. 

Verantwoord appelen eten, betekent dus weten wat en wanneer je koopt. We hoeven niet het gehele jaar door appelen te eten en kiezen het best voor appelen van onze eigen bodem net of kort na de oogstperiode. Appelen die er altijd hetzelfde uitzien, steeds hetzelfde smaken en het gehele jaar door in de rekken liggen te blinken, hebben vaak een zeer lange weg afgelegd per boot of per vliegtuig en komen onze eigen markt grondig verstoren!

Bron: Veldverkenners

#5417Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon