Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wat_te_doen_tegen_fruitvliegjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 september 2021

Wat te doen tegen fruitvliegjes

FruitsaladeHad je gisteren geen tijd meer om de afwas te doen of geniet je van een heerlijke fruitsalade? Dan wordt je keuken ongetwijfeld geterroriseerd door kleine irritante fruitvliegjes! Vooral in de zomer kunnen ze een vervelende plaag zijn. Restjes eten en drinken, potgrond, verwelkte bloemen of kruiden, koffiedik, rottend fruit of ander keukenafval... de fruitvlieg is niet kieskeurig en voedt zich graag met alles. Daarnaast zijn het ook de perfecte broedplaatsen voor hun eitjes. De eitjes groeien op 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Met deze tips kan je de overlast snel beperken.

Tips bij het vangen of verjagen:

  • Limoen met fruitvliegenVang de fruitvliegjes met bakspray. Spuit de spray op een effen plaat of plank en mep met het vliegenplankje in de lucht. De vliegjes zullen blijven kleven op de plaat. Een andere manier is het vangen van de fruitvliegjes met een lijmlaag met natuurlijk lokmiddel. Deze gifvrije fruitvliegenval vangt de hinderlijke fruitvliegjes zonder moeite. Plaats ze op een tochtvrije plaats in de nabijheid van fruit.
  • Maak zelf een vliegenval door een kom of glas te vullen met een zoet mengsel zoals fruitsap, appelazijn, lokstof of overrijp/rottend fruit. Dek het mengsel af met een vershoudfolie en prik er kleine gaatjes in met een tandenstoker of naaldje. Gebruik eventueel een elastiekje om de randen goed af te sluiten. De fruitvliegjes gaan op de geur af en dringen langs de gaatjes naar binnen. De uitweg zullen ze niet meer terugvinden waardoor ze vast komen te zitten in het glas of de kom. Wil je geen gedoe met zelfgemaakte schalen en folies, dan bestaan er handige vangtrechters. Deze zijn zeer efficiënt en handig in gebruik. Of maak ze zelf met een blaadje papier en plakband.
  • Hou de vliegjes op afstand met wierook. De fruitvliegen houden niet niet van rook en blijven zo op een diervriendelijke manier op afstand.

Voorkomen is beter

  • Fruitvliegen op bladHou het schoon. Spoel restjes sap of vuile borden af en zet ze meteen in de vaatwasser. Gooi etensrestjes onmiddelijk weg of bewaar ze in afgesloten potjes in de frigo. Gebruik hiervoor de GFT container en niet de vuilbak. Toch fruitvliegjes in de vuilzak? Ververs de zak en plaats hem op een koele, afgesloten plaats. Reinig het aanrecht en de keukentafel en ververs dagelijks de vaatdoek of spons.
  • Heb je planten en kruiden in huis? Verwijder regelmatig verwelkte en verdorde bladeren en bloemen, en gooi ze in de groencontainer. Laat een bloemenbos niet te lang staan en ververs tijdig het water.
  • Fruitvliegen houden, zoals de naam het zelf zegt, van fruitgeuren. Plaats daarom de fruitschaal in de frigo en gebruik geen kuisproduct met een citroen- of appelgeur.


#5780

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte