menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 13 juli 2024

Tuintip - Kortere dagen en ochtenddauw.

vlinders in de tuinHet is nog even genieten van de laatste dagen zomervakantie, toch worden de dagen merkbaar korter en kunnen de nachten gaan afkoelen. Vlinders bezoeken alles wat bloeit en geurt en fladderen door de tuin, probeer deze maand eens te determineren welke vlinders er in jouw tuin op bezoek komen. Heb je niet veel vlinders bedenk dan een manier om volgend jaar meer vlinders te lokken: bloemen, bloemen en nog eens bloemen.

Algemene tuintaken

Het is warm en daar kan onze tuin en natuur van afzien. Bomen en planten in volle grond overleven gelukkig op de waterreserves van juli, ook het gazon groeit goed door en vele bloemen kleuren de borders nog op. Maar geef de nodige aandacht aan pot- en kuipplanten, alsook dieren krijgen het hard te verduren, want ook voor hen is het een dorstig weer. Sommige waterwegen komen droog te staan en het sterftecijfer bij vooral egels stijgt snel doordat ze vaker drukke wegen kruisen, op zoek naar water en voedsel. Er is deze week dus werk aan de winkel:

 • Geef bloemen in pot voldoende water indien nodig, denk eraan dat vele kuipplanten bij regen een paraplu vormen zodat er heel weinig water bij de wortels komt.
 • Verschillende kuipplanten zoals pelargoniums kunnen nu worden gestekt.
 • Indien je in het volgende voorjaar grote bomen of struiken wenst te verplanten kan je nu beter enkele voorbereidingen treffen. Steek op een 50 cm van de stam alle wortels af op een drietal dikke na. Spit een gleuf rond de stam en vul de gleuf nadien met potgrond. De boom zal nu een netwerk van heel fijne haarwortels aanmaken. Dit maakt zijn kans op overleven volgend voorjaar bij het verplanten een heel stuk groter.
 • Het onkruid hield zich met het warme weer al redelijk gedeisd. Blijf toch verder wieden waar nodig! Schaduwrijke, vochtige plaatsen blijven favoriete plekjes om rustig verder te groeien. Laat ze niet te ver groeien.
 • Klimhortensia’s kunnen, na de bloei, plat tegen de gevel worden teruggesnoeid.
 • Irissen met een wortelstok kunnen nu worden gescheurd.
 • Vergeet de bloeiaren van uw lavendel niet weg te snijden! De border ziet er weer onmiddellijk opgeruimd uit.
 • Verschillende planten kunnen vermeerderd worden door het maken van afleggers. Ik denk bijvoorbeeld aan rhododendrons, azalea’s en clematis. Buig een jonge scheut af naar de grond en verwijder enkele blaadjes. Door een wondje in de stengel te maken waar hij wordt ingegraven zal de jonge scheut makkelijker wortels aanmaken.
 • Rond het zomersnoeiwerk van fruitbomen en blauwe regen nu stilaan af.


Bloembollen en –knollen

De lentebloembollen zijn er bijna terug. Hoogtijd voor het opmaken van een beplantingsplan met welke soorten en kleuren je dit jaar graag wenst te planten. Hou rekening met de hoogtes, standplaats en kleuren om ze optimaal te laten groeien:

 • De eerste paaslelies of narcissen kunnen geplant worden. Indien je dit in het gazon doet, hou er dan rekening mee dat je het gras tot 6 weken na de bloei niet mag maaien.
 • Hanteer altijd volgende plantregel: twee maal zo diep planten als de bol hoog is.

aubergines

Groenten en fruit

 • Blijf groenten oogsten zolang ze mals zijn! Jonge groenten zijn veel malser en lekkerder van smaak. Hoe regelmatiger je courgettes en pompoenen oogst, hoe langer de planten bloemen en vruchten blijven aanmaken tot lang in het najaar.
 • Normaal gezien kan je deze week de eerste aubergines oogsten. Oogst enkel volgroeide, stevige en glanzende vruchten. Onrijp zijn ze niet eetbaar en zacht en overrijp smaken ze bitter.
 • Oogst volop boontjes en vries ze in als wintervoorraad.
 • Ajuinen mag je oogsten als het bladloof dood valt. Oogst ze op een droge dag zodat ze langer bewaren.
 • Ook knoflook kan je nu oogsten. Plant de mooiste teentjes onmiddellijk opnieuw zodat ze goed geworteld de winter ingaan.
 • Vers aardbeien plantgoed moet nu uitgeplant worden in de tuin, kies voor doordragende rassen om zo je oogst te spreiden. Plant ze 40 tot 50 cm van elkaar en geef meteen een humusrijke bodembedekking van stro, schors of geurige dennennaalden.
 • Pluk nu salie en tijm voor wintergebruik. Snij alle jonge stengeltoppen met blad en laat ze drogen als wintervoorraad. Doe dit niet meer na augustus zodat de planten uitgerijpt de winter in kunnen.
 • Nieuwe plantjes zaaien? Ontdek snel ons volledig assortiment aan verschillende (bio)groenten en -kruiden.

Het gazon

 • De droogte heeft ons gras nog niet veel doen groeien. Maar daar waar het regelmatig is bewaterd, blijf je het gazon met regelmaat maaien. Maai niet te kort op warme dagen en bij voorkeur ’s avonds. Bij droog weer kan je ervoor kiezen eens te mulchen zodat het gemaaide gras heel fijn op het gazon blijft liggen. Een mulchlaag houdt de bodem vochtig en brengt opnieuw organische stoffen in de bodem.
 • Wil je het gazon in het najaar (september - oktober) vernieuwen dan kan je in de tweede helft van deze maand reeds voorbereidingen treffen. Verwijder alvast de oude zode en spit het terrein goed. Verwijder alle plantenwortels en ander afval. Laat de grond vervolgens een paar weken braak liggen zodat eenjarig onkruid opnieuw kan kiemen. Dit onkruid kan op zijn beurt gemakkelijk worden weg geschoffeld waarna het terrein kan worden genivelleerd. De grond is intussen voldoende gezakt na het spitten en eenmaal het terrein mooi effen ligt kan er een nieuw gazon worden ingezaaid of aangelegd.

gazon in het najaar

De vijver

Zorg ervoor dat het waterniveau niet te veel zakt en veel met regelmaat bij met leidingwater als de regenput leeg is. Te veel leidingwater geven in één beurt, kan schadelijk zijn voor de fauna en flora die er heerst. Dun waterplanten tijdig uit zodat vissen en ander waterleven voldoende ruimte hebben. Verwijder draadalgen met een stok of een daarvoor voorziene borstel! Lees hier wat je in augustus nog kan doen.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).