menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 mei 2024

Onderhoud tuinmateriaal, knotwilgen en vogels tellen

Onderhoudstips in de winterNa een periode van vorst, starten we deze week terug met zachtere temperaturen, opnieuw wat neerslag, maar ook heel wat droge periodes. Het mildere weer voorspelt alvast veel goeds voor zij die nog veel voorbereidingen in de tuin hebben gepland. Neem de tuinmachines eens onder handen en bereid de moestuin voor indien het niet te nat ligt. Bekijk jouw zadencollectie om te zien of je dit jaar iets nieuws nodig hebt en stel een zaaiplan op.

Controleer al het kweekmateriaal: trays, steunstokken, plantenclips, etc. en maak een 'groene' boodschappenlijst. Wees niet te optimistisch en doe elke tuintaak in de juiste periode. De winter is nog niet gedaan, het vorstweer kan zeker nog terug komen. Dus... alles op zijn tijd!

Snoeien van knotwilgen en druiven

Het is wat vroeg maar overal zie je het al: knotwilgen worden nu reeds geknot. Knotwilgen zorgen voor een fantastisch beeld in het landschap. Zowel volwassen, als geknot of vol met jonge twijgen vormen zij een belangrijk element in ons ecosysteem. 

Bomen snoeien in het voorjaarKnotwilgen worden het best elke 5 tot 7 jaar geknot. Bij het knotten worden de takken ter hoogte van de oude snoeiwonde opnieuw weggenomen. We laten steeds een mooie kraag staan met als lengte, de dikte van de weggenomen tak.

Het mag dan wel een echte landschapsboom zijn, toch kan dit zogenoemd klein landschapselement perfect in een tuin worden geïntegreerd.

Een knotwilg aanplanten is zeer eenvoudig: neem een mooie rechte tak met een diameter van 5 à 10 cm en een lengte van 250 cm en steek die zo’n 30 à 50 cm diep in de grond. Tegen maart/april zal je zien dat de tak reeds stevig in de grond verankerd is en jonge scheuten vormt. Dit kan gebeuren van aan de basis tot aan de top van de tak.


Eénmaal de ‘knot’ mooi en dik is, vormt hij een goede basis voor allerlei tuinleven: vogels maken er hun nest, insecten verschuilen zich in het houtmolm van oudere bomen en zelf plantenzaden ontkiemen in de knot. Niet zelden zie je vlierstruiken die bovenop een knotwilg groeien. Een leuk weetje is dat een knotwilg, die vol in blad staat, tot 100 liter water per dag kan verdampen. Ideaal dus voor als je met een bijzonder natte tuin te maken hebt. Knotwilgen planten kan in het najaar maar tot eind februari heb je nog de kans om jonge bomen aan te planten tot eind februari. Let op: éénmaal volwassen neemt ook een knotwilg heel wat plaats in!

Ook essen en elzen kunnen worden geknot en behoren tot het opbrengsthout. Het snoeien van bomen kan nog tot eind februari afhankelijk van de temperatuur.

De snoei van druiven moet nu wel zijn afgerond. Zeker met de zachte temperaturen die er volgende week aan komen. De kans dat druivenstokken gaan bloeden indien je ze nog veel later snoeit, is zeer groot.

Blijf vogelvoer bijvoederen

Vogels voederen in de tuin

Voor de tuinvogels blijven het barre weersomstandigheden en is het moeilijk om nog natuurlijk voedsel te vinden. Blijf de voedertafel dus goed aanvullen.

En het is weer zover: het Grote Vogelweekend! Het wordt beslist een ideaal weekend om de tuinvogels te tellen en de soorten te identificeren.

Terug naar boven icoon