Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/30/allemaal-beestjes/66151/kauwen

menu
Tuinadvies
1

Kauwen

Ga naar meest recente reactie

Flappie00

wij hebben behoorlijk veel kauwen in onse "tuin"
ik probeer nu de tuin aantrekkelijk te maken voor kleine vogeltjes met bloemen en planten en voedsel, ik heb een voedersilo met een rekje maak de kauwen weten als nog alles er uit te jatten.

heeft iemand de tip om de kauwen te verminderen??

zondag 3 maart 2019 - 21:20

Leerling

Kauwen zijn heel intelligente vogels en zelf vind ik ze best mooi. Ze hebben o.a. ook slakken en muizen op hun menu staan, dus degene die hier op bezoek komen zijn welkom.

Ik zorg er gewoon voor dat zowel kleine als grote vogels wat te eten vinden in de tuin.

Voor kleine vogels heb ik o.a.

Een vetbolsilo
https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/2641/vetbolsilo-kleine-vogels Ik weet niet of die effectief is tegen kauwen. Het helpt tegen halsbandparkieten, maar bv. grote bonte spechten kunnen er nog altijd bij.

Een graansilo
https://www.nl.vivara.be/beschermsilo-voor-kleine-vogels-athena.html
Prijzig, maar van goede kwaliteit. Hier zien we echt alleen maar de kleine vogels eten.

Een kleine grondvoedertafel met daarover een beschermkooi.
De grondvoedertafeltjes die ik heb https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/664/grondvoedertafel-vogels-en-egels zijn helaas niet meer te koop, maar iets als https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/1360/grondvoedertafel-metaal-rond zou een goed alternatief kunnen zijn. Bedoeling is dat het voer niet op de grond ligt, dat regenwater weg kan lopen, dat het systeem gemakkelijk schoon te maken is, en dat het klein genoeg is om van de kanten van de beschermkooi weg te blijven.
Als beschermkooi kocht ik deze:
https://www.nl.vivara.be/beschermkooi-midi.html hier kunnen alleen kleine vogels als meesjes, roodborstjes, vinken, mussen... in.
https://www.nl.vivara.be/beschermkooi-maxi.html hier kunnen ook merels door. Volgens de beschrijving kunnen eekhoorns er niet bij, maar daar trekken die van ons zich niks van aan. Eenden en fazanten kunnen er met hun kop en langere nek ook ver genoeg door.
Die beschermkooien vind ik beter dan degene die hier worden aangeboden, omdat ik op de platte bovenkant een glazen plaat kan leggen, zodat het voer langer droog blijft. (Als het hard regent, zien we er soms vogeltjes onder schuilen.)

Aan een van de voederstations hangt ook een doorzichtige plastic bol met aan de onderkant 3 openingen. Dat vind ik zowat het beste systeem. Ik vul ze met een mengeling van kleingemaakte pinda's (kleingemaakt om verstikking van jonge vogels te vermijden), zonnebloempitten en meelwormen. Het voer wordt helemaal niet nat en alleen meesjes zijn handig genoeg om het eten eruit te halen. Daarbij morsen ze genoeg, zodat ook grondvogels wat kunnen meepikken.
Alleen weet ik niet meer waar ik die bol gekocht heb. Ik zou er ook graag eentje voor ons andere voederstation.

Mijn vader heeft jaren geleden een heel eenvoudig voederhuisje gemaakt. Een paal, daarop een plank (niks geen randjes, die zorgen er alleen maar voor dat de boel moeilijk schoon te maken is, het voedsel gaat heus niet waaien), aan de zijkant vier korte schuine latjes en daarbovenop een restje doorzichtige golfplaat, die langs alle kanten flink voorbij de bodemplank steekt. Hoe kleiner de openingen, hoe kleiner de vogels die erbij kunnen.

Er worden veel voedersystemeen aangeboden. Belangrijk voor mij zijn:
- gemakkelijk schoon te houden (je wil vogels geen beschimmeld voedsel geven)
- voedsel moet zoveel mogelijk droog blijven
- voedsel moet vooral in de maagjes terecht komen waarvoor je het bedoelt

Omdat ook grote vogels het 's winters moeilijk hebben, krijgen die hier in ander hoekje van de tuin ook dagelijks een schepje voer.
maandag 4 maart 2019 - 02:29

Flappie00

Zoiets als de 1e heb ik maar daar trekken ze zich niks van aan...
Ze gaan ergdwoon door heen. Een grond voederbak is geen optie ivm de hond.

Meerdere viederplekkken is een goede tip. Bedankt
maandag 4 maart 2019 - 05:39

Tuinprins

Als je een dode kauw in een boom of struik in jouw tuin hangt dan komen ze voorlopig niet meer. Moet je wel aan een dode kauw zien te komen ... Je kunt tegenwoordig ook van die dode plastic vogels kopen (o.a. kraai en ekster). Die werken ongeveer 1 dag.


Gegroet, de tuinprins

maandag 4 maart 2019 - 06:25

Flappie00

Een dode kauw gaat me te ver. Als zo ene plastic ding mar 1 dag helpt schiet 't ook niet op. Ook vroeg me al af waarom iemand in de straat dat had. Nu weet ik dus waarom...

Ze maken hier allemaal nesten onder de dakpannen. Dat is nog 't vervelendste.

Bedankt voor 't meedenken

maandag 4 maart 2019 - 10:05

Leerling

'k Heb die bolvormige silo teruggevonden op http://cottageindustry.org/shop/welcoming-spherical-bird-feeder/

Mocht iemand weten waar je die nog vindt in de Lage Landen, dan is een seintje welkom.

maandag 4 maart 2019 - 22:30

Flappie00

Oh die is mooi! Vrees dat ze daar ook wel 1 en ander uit krijgen

dinsdag 5 maart 2019 - 06:56

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken