Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintip_04

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 1 december 2021

Over de eerste sneeuw, knotwilgen en vogels tellen

Vorig jaar dag op dag kregen we een eerste laagje aantrekkelijke sneeuw. Op heden zijn het slechts enkele beperkte delen van ons land die hiervan kunnen genieten, en dan nog wordt het betwist of het hier al dan niet om echte sneeuw gaat. Voor de rest is het dit weekend vogels tellen geblazen die in grote getale op zoek gaan naar onze rijkelijk gevulde voedertafels! En jah, de temperaturen zijn opnieuw te zacht en we krijgen opnieuw regen!

Het wordt uitstekend weer om de tuinmachines eens onder handen te nemen en ook de moestuin kan, indien het niet te nat is, worden voorbereid. Bekijk jouw zadencollectie eens om te zien of je dit jaar iets nieuws nodig hebt en stel alvast een zaaiplan op.

Controleer al het kweekmateriaal; trays, steunstokken, plantenclips, etc. en maak een 'groene' boodschappenlijst. Wees niet te optimistisch en doe elke tuintaak in de juiste periode. De winter komt er beslist nog aan dus...alles op zijn tijd.

Het is wat vroeg maar overal zie je het al: knotwilgen worden nu reeds geknot. Knotwilgen zorgen voor een fantastisch beeld in het landschap. Zowel volwassen, als geknot of vol met jongen twijgen vormen zij een belangrijk element in ons ecosysteem. 

Knotwilgen worden het best elke 5 tot 7 jaar geknot. Bij het knotten worden de takken ter hoogte van de oude

snoeiwonde opnieuw weggenomen. We laten steeds een mooie kraag staan met als lengte, de dikte van de weggenomen tak.

Het mag dan wel een echte landschapsboom zijn, toch kan dit zogenoemd klein landschapselement perfect in een tuin worden geïntegreerd.

Een knotwilg aanplanten is zeer eenvoudig: neem een mooie rechte tak met een diameter van  5  à 10 cm en een lengte van 250 cm en steek die zo’n 30 – 50 cm diep in de grond. Tegen maart – april zal je zien dat de tak, reeds stevig in de grond verankerd,  jonge scheuten vormt. Dit kan gebeuren van aan de basis tot aan de top van de tak.


Eénmaal de ‘knot’ mooi en dik is vormt het een goede basis voor allerlei tuinleven: vogels maken er hun nest, insecten verschuilen zich in het houtmolm van oudere bomen en zelf plantenzaden ontkiemen in de knot. Niet zelden zie je vlierstruiken die  bovenop een knotwilg groeien.  Een leuk weetje is dat een knotwilg,  die vol in blad staat, tot 100 liter water per dag kan verdampen.

Ideaal dus voor als je met een bijzonder natte tuin te maken hebt. Knotwilgen planten kan in het najaar maar ook nu heb je nog de kans om jonge bomen aan te planten tot eind februari. Let op: eenmaal volwassen neemt ook een knotwilg heel wat plaats in!

Ook essen en elzen kunnen worden geknot en behoren tot het opbrengsthout. Het snoeien van bomen kan nog tot eind februari afhankelijk van de temperatuur.

De snoei van druiven moet nu wel zijn afgerond. Zeker met de zachte temperaturen die er volgende week aan komen. De kans dat duivenstokken gaan bloeden indien je ze nog veel later snoeit is zeer groot.

Het komende weekend zakken de temperaturen weer lichtjes. Ideaal dus om de voedertafel nog eens goed te vullen. Het is weer zover, het wordt beslist een ideale zondag om jouw tuinvogels even te tellen.

Ik tref dit jaar bijzonder veel huismussen en zie dat de koolmezen, in tegenstelling tot vorig jaar, de pimpelmezen de loef afsteken. Voor andere soorten is het niet winters genoeg al kon ik in het zuiden van ons land reeds genieten van grote groepen kepen.

Nu ja...in mijn tuin is de huismus alvast...definitief terug van weggeweest.

We maken ons op voor positieve temperaturen en nat begin van de februarimaand.

#4592

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p