Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zelf_bladcompost_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Zelf bladcompost maken met bladeren uit de tuin

Het is herfst en bomen treffen hun maatregelen vooraleer de winter zijn intrede doet. De bomen halen alle nuttige voedingsstoffen uit hun bladeren waardoor de groene bladeren verkleuren naar allerlei gele, rode en bruine tinten. De kleurrijke bladeren hebben vanaf dan geen nut meer voor de boom en mogen de boomkruinen dan terug massaal verlaten om neer te dwarrelen in onze tuinen. Het gazon is nog maar net gemaaid of het ligt binnen de paar uurtjes terug lekker vol met bladeren van allerlei vormen en formaten. Bladeren die op het gazon of in de vijver vallen, die kunnen daar het best worden verwijderd. Laat je ze liggen dan zal het gras onder de bladeren gedurende de winter onvoldoende licht krijgen en bestaat de kans dat mos deze plaatsen inneemt. In de vijver laat je ze best ook niet drijven, want na verloop van tijd zinken ze naar de bodem en daar vormen ze een laag organisch materiaal waardoor overwinterende vissen het moeilijker hebben. Daarnaast heb je ook meer kans op algengroei in het voorjaar. Door netten over de vijver te spannen kun je voorkomen dat afgevallen bladeren naar de bodem van de vijver zinken. Bladeren die in de plantenborders vallen, mag je indien je dat wil met een gerust hart laten liggen. Sommigen laten ze liggen als winterdek voor de borderplanten en nog anderen willen ze uit de border halen omdat ze vroeg of laat toch weer op het gazon waaien. Ieder kiest uiteraard wat zijn of haar voorkeur geniet.

De vele bladeren zorgen voor extra volume om af te voeren naar de GFT-container, bladkorven of containerpark. Anderen gooien ze op hun composthoop waar ze samen met alle andere tuinafval een recycleringscyclus ondergaan om het komende jaar als mooi verteerde, compost terug te keren naar de moestuin of plantenborder. Echter bestaat er ook een zeer eenvoudige manier om met enkel de bladeren een bodemverbeterende bladcompost te maken en dat ook voor een kleine stadstuin zonder composthoop.

Vooreerst dienen we uiteraard met een  hark of bladzuiger alle bladeren te verzamelen. Bij gebruik van een  bladzuiger zullen de bladeren al versnipperd worden wat het verteringsproces versneld. Bij voorkeur vergaren we bladeren van bomen die zich snel in compost laten omzetten. Hiertoe behoren de bladeren van de bijna alle soorten loofbomen zoals wilg, populier, linde, es, kastanje, vlier, appel,... Bladeren die een jaartje langer over het verteringsproces doen door de looizuren die ze bevatten zijn die van de beuk, plataan en van de eik. Het looizuur kan worden afgezwakt door steenmeel of lavameel toe te voegen.


De afgevallen bladeren verzamel je het best 's morgens als ze nog wat nat zijn van het ochtenddauw. Het vocht zal het verteringsproces ten goede komen. 
Doe de bladeren in een plastiek zak (vuilniszak of dergelijke) en doe er eventueel een handvol kalk bij om het verteringsproces extra te bespoedigen. Zijn de bladeren droog, sproei ze dan in de zak nog even nat. Natte bladeren kun je ook een heel stuk beter aanduwen. Doe de zak bovenaan eerst gewoon dicht met de hand en duw de massa even aan met de knieën. Je zal merken dat er heel wat lucht naar boven komt die je er nog kan uitlaten. Zo krijg je veel meer bladeren in de zak.  Knoop de zak vervolgens dicht, prik er nog enkele gaatjes in voor de nodige zuurstof die nodig is voor het verteringsproces en leg deze achter het tuinhuisje, garage of andere plek uit het zicht. Heb je vorstgevoelige planten zoals bananen, dan kun je deze zakken ook rond de wortelbasis leggen waar ze nog nuttig zijn als vorstweringsdekentje.

Als het verteringsproces zijn werk doet, dan beschik je al het komende voorjaar over prachtige gratis bladcompost. Deze is voedsel- en onkruidarm waardoor het prima grond is om te mengen met scherp zand en dan te gebruiken als zaai- of stekgrond.

Ter info: Scherp zand is rivierzand (rijnzand, metserszand) en is veel hoekiger waardoor dit kan zorgen voor lichte verwonding van de stengels van stekjes waar zich dan callusweefsel kan vormen. Uit het callusweefsel vormen er op zijn beurt wortels. 
Bij zeezand zijn de zandkorrels veel meer afgerond EN het bevat dan ook nog eens zeezout wat schadelijk is voor de wortelvorming. Voor het bouwen van grote zandsculpturen zal men dan ook zelfs aan zee speciaal rivierzand laten aanvoeren omdat dit voor veel steviger constructies zorgt. 


Veel succes.

 

#4514Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon