menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 mei 2024

Interessante weetjes over de vogels in onze buurt: deel 1

In de loop der tijd is de mens meer en meer plaats gaan innemen op de aardbol en de natuur naar zijn eigen hand gaan zetten. Een groot deel van het aardoppervlakte is intussen ingepalmd door de mens. Vele diersoorten hebben zich moeten aanpassen aan nieuwe leefomstandigheden. Vogels zoeken toevlucht in onze huizen en tuinen waar ze op zoek gaan naar voedsel, naar een plekje om zich te nestelen en te overwinteren.
Het is leuk om dieren in onze buurt te hebben maar we willen ook wel graag wat controle over wat ze doen. We vinden de vogeltjes op onze voederplaats wel leuk om naar te kijken maar hebben toch liever niet dat ze nest maken onder onze dakpannen. Om te kunnen samenleven zonder al deze mogelijke conflicten is het belangrijk het gedrag van de dieren in onze omgeving beter te leren kennen en begrijpen.
In deze reeks willen we jullie een aantal tips meegeven hoe we het evenwicht tussen mens en dier kunnen behouden.

Waarom tikken de vogels tegen onze ramen?

Waarom tikken de vogels tegen onze ramenVooral tijdens het broedseizoen bakenen vogels hun territorium af. Een typisch verschijnsel van dit gedrag is dat de vogels die in de buurt van onze huizen wonen tegen de vensters aanvliegen of tegen het raam tikken. De vogel, meestal het mannetje ziet namelijk zijn spiegelbeeld en beschouwt dit als een mogelijke indringer en zal in de aanval gaan.
Dit gedrag kan gedurende het hele broedseizoen voorkomen en zal enkel stoppen als de reflectie weg valt.  Om dit gedrag te voorkomen is het belangrijk om de weerspiegeling weg te nemen. Je kan dit doen door tijdelijk een strook karton aan de buitenzijde aan te brengen of door huishoudfolie of aluminiumfolie tegen de buitenzijde van het raam te kleven.

Wat vinden kraaien zo lekker aan silicone?

Wat vinden kraaien zo lekker aan siliconeKraaien vallen in het voorjaar regelmatig ramen aan. Om hun tegenstander, hun eigen spiegelbeeld in dit geval, aan te vallen moet er vaak de silicone van onze vensters aan geloven. Aan de silicone kunnen ze pikken en trekken waardoor ze het gevoel krijgen dat ze grip krijgen op de situatie.
Om te voorkomen dat de volledige dichting van jouw ramen er wordt uitgetrokken is het belangrijk dit gedrag zo snel mogelijk te doorbreken. Neem ook in dit geval het spiegelbeeld weg door bijvoorbeeld bloembakken te plaatsen en hang voorwerpen die bewegen om ze af te schrikken. Kraaien zijn slimme vogels en weten al snel wat wel en wat niet gevaarlijk is. Gewenning zal in dit geval snel optreden. Wissel dus best af met afschrikmiddelen zodat ze die plaats als onbetrouwbaar gaan beschouwen. Ook plotse en onverwachte geluiden kunnen in dit geval helpen om de vogels de verjagen.

Wat doet die specht in mijn gazon?

Wat doet die specht in mijn gazonSpechten verwacht je eerder hangend aan een boomstam dan pikkend in het gazon. De groene specht is echter verzot op mieren en omdat hun natuurlijk biotoop steeds kleiner wordt en het aanbod aan mieren in bos- en heidegebieden steeds schaarser wordt, moeten ze op zoek gaan naar andere plaatsen waar wel mieren te vinden zijn. Jouw gazon kan een uitverkoren plaats zijn.
Met zijn grote snavel boort de specht grote gaten in het gazon op zoek naar mierennesten. Vervolgens haalt hij met zijn lange kleverige tong de mieren naar boven. Wie bezoek krijgt van een groene specht mag zich dus gelukkig prijzen:  zo heb je minder mieren in de tuin en een prachtige vogel om te observeren.


Waarom nestelen mussen onder mijn dak? 

Waarom nestelen mussen onder mijn dakMussen zijn sociale dieren en voelen zich prima in onze samenleving. Het liefst van al nestelen ze zich onder onze dakpannen maar door onze huidige manier van bouwen wordt dit steeds moeilijker. De huismus staat sinds 2004 op de rode lijst van bedreigde broedvogels. Op plaatsen waar mussen wel nog onder de pannen kunnen wonen worden nesten vaak verwijderd omdat ze de isolatie beschadigen en ze de ventilatie tussen de dakpannen en het onderdak belemmeren.
Een vogelvide kan de oplossing zijn. Deze wordt aangebracht op de onderste rij pannen ter hoogte van de dakvoet. Eigenlijk is het een platte nestkast in kunststof die over de volledige breedte van het dak wordt aangebracht. De vogelvide biedt onderdak aan mussen en voldoet aan onze strenge bouwnormen. Via de invliegopeningen kunnen de vogels de nestplaats bereiken maar ze kunnen zich niet verder onder het dak verspreiden en dus ook geen verdere schade aanrichten.
De mussenvide is ook bij een bestaand dak snel te installeren. Je hoeft enkel de onderste rij pannen eventjes omhoog te schuiven. 

Waarom broeden kauwen in onze schouw?

Waarom broeden kauwen in onze schouwKauwen vind je vaak in grote aantallen in stedelijke gebieden. Het zijn net zoals mussen heel sociale vogels die graag in elkaars buurt vertoeven. Kauwen zijn holenbroeders. Een hele kolonie huisvesten op een korte afstand is dus niet eenvoudig. De ontdekking van de schouw was de ideale oplossing voor dit probleem.
Rookgaten worden volgepropt met nestmateriaal tot wel 2 meter diep met alle gevolgen van dien. Vooral boomtakken maar ook afval zoals stukjes plastiek of stof zullen de ventilatie van jouw schouw gaan blokkeren. Dit vergroot het risico op schouwbrand.
Om dit te voorkomen kan je de schouw afdekken met een inox rooster of met gaasdraad. Zijn de kauwen er toch in geslaagd om nest te maken wacht dan best tot het broedseizoen voorbij is om het nest te verwijderen.

Lees hier deel 2 van de reeks " weetjes over vogels in onze buurt"

#4990Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon