menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 15 juni 2024

Waterleliekevers op waterlelies


schade door waterleliekevers

Bloeiende waterlelies

Waterlelies (Nymphaea)zijn een van de meest voorkomende bloeiende planten in vijvers. De diversiteit aan bloeikleuren en bloemen is dan ook gigantisch. Voor ieder type vijver bestaat wel een geschikte waterlelie. Er zijn soorten die van ondiep water houden, en er zijn soorten die liever op  anderhalve meter diepte wortelen.
Vaak wordt de waterlelie gekozen in de vijver, omdat deze een robuuste plant is, die goed bestand is tegen de veelvraat van verschillende soorten vissen. Al houden grote koivissen zich ook graag eens bezig met het omwoelen van de wortels van de waterlelies. Maar over het algemeen zijn deze planten prima geschikt.

Aangetaste bladeren

Helaas worden de blinkend groene bladeren vaak lelijk ontsiert en het ziet eruit als aangevreten sporen op de bovenkant van de bladeren van waterlelies. Het lijkt alsof er met onregelmatige vormen is gekerfd met een mes. De aangevreten sporen verkleuren bruin, waardoor het blad er triestig gaat uitzien. Daarna zal het blad afsterven en verrotten. De bloemen van waterlelies worden echter zelden aangetast, hoewel ook bloemknoppen soms ook worden aangevreten, het gevolg nadien  zijn misvormde bloemen.
De grote boosdoeners zijn de larven van de waterleliekevers (Galerucella nymphaeae).
Het zijn kleine zwarte larven die maximaal 1 cm worden die zich een weg vreten doorheen de bovenste bladrand van waterlelies. Deze zwarte diertjes zijn larven van het kleine waterlieliekevertje.
Dit kleine kevertje van slechts enkele millimeters groot zullen jaarlijks een 2-tal generaties voortbrengen. Afhankelijk van de temperaturen zijn de eerste aangetasten waterlelies te vinden vanaf eind mei of begin juni.

waterleliekever of Galerucella nymphaeae
waterleliekever of Galerucella nymphaeae


Bestrijding van de waterleliekever

Effectieve bestrijding is moeilijk bij dit kevertje. Het gebruik van insecticiden werkt en wordt door kwekers van waterplanten ook toegepast. Helaas moeten die geen rekening houden met andere levende wezens in en rond de vijver. Als vijverliefhebber zijn er geen mogelijkheden om dit met een insecticide te gaan behandelen, aangezien vissen of andere vijverdieren hier ook nadelige gevolgen van ondervinden.


Larven van de waterleliekevers
Larven van de waterleliekevers

Maar hoe worden de larven dan wel best verwijderd?

Het is een vervelend werkje, maar meestal blijft enkel het platknijpen van deze larven als enige methode over. De zwarte kevertjes zullen een fel geel tot oranje sap vertonen wanneer ze worden doodgeknepen. Zo weet u dat het effectief over deze larven gaat. Aangezien volwassen waterleliekevers op meerdere dagen hun eitjes leggen, zullen ook larven op verschillende dagen te zien zijn. Het controleren van de bladeren van waterlelies wordt dan ook een periodiek werkje. Houdt u dit niet in het oog, dan wordt de plaag steeds erger, want iedere larve die u niet verwijderd zorgt voor een nieuwe volwassen kever die op zijn beurt opnieuw begint te kweken. Vandaar dat het aangeraden wordt om zo vroeg mogelijk in te grijpen wanneer het schadebeeld te zien is.
Een andere oplossing om deze larven te verwijderen is de bladeren van waterlelies gedurende 24 uur onder water te houden. De larven houden niet van water  en door de bladeren onder te dompelen stopt de schade ook. Dit is echter niet altijd praktisch haalbaar, zeker niet voor grotere vijvers.
In de winter overleven de volwassen waterleliekevers in plantenresten of holle stengels langsheen de vijverrand. Deze verwijderen uit de tuin (eventueel te verbranden) zorgt ervoor dat de invasie het volgend jaar minder zal zijn.
Het waterleliekevertje heeft echter wel enkele natuurlijke vijanden.  Kikkers schuiven graag aan voor een hapje waterleliekever. Ook kwikstaartjes smullen graag van deze diertjes.

#3548
Terug naar boven icoon