Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_07

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 1 december 2021

Tuintip - De start van het zaaiseizoen?

'In februari al lente? Dat geeft broden zonder krenten.'

De winterprik die ons vorige week deed schudden en beven van de kou, lijkt deze week weer helemaal verdwenen te zijn. De temperatuur stijgt naar een 13 tot zelfs 18 graden! Daarmee is het duidelijk zachter dan de 3 à 7 graden die we normaal kennen. Deze ongewoon warme en droge temperaturen laten ons proeven van een vroeg lentegevoel. Voel je jouw groene vingers ook al kriebelen? Maak je dit weekend dan klaar voor een heerlijk weekend tuinieren.

zaailingen  de tuin in februari

onderhoud van tuinmaterialenOndertussen kunnen we wel stellen dat de tuin er piekfijn bijligt. Alle percelen liggen klaar voor het aankomende voorjaar en het werkmateriaal blinkt als nooit te voren. Motoren draaien zonder aarzelen en de bestelde zaden komen er deze week aan. Binnenskamers of in een verwarmde kas kunnen we reeds tal van gewassen zaaien die binnen enkele maanden de groentetuin in kunnen waardoor we de seizoenen een stapje voor zijn. Sommige gewassen kunnen bij zacht en vorstvrij weer reeds buiten worden gezaaid: sla, radijs, prei, rode biet, snijbiet, spinazie en tuinbonen. Ook vergeten groente pastinaak kan nu reeds worden gezaaid.

Deze gewassen kunnen vanaf volgende maand buiten onder cloches en tunnels. Zaai alles voor in kleine pluggen of trays en zorg ervoor dat er genoeg licht is. Op het moment dat je binnen zaait kan je ervoor kiezen de zaaibedden buiten reeds af te dekken met plastiek, tunnels of vliesdoeken zodat de grond vooraf wordt beschermd en reeds voldoende kan opwarmen. Het gebruik van tunnels of cloches kan een voordeel van een drietal weken opleveren.

Bij aankomende zachte temperaturen en regen verdient ons gazon een lichte dosis kalk. Regen is een must voor de snelle verwerking van het kalk granulaat dus kies jouw aangekondigde regenbui uit en strooi vooraf de juiste dosis voor jouw gazon. Vanaf februari kan je opnieuw graszoden aanleggen of een stuk grond voor bereiden om verder in het voorjaar opnieuw te gaan zaaien.

knoppen van hydrangeaHeesters en bomen met naakte wortel kunnen nog steeds worden aangeplant. Ook voor hagen aan te planten lijkt de tweede helft van februari uitermate geschikt te worden.
Maak voldoende diepe plantgaten en voorzie organische messtoffen indien de grond niet is voorbereid.
Voorzie bomen van de nodige steun en hou vooraf rekening met de huidige en toekomstige standplaats van de verschillende soorten. 

De knoppen van Hydrangea’s bijvoorbeeld zijn zeer vorstgevoelig en kunnen invriezen tijdens late vorstperiodes.

Opgelet:

buxusschimmelDe natte periode komt er naar alle waarschijnlijkheid aan en dan vieren allerlei schimmelziekten hoogtij. Dit is niet anders voor de gevreesde schimmelaantastingen bij buxus. Bij deze geliefde plant zijn er twee schimmels die zorgen voor bladval en taksterfte namelijk Volutella en Cylindrocladium.

De hoge agressiviteit van deze buxusschimmels leidt vaak tot het afsterven van een hele buxusaanplanting. In het natte najaar hadden reeds vele planten en massieven last van deze vernietigende plaag. Opletten dus, indien februari de aanloop is naar een zacht en nat voorjaar dan hebben we er alle baat bij de schimmels tijdig te bestrijden.

Dahliaknollen die de gehele winter droog zijn bewaard dienen gecontroleerd te worden en kunnen eventueel al in potten. Geef deze voldoende licht en nu en dan al eens water.

Voeder de vissen nog niet, wacht geduldig af tot het water minimum 10°C is.
Let op: er is nog steeds te weinig voedsel voor onze tuinvogels, dus blijven bijvoederen is de boodschap. Zorg ook voor de nodige hygiëne rond de voedertafel zodat ongewenste gasten zoals muizen en ratten niet al te snel worden aangetrokken.
Bewaar voedsel voor neerhofdieren in afgesloten containers want deze gasten gaan in de koude maanden uiteraard op zoek naar extra lekkernijen.

#4230

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p